Vincit ujuttaa kaksimielisyyksiä virallisiin viesteihinsä, nyt yksi sanamuunnos lipsahti vahingossa – Olisitko huomannut? - Uutiset - Aamulehti

Pörssiyhtiö livauttaa kaksimielisiä viestejä virallisiin tiedotteisiin – Olisitko huomannut tuoretta sanamuunnosta?

Vincit harrastaa sanamuunnoksia virallisissa tiedotteissa. Arkistokuva.

19.2.2018 8:06

Tamperelainen pörssiyhtiö Vincit ujuttaa kaksimielisyyksiä virallisiin viesteihinsä. Se on jo pidempään laittanut sanamuunnoksia pörssitiedotteisiin. Tällainen löytyy myös tuoreesta tulosjulkistuksesta.

Pörssiyhtiön viralliseen viestiin tuli kaksi sanamuunnosta:

Sananmuunnoksissa on kyse siitä, että vaihdetaan sanojen alkuosien paikkaa. Useimmiten lopputulos on kaksimielinen tai jopa törkeä, mutta myös sisäsiistejä sananmuunnoksia on olemassa.

Pasi Kovanen Vincitistä kertoo, että tuoreeseen tulosjulkistukseen lipsahti vahingossa mukaan mahtava homma eli hohtava mamma.

Sen lisäksi mukana on yksi tarkoituksellinen sanamuunnos, joka löytyy videon Youtube-version suomenkielisistä teksteistä. Videolta voi katsoa missä asiayhteydessä sanamuunnos sanottiin.

Tarkoituksellinen sanamuunnos oli uimarin naama. Kovasen mukaan lukija voi itse päättää, kuinka härski sanamuunnos tämä on.

Vincit on tehtaillut sanamuunnoksia jo pidemmän aikaa.

Ostosta kertovaan Vincitin tiedotteeseen piiloutui sanamuunnos kympin pitäjä.

–Ja ain o meil Vincitil olttu sitä miält et kyl Turku on täyren kympin pitäjä – vaikkei ol myännetty, aiemmassa tiedotteessa sanottiin.

Vincit julkisti ensimmäisen pörssitiedotteen Turun murteella marraskuun lopussa. Vincit Group käännätti yrityskaupasta kertovan yhtiötiedotteen Turkuseuralla. Yritys oli kertonut jo aiemmin samalla murteella perustavansa toimiston Turkuun.

Pörssin markkinavalvoja älähti tiedotteesta.

–Korjaustiedotetta ei tarvitse tehdä, mutta toista kertaa sen enempää turun kuin muullakaan murteella emme enää tiedota, Vincitin toimitusjohtaja Tomi Pienimäki kertoi Talouselämässä.

Viime kesänä Vincit kertoi ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksesta Särkänniemen Tornadon kyydissä. Vincitin toimitusjohtaja Tomi Pienimäki ja Sebastian Krapf kieppuivat pää alaspäin Särkänniemen Tornado-laitteessa ja kertoivat tuloksesta. Videossa esiintyvät ainakin sanamuunnokset surkea töihinottaja ja Jossu turisee.

Vincitin listautumisannin markkinointipapereissa puolestaan yhtiön perustajan Mikko Kuitusen tervehdyksen sisällä on kolme sanamuunnosta.

Pasi Kovanen kertoi aiemmin Aamulehdessä, että markkinointiesite oli ensimmäinen, jossa kokeiltiin sanamuunnosta.

–Niitä on tosi monet tehneet vähän paikasta ja tarpeesta riippuen. Turku-tiedotteen sanamuunnoksen keksi Eka Ruola, joka on Hasan & Partners toimitusjohtaja ja Vincitin hallituksen jäsen. Hän on lähtöisin Turusta ja harrastaa sanamuunnoksia. Itse en ole tainnut keksiä niistä yhtään, vaikka toisin voisi luulla, Pasi Kovanen kertoo.

Vincit kertoiaiemmin Aamulehdessä, mistä sanamuunnokset kumpuavat.

Onko tämä teekkarihuumoria vai mistä idea?

–Listautumiseen liittyvässä markkinointiesitteessä sekä muussa virallisessa tiedottamisessa on listautumisen myötä aika vahva sääntely, joten on mukava ollut lisäillä niihin pientä kevennystä. Meillä on ylipäänsä ollut periaatteena, ettei oteta itseämme tai elämää liian vakavasti, Kovanen kertoo.

Onko joku huomannut ja millaista palautetta olette saaneet?

–Ihmiset selvästi jakaantuvat kahteen ryhmään: toiset tunnistavat sananmuunnokset helposti, ja toiset eivät bongaa niitä lainkaan, vaikka ne alleviivaisi. Yhtään negatiivista palautetta ei ole korviini vielä tullut, mutta useampikin on sanonut, että on ostanut osakkeitamme ihan noiden vuoksi. Joskus on tullut myös tekstiviestillä palautetta, kun joku on tiedotteesta bongannut jotain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut