Katso, miten aktiivimalli puri työttömiin omassa kotikunnassasi - Uutiset - Aamulehti

Katso tästä taulukosta, miten aktiivimalli puri työttömiin omassa kotikunnassasi – Kuntien välillä valtavia eroja

Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta on seurattu vuoden alusta.

28.3.2018 16:23

Uusi työttömyysturvan aktiivimalli sai lähes puolet Suomen työttömistä aktivoitumaan.

Kelan ennakkotietojen mukaan 46 prosenttia työttömistä on täyttänyt aktiivisuusvelvoitteen ensimmäisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla.

Tilastot osoittavat, että kuntien välillä on suuria eroja.

Parhaiten työttömät aktivoituivat Punkalaitumella, jossa peräti 83,9 prosenttia työttömistä täytti aktiivisuusehdon tai heillä ei ole aktiivisuusvelvoitetta. Koko Suomen heikoimmin aktivoiduttiin Luhangassa, jossa aktiiviehdon täytti vain kymmenen prosenttia työttömistä. Molemmat ovat pieniä kuntia. Punkalaitumella työttömiä työnhakijoita oli 87, Luhangassa vain 20.

Katso alla olevasta taulukosta kaikkien Suomen kuntien tilanne. Painamalla aktiiviehdon täyttäneet -saraketta voit järjestää kunnat paremmuusjärjestykseen.

Aktiivimalli

Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta on ryhdytty seuraamaan vuoden alusta.

Työnhakijalta, joka ei täytä aktiivisuusehtoa, leikataan työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia seuraavan 65 etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan.

Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

Välttääkseen etujensa leikkaukset työttömän pitää aktivoitua. Aktiivisuusedellytyksen voi täyttää olemalla työssä 18 tuntia 65 arkipäivän eli kolmen kuukauden aikana. Ehdon voi täyttää myös osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin.

Huhtikuun alussa alkaa taas uusi 65 päivän tarkastelujakso. Jos aktiivisuus on riittävää, työttömyysetuus palautuu täydeksi seuraavan tarkastelujakson alussa. Muuten maksu jatkuu alennettuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos