Työministeri Jari Lindström aktiivimallin tuloksista - Uutiset - Aamulehti

Työministeri Jari Lindström aktiivimallin tuloksista: "Aktiivisuuden lisääntyminen on ilman muuta hyvä asia"

Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Vain pääkaupunkiseudulla on erillisratkaisu, Tampereen on turha sitä havitella, toteaa työministeri Jari Lindström (sin.).

28.3.2018 18:00

Kelan ennakkotietojen mukaan aktiivisuusvelvoitteen on alkuvuoden aikana täyttänyt 46 prosenttia työttömistä. Heidän peruspäivärahoihinsa tai työmarkkinatukeensa ei kosketa.

Korvauksia vastaavasti leikataan niiltä 54 prosentilta, jotka eivät ole täyttäneet aktiivisuusehtoa.

Aktiivisuuden ensimmäinen tarkastelujakso päättyy maaliskuun lopussa.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on tuloksiin tyytyväinen.

–Aktiivisuuden lisääntyminen on ilman muuta hyvä asia. Sitähän tässä nimenomaisesti on tavoiteltukin. Osasin jotain tämän suuntaista odottaakin.

Talous kiittää

Mitkä ovat vaikutukset valtion talouteen, jos lähes puolet työttömistä työllistyy edes muutamaksi päiväksi?

Lindströmin mukaan pelkkä työttömyysetuusmenojen säästö ja kasvaneet verotulot voisivat tietyin edellytyksin merkitä 13 miljoonaa euroa yhtä päivää kohti.

Laskelma ei kuitenkaan ota huomioon muita työttömyydestä aiheutuvia menoja, kuten toimeentulotukea, asumistukea tai aktiivisen työvoimapolitiikan menoja.

Osalla työttömistä toimeentulotuen tarve voi kasvaa, kun työttömyysetuuksia leikataan.

–Laskelmassa ei myöskään ole otettu huomioon soviteltuja työttömyysetuuksia, mikä jonkin verran pienentäisi menosäästöjä.

Kokonaiskuvan saaminen asiasta ei ole ihan yksinkertaista.

–Tässä on kyse koko julkisen sektorin tasapainosta. Kolme neljäsosaa vaikutuksesta koostuu verotulojen lisäyksestä, loput etuusmenojen säästöstä.

Valtio hyötyisi enemmän menojen säästöinä kuin verotulojen kasvuna.

Lindström huomauttaa, että aktiivimallin tarkoituksena ei ole työttömien työllistäminen vain muutamaksi päiväksi, vaan pysyvän työllisyyden kasvun edistäminen.

"SAK: Puhdas leikkaus"

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n mukaan aktiivimallin ensimmäisen tarkastelujakson tulokset eivät yllättäneet.

–Valitettavasti siinä kävi niin kuin me SAK:ssa varoitimme, että tästä on tulossa lähes puhdas työttömyysturvan leikkaus. Lisäksi tulevat vielä alueelliset eroavaisuudet, toteaa SAK:n koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski.

Kuitenkin lähes puolet työttömistä aktivoitui ja sai töitä ainakin muutamaksi päiväksi. Eikö se ole hyvä asia?

–Aika moni heistä olisi varmaan tehnyt töitä ilman tätä aktiivimalliakin. Tälläkin hetkellä suurin osa työttömistä hakee töitä ja osallistuu erilaisiin palveluihin.

Työnantajapuolta edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala ei vielä tässä vaiheessa halua ottaa kantaa tuloksiin.

–Nämä luvut eivät kerro koko totuutta, sillä joukosta puuttuvat ansiosidonnaista päivärahaa saavat eli melkein puolet työttömistä, Oksala huomauttaa.

EK kommentoi asiaa vasta siinä vaiheessa, kun koko kuva on selvillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos