Onko lähimaksu turvallista? - Uutiset - Aamulehti

Lähimaksun raja nousee pian 50 euroon – mutta voidaanko korttisi lukea huomaamattasi?

Ostoksista noin 40–45 prosentin arvioidaan jo hoituvan lähimaksuna.

16.3.2019 20:29 | Päivitetty 16.3.2019 20:49

Lähimaksun yläraja nousee huhtikuussa 25 eurosta 50 euroon.

Muutos tarkoittaa sitä, että lähimaksukortilla voi maksaa enintään 50 euron ostokset ilman, että tarvitsee näpytellä pin-koodia kassapäätteeseen. Maksu- tai luottokortti viedään lähelle kassapäätettä, jolloin maksu rekisteröityy nfc-tekniikalla langattomasti.

Asiointi kassalla nopeutuu, koska lähimaksua voi käyttää aiempaa useammin.

Ostoksista noin 40–45 prosentin arvioidaan jo hoituvan lähimaksuna.

–Uskomme, että kun lähimaksamisen yläraja nousee 50 euroon, lähimaksujen osuus nousee 60–70 prosenttiin, Nets Finlandin johtaja Petri Carpén sanoi Aamulehden artikkelissa viime lokakuussa.

Lue myös:Asiakas hämmästyi, kun lähimaksu veloitettiinkin luottotililtä – Mistä tietää, meneekö lähimaksu debitiltä vai creditiltä?

Voiko rikollinen lukea lähimaksukortin kaukaa?

Lähimaksut siis yleistyvät ja niiden yläraja nousee, mutta onko lähimaksaminen turvallista? On esitetty epäilyksiä, että sopivilla apuvälineillä kortin tiedot voi lukea kauempaa niin, että kortin haltija ei sitä huomaa. Joidenkin väitteiden mukaan välimatkaa voisi kasvattaa jopa metriin.

Joissakin kaupoissa myydään lähimaksukorttien turvaksi suojakuoria ja muita apuvälineitä esimerkiksi mainoslauseella, jonka mukaan "lähimaksukorttisi tiedot voidaan lukea ilman, että edes huomaat".

Pankkien mukaan lähimaksaminen on turvallista, koska kortti tai puhelin pitää tuoda kiinni lukijaan, jotta maksu onnistuu. Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Petri Nikkilä sanoi Aamulehdessä aiemmin, että lähimaksamiseen ei ole havaittu liittyvän normaalia suurempaa riskiä. Hänen mukaansa se päinvastoin jopa vähentää riskejä, koska tunnuslukua ei voi urkkia.

Lähimaksun yläraja nousee 25 eurosta 50 euroon, mutta onko lähimaksaminen turvallista? Lähimaksukorttien suojakuorten mainoksessa väitetään esimerkiksi, että "lähimaksukorttisi tiedot voidaan lukea ilman, että edes huomaat".

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Juuso Tschokkinen arvioi teknologialehti Tietoviikon artikkelissa, että lähimaksukorttien vaarallisuutta liioitellaan. Hänen mukaansa nfc-datan lukeminen pienen etäisyyden päästä on mahdollista, mutta ei puhuta metreistä, vaan muutamista kymmenistä senteistä.

Hänen mukaansa lähimaksukorttien väärinkäytöksiä on ollut vain vähän Suomessa ja maailmalla. Suomessa väärinkäytöt ovat liittyneet siihen, että kortti on viety omistajan hallusta, jonka jälkeen sillä on tehty ostoja.

Kannattaako kortti suojata?

Kannattaako korttia siis suojata ja jos, niin miten?

Tschokkisen mukaan suojausmekanismien käytön tarpeellisuutta voi miettiä. Nfc-tekniikka perustuu sähkömagneettisiin aaltoihin, joten esimerkiksi kuparia tai foliota ne eivät läpäise.

Lähimaksuominaisuuden käyttäjille pätevät samat ohjeet kuin kaikissa maksuvälineissä: kortista pitää huolehtia, ja tili- ja korttitapahtumat pitää tarkistaa säännöllisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut