Influenssa-aalto täytti Taysin ääriään myöten – potilaita siirretty käytäväpaikoille - Uutiset - Aamulehti

Influenssa-aalto täytti Taysin ääriään myöten – potilaita siirretty käytäväpaikoille, sairaalalta poikkeuksellinen pyyntö työnantajille

Suurin osa tehohoitoon joutuneista influenssapotilaista on ollut rokottamattomia.

7.3.2018 15:38

Tampereen yliopistollinen sairaala on ruuhkautunut poikkeuksellisella tavalla influenssan takia. Ensiapu Acutassa on ollut viime viikkoina äärimmäisen vilkasta.

Kaikki hengitystieinfektiopotilaille soveltuvat osastot jokaisessa Taysin toimipisteessä ovat nyt täynnä.

Tilanteen vuoksi Taysiin hoitoon jääneitä potilaita on jouduttu sijoittamaan ylimääräisille paikoille tai käytäväpaikoille.

Kuntia on pyydetty lisäämään nopeasti sekä kiireellisten vastaanottoja että vuodepaikkoja.

Lue myös: Influenssapotilaiden määrä Taysissa kasvaa edelleen – "Sairaalaan joutuneille on tavallisesti tullut influenssan päälle keuhkokuume"

Jatkohoidossa ongelma

Jatkohoitopaikoista on Pirkanmaalla välitön puute päivittäin. Sen vuoksi esimerkiksi tamperelaisia on jouduttu lähettämään jatkohoitoon eri puolille Pirkanmaata.

Ylilääkäri Tuuli Löfgrenin mukaan meneillään ei ole niin valtava influenssa-aalto kuin esimerkiksi vuodenvaihteessa 2016–2017. Ennemminkin epätavallinen kuormitus johtuu jatkohoitopaikkojen pulasta.

–Monen avohoidossa asuvan vanhuksen vointi huononee lievemmässäkin taudissa ja he joutuvat jäämään osastolle. He voivat saada esimerkiksi vakavan keuhkokuumeen jälkitautina.

–Potilaita on pystytty nielaisemaan ja nielaisemaan, ja nyt tilanne on kyllästynyt.

Löfgren muistuttaa, että tilannetta vaikeuttaa samaan aikaan sairastuva henkilökunta. Nyt on myös ollut hieman norovirusta liikkeellä.

Tays on pitänyt keskiviikkona palaverin Hatanpään, Valkeakosken ja Sastamalan sairaaloiden kanssa. Silti apua tarvitaan myös kunnilta.

–Suuri osa hoidon tarpeesta on ihan terveyskeskustasolla, Löfgren huomauttaa.

Tays suosittelee, että perusterveet aikuispotilaat, joilla on esimerkiksi pitkittynyt ylähengitystieinfektio tai kuume, hakeutuvat tarvittaessa lääkärin arvioon omaan terveyskeskukseen.

Tapaturmat sekä vakavasti sairaat potilaat, jotka eivät voi odottaa terveysaseman avautumiseen asti, hoidetaan edelleen Acutassa.

Poikkeuksellinen suositus

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Tays suosittelee, että työnantajat hyväksyisivät väliaikaisesti lyhyitä, 3–5 vuorokauden sairauslomia ilman lääkärintodistusta. Vaihtoehtoisesti sairauslomaan saisi riittää sairaanhoitajan arvio.

Näin päivystysvastaanottoja ei kuormitettaisi pelkillä sairauslomapyynnöillä.

Viime viikolla 183 potilasta

Taysissa oli viikolla 9 eli viime viikolla 183 influenssapotilasta, kun edellisviikolla määrä oli 165.

Pirkanmaalla on ollut tehohoidossa reilusti yli 10 influenssaan sairastunutta ihmistä.

Influenssa altistaa keuhkokuumeelle heikentämällä limakalvopuolustusta niin, että ihmisen hengitysteissä jatkuvasti olevat bakteerit pääsevät tekemään pahojaan.

Taysin infektiolääkäri Pertti Arvola kertoi Aamulehdelle taudin etenemistä. Monesti käy niin, että ensin tulee kevyempi ja hiljaisempi tauti, joka voi olla jopa vähän paranemaan päin, mutta sitten bakteerien iskettyä nousee korkea kuume.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoi, että myös muualla maassa epidemia on vielä selkeästi käynnissä.

–Kun lasketaan laboratoriovarmistetut A:t ja B:t yhteensä, se vastaa suuruudeltaan jo viime kauden epidemiaa. Tosin viime vuonna kiersi oikeastaan vain influenssa A-virusta. Viime kauden huippuviikoilla tapauksia raportoitiin noin 3 000 viikossa. Nyt kun katsotaan viikon 8 saldoa ja lasketaan yhteen A- ja B-tapaukset, niistä tulee se noin 3 000 tapausta viikossa, Ikonen kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut