Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vakuuttaa, että Kreikka ei tarvitse enää uutta lainaa - Uutiset - Aamulehti

Kreikan pääministeri Tsipras lupaa: Kreikan käsi ei enää käy muiden taskulle

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras aikoo vetää kravatin kaulaan, kun talouskriisi on selätetty.­

18.2.2018 5:00

Kreikka on kuivilla, eikä se tarvitse enää uutta lainaa. Näin sanoi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Lännen Medialle ja joukolle muita euromaiden toimittajia Ateenassa.

–Emme halua enää koskaan palata tilanteeseen, jossa olemme lähellä konkurssia ja joudumme anelemaan apua muilta mailta, Tsipras painotti.

Muutos on hämmästyttävä. Kun Tsiprasin vasemmistopopulistinen Syriza-puolue nousi valtaan kolme vuotta sitten, puhuttiin hyvin yleisesti grexistä eli Kreikan palaamisesta omaan valuuttaan.

–Kun tulin virkaani, ajat olivat hyvin vaikeat. Nyt olemme kuitenkin hyvin lähellä sitä, että pystymme päättämään kolmannen lainaohjelman menestyksekkäästi, Tsipras kertoo.

Rahaa on tällä välin palanut kunnioitettavat määrät. Kun kolmas, 86 miljardin euron hätäapuohjelma päättyy, on Kreikka saanut muilta euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta 230 miljardia euroa.

Vielä viime vuonna puhuttiin siitä, että Kreikka tarvitsee lainojen osittaista anteeksiantoa tai ainakin lainaehtojen helpottamista.

Nyt hymy viipyilee Tsiprasin kasvoilla, kun hän luettelee Kreikan talouden myönteisiä merkkejä. Talous kääntyi plusmerkkiseksi viime vuonna. Tälle vuodelle povataan 2,5 prosentin kasvua.

–Olemme selättäneet ne syyt, jotka johtivat tähän tilanteeseen, Tsipras väitti.

Tämä voi olla poliitikon liioittelua, sillä vaikka Kreikan hallitus on jyrännyt parlamentissa läpi lähestulkoon kaikki lainoittajien vaatimat uudistukset, odottaa osa niistä yhä toimeenpanoa. Suuri eläkeremontti ja verottoman ansiotulorajan nosto toteutuvat vasta ensi vuoden alussa.

–Takaan teille, ettei päätösten läpivienti ollut helppoa. Meidän tärkein päätöksemme oli kertoa ihmisille totuus, Tsipras sanoi.

Nyt ykkösasiana on työpaikkojen luonti, sillä ilman työtä on yhä joka viides työikäinen kreikkalainen. Tästä syystä Tsipras ei halua puhua minimipalkasta, jotta kreikkalaisten firmojen kilpailukyky ei vaarantuisi.

Onko kriisi siis selätetty? Joko Tsipras voi ryhtyä tutkimaan vaatekaapin solmiorekkiä?

Tsipras ei paljasta päivämäärää pukeutumiskoodinsa muutokselle. Kolmas lainaohjelma päättyy kuitenkin 20. elokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?