Johan Kustonen, 35, käyttää kannabista lääkkeenä tukevan annoksen joka päivä – Ilman sitä selkärangan vaurio veisi liikuntakyvyn

Ainoa myyntiluvallinen kannabisvalmisteinen lääke Suomessa on MS-tautiin tarkoitettu Sativex-suusumute. Sativexin potilasmääriä ei ole tiedossa.

20.1.2018 6:00

Suomessa kukaan kansanedustajista ei ole ainakaan julkisesti kertonut kannattavansa marihuanan laillistamista. Suurin osa vastustaa edelleen sen laillistamista kokonaan.

Kalifornian osavaltio laillisti kannabiksen vuoden alussa. Yhä useampi maa on alkanut suhtautua vihreään huumekasviin myönteisesti.

Suomessa kymmenen vuotta sitten laillistettuun lääkekäyttöönkin suhtaudutaan vielä varovaisen hyväksyvästi. Lääkekannabiksen käyttäjiä on Suomessa THL:n arvion mukaan 2 000–5 000.

Ilman lääkekannabista Johan Kustonen ei liikkuisi

Selkärangan vaurioon erityisluvallista Bedrocan-lääkekannabista käyttävä turkulainen Johan Kustonen, 35, tarvitsee päivittäisen annoksensa pystyäkseen liikkumaan.

Ilman lääkekannabista hän joutuisi sänkypotilaaksi 2–3 viikossa, ja kivut olisivat valtavat.

Kustosen päiväannos on vahva, kolme grammaa päivässä.

–Viihdekäyttäjä pärjäisi sillä viikon tai pari, hän vertaa.

Viime kesään asti toimeentulotukea saava Kustonen sai kalliiseen lääkkeeseensä korvausta Kelalta. Kun Kela tiukensi ohjeistustaan kesällä, Kustoselle ei enää myönnetty korvausta. Loppuvuoden hänen lääkkeensä maksoi Turun kaupungin sosiaalitoimi.

Mies pitää Kelan ohjeistuksia käsittämättömänä. Kyseessä on laillisesti Suomessa määrätty hoito.

–Uskomatonta kyllä, mutta minä olen vielä terveemmästä päästä. Erityisluvallista lääkekannabista on myönnetty esimerkiksi MS-tautipotilaille kipuihin. Tällaisiltakin ihmisiltä ollaan viemässä sitä pois, koska se ei mukamas auta mihinkään.

Tällä hetkellä Kustonen toimii lääkekannabiskonsulttina antaen neuvoja muille, miten lääkkeen saaminen etenee. Prosessi on vaativa, ja lääkärien suhtautuminen nihkeää.

Kasvi odottaa tutkittua tietoa, Puska ei kannata

Lännen Media kysyi monilta eri puolueiden kansanedustajilta kantaa kannabiksen laillistamiseen, mutta vain neljä vastasi.

Tekniikan tohtorin, kansanedustaja Jyrki Kasvin (vihr.) mielestä lääkekannabista tulisi kohdella kuten muitakin vastaavia lääkkeitä.

–On ihmisrääkkäystä rajoittaa poliittisilla päätöksillä jonkin lääkeaineen käyttöä tilanteissa, joissa sen vaikuttavuudesta on tieteellistä näyttöä. Jos lääkekannabiksen väärinkäyttöä pelätään, pitäisi samoilla perusteilla rajoittaa monien jo hyväksyttyjen, mutta päihteinä väärinkäytettyjen lääkeaineiden käyttöä.

Kannabiksen viihdekäytön vapauttamiseen hän ei ota vielä kantaa.

–Haluan tutkittua tietoa kannabiksen vapauttaneiden maiden ja osavaltioiden kokemuksista. Perustan lopullisen kantani niihin.

THL:n eläköitynyt pääjohtaja, lääkäri ja kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) ei kannata kannabiksen ja yleensä huumeiden käytön sallimista.

Lääkekannabis pitäisi hänen mielestään rinnastaa lääkkeisiin, mutta molempien käytön pitää perustua tutkimuksiin.

–Jos lääkkeelliset vaikutukset ja turvallisuus on osoitettu kuten muidenkin lääkkeiden.

Koski tyytyväinen nykytilanteeseen, Räsänen uskoo muihin lääkkeisiin

Hallintotieteiden maisteri, kansanedustaja Susanna Koski (kok.) pitää nykytilannetta hyvänä.

–Huumausaineesta eroavan lääkekannabiksen käyttö on jo nykylainsäädännön mukaan Suomessa mahdollista, tarkoin säänneltyä sekä valvottua.

Kosken mielestä lääkekannabiksen käyttöön pitäisi suhtautua kuten muihinkin sairauksien hoidossa auttaviin lähteisiin.

–Täysin vaaratonta lääkettä ei mahda olla olemassakaan. Siitä syystä lääkekannabiksesta ja sen käytön tutkimuksista tarvitaan jatkossakin tietoa.

Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mielestä kannabiksen käytön lääkkeenä täytyy pohjautua lääketieteelliseen tutkimustyöhön aineen hyödyistä ja haitoista, aivan samalla tavalla kuin muiden lääkkeiden kohdalla.

–En näe mitään ideologista estettä kannabiksen lääkekäytölle, mutta lääkekannabista ei tule käyttää myöskään keppihevosena kannabiksen viihdekäytön laillistamiseksi.

Räsäsen mukaan lääkekannabiksen asianmukainen käyttö on tällä hetkellä erittäin kapealla diagnostisella alueella.

–Yleisesti meillä on käytössä huomattavasti tehokkaampia ja vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut