Turun puukottaja harkitsi hyökkäämistä varussotilaan kimppuun - Uutiset - Aamulehti

Turun puukottaja harkitsi hyökkäämistä varussotilaan kimppuun

Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen, Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa ja tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs tiedottivat Turun puukotuksen esitutkinnan päättymisestä keskiviikkona Vantaalla.

7.2.2018 14:01

Turun elokuinen puukottaja oli harkinnut hyökkäävänsä lomalle lähtevän varussotilaan kimppuun.

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti puukotuksen esitutkinnan valmistumisesta keskiviikkona Vantaalla. KRP on tutkinut tapausta kahtena terroristisena tarkoituksena tehtynä murhana ja yhdeksänä terroristisena tarkoituksena tehdyn murhan yrityksenä.

Kahden kuolleen lisäksi kahdeksan loukkaantui. Yksi henkilö oli onnistunut väistämään tekijän iskut.

Poliisin mukaan puukotukset tehtiin kahdella keittiöveitsellä.

Teoista epäiltynä on Abderrahman Bouanane. Bouanane on tunnustanut puukotukset mutta kiistänyt niiden terroristisen tarkoituksen.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoi medialle keskiviikkona, että esitutkinnan perusteella tekijä toimi iskussa yksin. KRP:n mukaan tekijä näki itsensä olleen terroristijärjestö ISIS:n asialla.

Poliisi on ilmoittanut aiemmin, että tekijä oli harkinnut sotilaskohdetta teon kohteeksi. Keskiviikkona Töyräs tarkensi, että sotilaskohde oli Turun linja-autoasemalla nähty varussotilas

–Tekijä ajatteli, että varusmies on sotilas ja siten luvallinen kohde, Töyräs kertoi.

Tekijä oli kuitenkin luopunut ajatuksesta, koska häiritseviä tekijöitä, eli ihmisiä oli tullut liikaa. Kaarinasta päivällä lähtenyt Bouanane oli jatkanut matkaansa Turun kauppatorille ja toteuttanut siellä iskun.

Kuulusteluissa tekijä on kertonut, että hänellä oli mukana kaksi Ikeasta ostettua keittiöveistä.

Poliisi: Isis-materiaali alkoi kiinnostaa tekijää 3 kuukautta aiemmin

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräksen mukaan tekijä oli alkanut kiinnostua ISIS-materiaalista kolme kuukautta ennen elokuun 18:ntena tehtyä iskua. Samaan aikaan hän oli kuitenkin elänyt "tavanomaista turvapaikanhakijan elämää".

Toisaalta tekijän lähiomaiset olivat havainneet merkkejä tämän radikalisoitumisesta. Bouanane oli poliisin mukaan muun muassa halunnut näyttää ISIS-järjestön videoita muille.

Kuulusteluissa marokkolainen Bouanane on ollut yhteistyöhaluinen poliisin kanssa. Poliisin mukaan tekijä oli valmis kuolemaan tekojensa seurauksena.

Varsinainen teko kesti Töyräksen mukaan "kolme minuuttia ja 465 metriä".

Tapaus etenee syyteharkintaan. Syyttäjät päättävät lopulta syytteiden nostamisesta.

Juttua muokattu 12.2.2018 kello 16.17. Vaihdettu varusmies-sanojen tilalle varussotilas.

Aamulehti on päättänyt välttää sukupuolittuneita, -miespäätteisiä sanoja ammateista ja tehtävistä. Siksi teksteissämme voi esiintyä totutusta poikkeavia ilmaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut