Nuutajärven kartanon portaiden alta paljastui lasten leikkipaikka, seinät täynnä postikortteja - Uutiset - Aamulehti

Remontti paljasti salaisuuden Nuutajärven kartanon portaiden alta – Omistaja oli kuullut vain huhuja postikorttihuoneesta

Urjalassa sijaitsevan Nuutajärven kartanon portaiden alta löytyi remontin yhteydessä lasten leikkitila. Seinillä on yli kaksi sataa erilaista korttia.­

12.3.2018 8:15

Vanha rakennus voi sisältää hienoja yllätyksiä, kuten Nuutajärven kartano Urjalassa osoittaa. Noin kuukausi sitten remonttimiehet löysivät kuistin portaiden alta lasten leikkitilan, jonka seinät on vuorattu postikorteilla.

–Kortteja on hieman yli kaksi sataa. Seinillä on onnittelukortteja, joulu- ja pääsiäiskortteja. Valtaosa on lähetetty aivan 1800-luvun lopulla, sanoo Nuutajärven kartanon omistaja, helsinkiläinen Sauli Siekkinen.

Pieni tila paljastui julkisivun hirsiä vaihdettaessa. Portaiden alla olevaan tilaan johti aukko, josta vain lapsi mahtuu kulkemaan.

Aivan täytenä yllätyksenä postikorttihuone ei tullut, sillä Siekkinen oli kuullut huhuja korttien täyttämästä tilasta. Hän yhdisti kortit suurempaan varastoon, jossa niitä ei ollut, ja Siekkinen arveli, että kortit oli viety pois.

–Oli hieno kokemus nähdä kortit, Siekkinen sanoo.

Valtaosa korteista on lähetetty aivan 1800-luvun lopulla. Joukossa on joulu- ja pääsiäiskortteja ja onnittelukortteja.­

Korteissa lukee esimerkiksi God Jul. Siekkinen ei ole katsonut ketkä kortteja ovat lähettäneet, mutta ne ovat tulleet kartanon silloisille omistajille, Torsten Costianderin perheelle.

Pienen tilan lattialla oli lastenkirjoja ja leluja. Ne Siekkinen on siirtänyt toisaalle, mutta kortit jäävät seinälle.

Lattialla oli muun muassa Pauligin kahvipakettien yhteydessä olleita keräilykortteja, joissa on autojen kuvia.

Huonetta on Siekkisen arvion mukaan käytetty viimeksi 1950-luvulla.

Sauli Siekkinen osti Nuutajärven kartanon päärakennuksen 2011. Kartano oli täynnä tavaraa, jotka henkivät historiaa, kuten vanhoja huonekaluja, valokuvia vieraskirjoja, suljetussa lippaassa kolikoita ja hiuskiehkuroita.

Kartanon kokonaispinta-ala on 960 neliömetriä. Remontti on vielä kesken. Siekkinen alkaa vuokrata kartanon erilaisia tilaisuuksia varten mahdollisesti vuonna 2019.

–En ole kuullut, onko kartanossa vielä lisää salaisuuksia, mutta eihän sitä tiedä, mitä remontin edetessä löytyy, Siekkinen sanoo.

Vanha kartano

Kartanon perustamisvuodeksi katsotaan 1606, kun Carl Beck vanhempi saa kuningas Kaarle IX:lta lahjoituskirjan, jossa hän saa läänityksenä muun muassa Nuutajärven kylän.

Kartano pysyi Bäckin suvulla aina vuoteen 1753, jonka jälkeen omistajaksi tuli hänen sisarenpoikansa Henrik Agricola ja tämän jälkeen Jacob De Pont. Hän myi kartanon Johan Furuhjelmille, joka rakensi nykyisen päärakennuksen vuonna 1822.

Seuraava omistaja oli Adolf Törngren.

Vuonna 1869 kartano huutokaupattiin. Kartanon osti Torsten Costiander.

Vuonna 1923 kartano siirtyi Costianderin lesken tyttärelle Jennylle ja vävylle Harald Neoviukselle.

Vuonna 1942 kartano jaettiin Jennyn Alma-sisaren lasten kesken. Kartanoon asettuvat Einar ja Anna-Liisa Brander.

Vuoteen 1990 kartanon on Brandereiden tyttären kesäasuntona.

Vuonna 2011 erikoislääkäri Sauli Siekkinen ostaa päärakennuksen ja piha-alueen perillisiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?