Aktiivimallista paljastui porsaanreikä: Työkyvyttömyyseläkkeen hakija vapautuu aktivointivelvoitteesta – voi johtaa turhiin hakemuksiin - Uutiset - Aamulehti

Aktiivimallista paljastui porsaanreikä: Työkyvyttömyyseläkkeen hakija vapautuu aktivointivelvoitteesta – voi johtaa turhiin hakemuksiin

Kelassa ei uskota, että työttömät alkaisivat suuressa määrin kiertää aktiivimallia aiheettomilla työkyvyttömyyseläkehakemuksilla.

10.1.2018 15:03

Työttömyysturvan paljon parjattu aktiivimalli sisältää porsaanreiän.

Työttömyysturvaa ei alenneta eikä työttömän aktiivisuutta seurata, jos hänellä on vireillä työkyvyttömyyseläkehakemus. Myös kuntoutustukihakemus kelpaa, sillä kuntoutustuki on sama kuin määräaikainen työkyvyttömyyseläke.

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan Kelasta tai työeläkeyhtiöstä esimerkiksi niiden nettisivuilta tulostettavalla lomakkeella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto B, mutta hakemuksen saa vireille pelkästään lähettämällä työkyvyttömyyseläkehakemuksen.

–Työttömyysetuuksien maksajille eli Kelalle ja työttömyyskassalle riittää tieto siitä, että työkyvyttömyyseläkehakemus on vireillä, sanoo Kelan lakimies Eeva Vartio.

Kelalle tulee automaattisesti tiedot siltä haetuista eläkkeistä. Jos henkilö on hakenut työkyvyttömyyseläkettä vain työeläkeyhtiöstä, siitä ei Kelalla ole tietoa.

Siksi Kela kysyy työttömyysajan ilmoituksessa, onko työtön hakenut työkyvyttömyyseläkettä.

Vartion mukaan hakemuksen jättämisestä työeläkeyhtiöön vaaditaan lisäksi jokin näyttö.

Sen voi todistaa esimerkiksi hakemuksesta otetulla kopiolla, jos siitä käy ilmi, että hakemus on saapunut työeläkeyhtiöön.

Eläkeyhtiöltä voi pyytää myös ilmoituksen, että työkyvyttömyyseläke on vireillä, tai ottaa vaikka työeläkeyhtiön nettisivulta kuvakaappauksen, josta tämä käy ilmi.

Eikö tällä voi kikkailla niin, että terve ihminen lähettää työkyvyttömyyseläkehakemuksen vain välttääkseen työttömyysturvan alenemisen sen takia, ettei ole osallistunut vaadittuihin aktivointitoimiin, Eeva Vartio?

–Se on mahdollista. Eduskunnan valiokuntakäsittelyn aikana tuotiin esille, että tämä saattaa aiheuttaa niin sanottuja turhia työkyvyttömyyseläkehakemuksia.

Kuinka kauan työkyvyttömyyseläkehakemus pysyy vireillä, jos sitä ei täydennä B-lääkärintodistuksella?

–En osaa sanoa. Jos B-lääkärintodistus puuttuu, asiakkaalle soitetaan Kelasta ja selvitetään, milloin hän saa sen hoitavalta lääkäriltä. Jos asiakas sanoisi, ettei aio sitä hankkia, eläkehakemus olisi nopeasti ratkaistavissa.

Onko Kelassa varauduttu siihen, että aktiivimallia aletaan kiertää aiheettomilla työkyvyttömyyseläkehakemuksilla?

–Ei olla. On ajateltu, että etuuden saajat ryhtyvät siihen aika vähäisessä määrin.

Kuinka kauan Kelassa keskimäärin kestää työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittely, jos hakemuksen liitteineen jättää asianmukaisesti?

–Uusien hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on 75 päivää.

Onko lääkärin kirjoitettava B-todistus, jos terve henkilö pyytää lääkäriä lähettämään sen työkyvyttömyyseläkehakemuksensa liitteeksi, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki?

–Ei ole pakko, mutta käytännössä harva lääkäri lähtee painimaan asiasta potilaan kanssa. Lääkäri voi kirjoittaa B-todistuksen, jossa ei ota kantaa työkykyyn tai kirjoittaa lausuntoon, ettei voi todeta työkyvyttömyyttä.

–Eläkelausunnot ovat hyvin monimutkaisia ja perusteellisia. Sitä ei pysty 15 minuutin tai puolen tunnin vastaanottoajan kuluessa edes tekemään. Lääkäri kirjoittaa sen yleensä vastaanottoajan jälkeen ja laittaa sen menemään suoraan vakuutuslaitokseen.

Onko B-todistus eläkehakemusta varten maksullinen myös julkisessa terveydenhuollossa?

–Kyllä eläkelausunnot ovat maksullisia, koska ne eivät liity suoraan sairauden hoitoon. Lisäksi tulee käyntimaksu.

Ne voivat helposti maksaa enemmän kuin työttömyysturvan aleneminen vajaalla viidellä prosentilla.

–Toivottavasti ruuhkaisia vastaanottoja ei aleta kuormittaa porsaanreikien etsimiseksi. Se olisi aivan hassua, Myllymäki sanoo.

Hylkäyksen jälkeenkin täyttä päivärahaa

Työkyvyttömyyseläkehakemus vapauttaa aktiivimallin velvoitteesta siihen saakka, kunnes eläkeyhtiö tai Kela on ensimmäisenä asteena antanut hakemuksesta päätöksen. Jos hakemus hylätään, aktiivisuusvelvollisuuden tarkastelujakso alkaa päätöstä seuraavan kuukauden alusta.

Tältä ensimmäiseltä noin kolmen kuukauden ajalta työttömyyspäiväraha maksetaan täytenä.

Aktiivisuuden voi osoittaa olemalla kolmen kuukauden aikana palkkatyössä 18 tuntia, ansaitsemalla yritystuloa vajaat 250 euroa tai osallistumalla työllistymistä edellyttäviin palveluihin vähintään viitenä päivänä.

Muuten työttömyyspäiväraha laskee alkuperäisestä 4,65 prosenttia seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos