Näin presidenttiehdokkaat puhuivat totta, tarua ja sinne päin -väitteitä – Alma Median faktatoimitus tarkisti vaalitentin väitteet ja arvioi ehdokkaita suorassa seurannassa - Uutiset - Aamulehti

Näin presidenttiehdokkaat puhuivat totta, tarua ja sinne päin -väitteitä – Alma Median faktatoimitus tarkisti vaalitentin väitteet ja arvioi ehdokkaita suorassa seurannassa

Millaisia puheita presidenttiehdokkailta kuullaan illan väittelyssä? Alman faktatoimitus seuraa.

25.1.2018 20:24

Vaaliväittelyt huipentuvat tänään, kun presidenttiehdokkaat kohtaavat toisensa viimeistä kertaa ennen varsinaista vaalipäivää Ylen tentissä kello 21.05. Ehdokkaita tenttaavat toimittajat Jan Andersson ja Seija Vaaherkumpu.

Alman faktatoimitus tarkistaa ehdokkaiden faktoina esittämät väitteet heti ja palaa niihin tarvittaessa perjantaina. Toimituksen asiantuntija-apuna toimivat Kelan tutkimusjohtaja, professori Olli Kangas ja Itä-Suomen yliopiston professori Pauli Rautiainen.

Varsinaisen faktantarkistamisen lisäksi toimitus poimii seurantaan kiistanalaisia ja kiinnostavia kohtia ehdokkaiden puheista sekä some-kommentteja niihin liittyen.

Mukana ovat Marko-Oskari Lehtonen, Sakari Muurinen, Armi Niemelä, Lauri Nurmi ja Suvi Tanner. He haastattelevat tutkijoita ja muita asiantuntijoita yhteistyössä Faktabaarin faktantarkistajien kanssa.

Liveseuranta alla:

Tuoreet gallupluvut julki tänään

Helsingin Sanomat ja Yle julkaisivat molemmat tänään uuden kannatusmittauksen. Gallupien mukaan valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivä Sauli Niinistö on edelleen presidenttikisan ylivoimainen ennakkosuosikki 58–63 prosentin kannatuksellaan.

Vihreiden Pekka Haavisto on gallupien mukaan tässä vaiheessa selvä kakkonen 13–14 prosentin kannatuksellaan. Kolmannesta sijasta taistelevat valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivät Paavo Väyrynen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Väyrysen kannatus oli Helsingin Sanomien tuoreimmassa gallupissa 7 prosenttia ja Ylen gallupissa 6 prosenttia. Huhtasaaren kannatus oli Helsingin Sanomien gallupissa 6 prosenttia ja Ylen gallupissa 5 prosenttia.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan taistelu kolmannesta sijasta tulee olemaan tiukka, sillä Huhtasaaren lisäksi myös sdp:n Tuula Haataisen ja vasemmistoliiton Merja Kyllösen kannatus oli 5 prosenttia. Ylen gallupissa Haataisen kannatus oli 2 prosenttia.

Keskustan Matti Vanhasen kannatus oli molemmissa gallupeissa 4 prosenttia.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta hyväksytyistä äänistä, järjestetään toinen kierros 11. helmikuuta.

Voit ehdottaa faktatoimitukselle tarkistettavia väitteitä tästä tentistä tai muista presidenttiehdokkaiden sanomisista. Lähetä kuvakaappaus tai linkki väitteeseen tällä lomakkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: