EK: SAK:n poliittinen mielenilmaus vastuuton – lakkoilu vaarantaa työpaikat - Uutiset - Aamulehti

EK: SAK:n poliittinen mielenilmaus vastuuton – Lakkoilu vaarantaa työpaikat

EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan SAK:n työttömyysturvan aktiivimallia vastustava poliittinen mielenilmauspäivä on vastuuton.

24.1.2018 15:39

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan SAK:n aktiivimallin vastainen mielenilmauspäivä on vastuuton. EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan SAK kärjistää tarpeettomalla tavalla ilmapiiriä työmarkkinoilla.

–SAK:n toimenpidepäivä kohdistuu kiistan kannalta täysin ulkopuolisiin eli suomalaisiin yrityksiin, kun työaikana poistutaan työpaikalta. Satamalakko yhtenä osana vaarantaa Suomen ulkomaankaupan, Oksala sanoo Lännen Medialle.

SAK järjestää perjantaina 2. helmikuuta mielenosoituksen työttömyysturvan aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla. Rakennusliitto ja AKT ovat ilmoittaneet pitävänsä samana päivänä vuorokauden mittaisen lakon, mikä sulkee suomalaiset satamat.

EK on laskenut, että suomalaisiin satamiin tulee päivittäin 50 rahtilaivaa ja päivittäin satamista lähtee ulkomaille 50 rahtilaivaa.

–Tavaran arvo laivoissa on päivässä 290 miljoonaa euroa. Olemme myös laskeneet, että 140 000 suomalaisen työn tulokset viedään näiden satamien kautta ulkomaille vuorokaudessa, Oksala kertoo.

Hän ei osaa vielä tässä vaiheessa arvioida, miten suuret taloudelliset tappiot SAK:n mielenilmauspäivästä aiheutuu yrityksille. Suurin osa SAK:laisista liitoista ei ole vielä ilmoittanut, miten heidän jäsenensä toimivat perjantaina.

–Me tulemme EK:ssa tekemään perjantaina 2. helmikuuta hyvin tarkan kartoituksen, kuinka moni on poissa työaikana työpaikalta. Arviot taloudellisista vaikutuksista julkistetaan heti perjantaina iltapäivällä.

Poliittista lakkoilua ei voi viedä työtuomioistuimeen

Työntekijät ovat korostaneet, että kysymyksessä on poliittinen lakko, eikä se suuntaudu työnantajaa vastaan. Oksalan mukaan poliittiset lakot ovat Suomessa laillisia, joten niitä ei voi viedä työtuomioistuimeen.

–Pitää katsoa, yhdistyykö tähän joillakin aloilla ja työpaikoilla työehtoihin liittyvää painostustoimintaa. Sitten asia on toinen.

EK:n johtajan mielestä lakko-oikeutta pitäisi käyttää erittäin vastuullisesti. Hän muistuttaa, että SAK:n poliittinen lakko suuntautuu eduskunnan joulukuussa säätämää lakia vastaan.

–Meillä kaikilla täysi-ikäisillä on ollut mahdollisuus osallistua eduskuntavaaleihin ja sitä kautta vaikuttaa asioihin. Tässä on suuri periaatteellinen kysymys. Yritykset pannaan maksumiehiksi lakkoilusta.

Oksala ei halua ottaa kantaa siihen, miten korvaava työvoima järjestetään perjantaina 2. helmikuuta.

–Toivon, että mahdollisimman harva poistuu silloin perjantaina työpaikalta työaikana. Se on sitten mielipiteenvapautta, että osallistuu täällä Helsingissä tapahtumaan.

Työantajia edustava EK suhtautuu työttömyysturvan aktiivimalliin varovaisen myönteisesti. EK olisi halunnut vielä isompia muutoksia työttömyysturvaan.

–Meidän mielestä on erittäin hyvä, että hallitus pyrkii työttömien aktivointiin. Toki siihen olisi ollut parempia keinoja kuin aktiivimalli. Se on EK:n mielestä huono asia, että työttömien alun omavastuu lyhentyi seitsemästä päivästä viiteen päivää, Oksala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut