Yliopistojen TES-neuvotteluissa ei vieläkään sopua, lakkovaroitus annettu - Uutiset - Aamulehti

Yliopistojen TES-neuvotteluissa ei vieläkään sopua, lakkovaroitus annettu – Lakkopäällikkö: "Tampereellakin valmistaudumme siihen, että täytyy näyttää voimaa"

Sekä työnantaja- että työntekijäosapuoli kertoo neuvottelutilanteen olevan tulehtunut.

26.2.2018 16:15

Opetus- ja tutkimustoiminta sekä hallinto Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) pysähtyvät vuorokaudeksi keskiviikkona 7. maaliskuuta, jos uutta työehtosopimusta ei saada aikaan. Yliopistoalan palkansaajapuolen pääneuvottelujärjestöt antoivat lakkovaroituksen 20. helmikuuta.

Työtaisteluun osallistuvat Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, Svenska Handelshögskolan, Taideyliopisto ja Vaasan yliopisto.

Helsingin yliopistolla toteutetaan työtaistelu keskiviikkona 28. helmikuuta, jos neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä. Jos sopua ei edelleenkään synny, kuuden yliopiston yhteinen lakko toteutuu viikkoa myöhemmin 7. maaliskuuta.

–Tällä hetkellä Helsingin yliopiston lakko näyttää todennäköiseltä ja Tampereen yliopistojen lakko mahdolliselta. Näyttää siltä, että työnantajapuoli haluaa katsoa Helsingin yliopiston lakon, ja me Tampereellakin valmistaudumme siihen, että täytyy näyttää voimaa, sanoo Jussi Jalonen, Jukon lakkopäällikkö Tampereen yliopistolla.

Neuvotteluja yliopistoalan uudesta työehtosopimuksesta on käyty marraskuusta asti. Vanhan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi tammikuun lopussa. Neuvotteluissa keskeiset erimielisyydet liittyvät palkkausjärjestelmän uudistamiseen. Työnantajapuolen mukaan uudistus yksinkertaistaisi palkkausjärjestelmää, mikä työntekijäpuolen näkökulmasta johtaisi yksipuoliseen palkkojen saneluun. Neuvotteluja on käyty sovittelija Janne Metsämäen johdolla. Valtakunnansovittelijan toimiston tiedotteessa todetaan, että sovintoon pääseminen ennen keskiviikon työtaistelua on epävarmaa.

Lue lisää: Yliopistojen professorit ja opettajat jättävät lakkovaroituksen: 2,1 prosentin palkankorotus ei riitä – Työnantaja arvioi Professoriliiton jakaneen jäsenilleen tarkoituksellisesti väärää tietoa

Lakko on periaatekysymys

Tampereella mahdollinen työtaistelu koskisi noin 2 000:ta työntekijää Tampereen yliopistolla ja noin 1 600:aa työntekijää Tampereen teknillisellä yliopistolla. Lisäksi lakon piirissä on apurahatutkijoita, jotka eivät ole yliopiston palkkalistoilla.

–Opetus keskeytyy, hallinto keskeytyy, kirjasto menee kiinni eikä tutkintotodistuksia kirjoiteta. Käytännössä yliopisto autioituu, Jalonen sanoo.

Jalosen mukaan yliopiston henkilökunta suhtautuu lakkoon periaatekysymyksenä.

–Työntekijäpuolella on tunnelma, että meneillään on kamppailu sivistysinstituution puolesta. Kentällä tiedostetaan, että olemme selkänoja, jota palkansaajapuolen neuvottelijat tarvitsevat. Tampereen yliopistolla on vahva valmius työtaisteluun, hän sanoo.

Jukon TTY:n lakkopäällikkö Hannu-Matti Järvisen mukaan myös teknillisellä yliopistolla lakkoon ollaan valmiita. TTY:llä lakko peruisi toteutuessaan esimerkiksi keskiviikolle suunnitellun tiedekuntaneuvostojen kokouksen.

–Lakkoon varautuminen tarkoittaa sitä, että ihmisille täytyy selittää, miksi olemme menossa lakkoon ja mitä meiltä odotetaan. Lisäksi tuen osoitus Helsingin yliopiston lakolle tulee näkymään TTY:llä julistein ja muistutuksin, Järvinen sanoo.

Järviseltä on lakkovaroituksen puitteissa kyselty käytännön asioita, kuten lakon syitä ja tarkennuksia lakkorajoihin.

–Henkilöstön puolella on pohdittu esimerkiksi sitä, onko yhden päivän lakko riittävä. Olisi parempi, jos neuvottelut etenisivät, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että lakko on ainoa keino, Järvinen toteaa.

Yliopistoalan lakkovaroitus

Neuvotteluja yliopistojen uudesta työehtosopimuksesta on käyty marraskuusta asti. Vanhan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi tammikuun lopussa. Yliopisto noudattaa päättyneen työehtosopimuksen ehtoja siihen saakka, että uusi sopimus saadaan aikaan.

Neuvotteluosapuolina ovat työnantajajärjestö Sivistystyönantajat ja työntekijöiden neuvottelujärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia.

Neuvotteluita hiertää erityisesti erimielisyys palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Perjantaista 16.2.2018 alkaen työehtosopimuksen ehdoista on keskusteltu sovittelija Janne Metsämäen johdolla.

Pardia, JHL ja Juko antoivat lakkovaroituksen 20. helmikuuta. Kuusi yliopistoa menee vuorokaudeksi lakkoon 7. maaliskuuta, jos neuvottelutulosta ei synny. Työtaistelu toteutetaan kello 0.00-24.00 välisenä aikana. Aiemmin järjestöt jättivät työtaisteluvaroituksen Helsingin yliopiston 28. helmikuuta toteutuvasta vuorokauden lakosta.

Lakko pysäyttää kaiken opetuksen, hallintotehtävät, kirjastopalvelut, yliopiston tukipalvelut ja yliopiston tiloissa tapahtuvan tutkimuksen. Lakkopäivän aikana lakkoon osallistuvien liittojen jäsenet ja lakkoon osallistuvat järjestäytymättömät työntekijät eivät edes saavu työpaikalleen.

Lakon ulkopuolelle on rajattu välttämätön ihmisten, eläinten tai elävien näytteiden hoito, sekä IT-päivystys ja atk-palveluiden välttämätön ylläpito. Lakkoon eivät osallistu myöskään rehtori, vararehtorit, henkilöstöpäällikkö tai hallintojohtaja.

Yliopistoalan lakko on harvinainen. Edellisen kerran yliopistoalan lakkovaroitus annettiin vuonna 2010, mutta tuolloin työtaistelun toteuttamiseen asti ei menty.

Lakko on laillinen työtaistelutoimi. Myös ammattiliittoihin kuulumattomilla työntekijöillä on laillinen oikeus osallistua lakkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: