Tiina Aalto aktivoitui kiireavuksi - Uutiset - Aamulehti

Työtön Tiina Aalto kertoo, miksi aktiivimalli on epäreilu – kiireapu tilitoimistossa täytti vaatimukset, kokopäiväinen työnhaku ei

Tiina Aalto on tyytyväinen, sillä hänen työttömyyskorvaustaan ei leikata. –Toivottavasti pääsen tekemään muutaman päivän keikkoja jatkossakin.

28.3.2018 6:21

Ennen työttömäksi joutumistaan Tiina Aalto, 60, työskenteli toimitusjohtajan sihteerinä FCG Finnish Consulting Group Oy:ssä Helsingissä.

–Olen koko työurani ollut toimitusjohtajan tai johdon sihteerinä. Työnantajiani ovat olleet esimerkiksi Hewlett-Packard, John Deere ja Telia, Aalto sanoo.

Ylöjärven Parkkuussa asuva Aalto irtisanoutui itse työpaikastaan lokakuussa 2016.

–Asuimme aiemmin Helsingissä, mutta päädyimme myymään asuntomme siellä. Aluksi kuljin Parkkuusta töihin Helsinkiin, mutta matka kävi liian raskaaksi.

Pitkän työkokemuksensa ja ammattitaitonsa ansiosta Aalto kuvitteli löytävänsä helposti uutta työtä. Hän lähetti lukemattomia hakemuksia.

–Työttömäksi jäätyäni olen hakenut töitä tuloksetta. Eihän sitä kukaan ääneen sano, mutta ikä tuli ilmeisesti vastaan.

Myös työttömyyskorvauksiin tuli karenssi, sillä pitkää työmatkaa ei katsottu riittäväksi perusteeksi irtisanoutumiselle.

Huoli työnsaannista kasvoi, kun aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Aktiivimalli on Aallon mielestä epäreilu, koska täysipäiväistä työnhakua ei katsota aktiivisuudeksi. Koulutuksestakin hyväksytään vain TE-toimiston järjestämät kurssit.

–Tarjolla on kursseja lähinnä Java-osaajille ja trukinkuljettajille. En myöskään tarvitse koulutusta CV:n tekoon tai valmennusta työhaastatteluun. En minä kaipaa koulutusta, vaan työtä.

Helmikuussa Aalto sai tuttavan kautta kuulla, että pieni tilitoimisto nimeltä Controlway tarvitsisi kiireapua.

–Menin auttamaan heitä tilinpäätöskiireissä. Kopioin liitteitä tilinpäätöksiin ja täytin lukuja exceliin ohjeiden mukaan.

Aallon pesti kesti kolme työpäivää, joten hän sai aktiivimallin työssäoloehdon täytettyä.

–Sain vaaditut tunnit täyteen. Lyhyt pesti sopi myös työnantajalle hyvin, sillä heillä ei ole tarjota täysipäiväistä työtä.

Aalto kritisoi aktiivimallia siitä, että se ei ota huomioon ihmisen omaa aktiivisuutta eikä asuinpaikkaa.

–Helsingissä tai Tampereella asuvalla kolmekymppisellä on ihan eri mahdollisuudet työllistyä kuin jossain pikkupaikkakunnalla asuvalla kuusikymppisellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos