Influenssapotilaiden määrä Taysissa kasvaa edelleen - Uutiset - Aamulehti

Influenssapotilaiden määrä Taysissa kasvaa edelleen – "Sairaalaan joutuneille on tavallisesti tullut influenssan päälle keuhkokuume"

Infektiolääkäri Pertti Arvola Taysista kertoo, että Pirkanmaan influenssatilanne on edelleen noususuuntainen.

6.3.2018 16:45

Influenssaepidemia piinaa edelleen Pirkanmaata. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) oli viikolla 9 eli viime viikolla 183 influenssapotilasta, kun edellisviikolla määrä oli 165.

–Pirkanmaan epidemia ei ole ohi, vaan tilanne on edelleen noususuhdanteinen, Taysin infektiolääkäri Pertti Arvola sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen kertoo, että myös muualla maassa epidemia on vielä selkeästi käynnissä.

–Terveyskeskusten influenssakäynneissä on nousua ja kun katsotaan laboratoriovarmennettuja influenssatapauksia, myös niissä on koko ajan pientä noususuuntaa, Ikonen kertoo.

Poikkeuksellista kuluvassa kaudessa on se, että samaan aikaan kiertää runsaana sekä influenssa A- että B-virus.

–Yleensä lähinnä A-virus on aiheuttanut pääepidemian, ja kun se on mennyt ohi, lopussa on ilmaantunut B-virusta. Mutta tänä vuonna ovat molemmat yhtä aikaa, Arvola sanoo.

Arvolan mukaan Pirkanmaalla A-virusta on tavattu vähän enemmän kuin B:tä. Ikosen mukaan koko maassa B-virusta on kuitenkin raportoitu kaksinkertainen määrä verrattuna A-virukseen.

–Kun lasketaan laboratoriovarmistetut A:t ja B:t yhteensä, se vastaa suuruudeltaan jo viime kauden epidemiaa. Tosin viime vuonna kiersi oikeastaan vain influenssa A-virusta. Viime kauden huippuviikoilla tapauksia raportoitiin noin 3 000 viikossa. Nyt kun katsotaan viikon 8 saldoa ja lasketaan yhteen A- ja B-tapaukset, niistä tulee se noin 3 000 tapausta viikossa, Ikonen kuvailee.

Influenssan päälle keuhkokuume

Pirkanmaalla on ollut tehohoidossa reilusti yli 10 influenssaan sairastunutta ihmistä.

–Sairaalaan joutuneilla tavallinen tapaus on, että influenssan päälle on tullut bakteerin aiheuttama keuhkokuume. Aika usein sairaalaan joutuneilla on myös muita sydän- tai keuhkosairauksia, joiden tilanne sitten vaikeutuu, Arvola kertoo.

Influenssa altistaa keuhkokuumeelle heikentämällä limakalvopuolustusta niin, että ihmisen hengitysteissä jatkuvasti olevat bakteerit pääsevät tekemään pahojaan. Arvolan mukaan klassinen tapaus on, että ensin tulee kevyempi ja hiljaisempi tauti, joka voi olla jopa vähän paranemaan päin, mutta sitten bakteerien iskettyä nousee korkea kuume.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: