Puuttuneet ohjeet hämmensivät TE-toimistoja ja työttömiä - Uutiset - Aamulehti

Puuttuneet ohjeet hämmensivät TE-toimistoja ja työttömiä – Aktiivimalli ruuhkautti toimistojen palvelukanavat

Aktiivimallia vastaan osoitettiin mieltä Helsingissä helmikuun alussa.

12.3.2018 3:00

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli on ruuhkauttanut TE-toimistoja, jotka ovat osin olleet ihmeissään ilman soveltamisohjeita. TE-toimistot ja samalla työttömät joutuivat odottamaan helmikuulle ennen kuin ministeriö kertoi tarkasti, millä ehdoilla työttömyysturvan leikkauksen pystyy välttämään.

Kaikilta STT:n haastattelemilta TE-toimistojen johtajilta tulee kritiikin lisäksi myös kehuja mallille. Sen poistamista vaativa kansalaisaloite luovutettiin eduskuntaan perjantaina.

Aktiivimallin hyvät puolet

Työpaikkojen määrä ei ole vakio, vaan aktiivisten työnhakijoiden määrä lisää myös jossain määrin tehdyn työn määrää. TE-toimistojen johtajilta välittyy melko yhtenäinen viesti, että alkuvuodesta työnhaku on lisääntynyt ja lisäksi työvoimakoulutusten ja -valmennusten kysyntä on lisääntynyt.

–Työnantajilta olemme saaneet palautetta, että avoimet työpaikat täyttyvät nopeammin ja työtä kysytään yrityksistä entistä enemmän, sanoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

Suomen suurin TE-toimisto, Uusimaa, on saanut tammi-helmikuussa 40 prosenttia enemmän yhteydenottoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kun viime vuoden tammikuussa työnhakuvalmennuksessa, uravalmennuksessa ja työhön valmennuksessa aloitti Uudellamaalla yhteensä lähes 400 ihmistä, tämän vuoden tammikuussa luku oli lähes 700 ihmistä.

–Vielä ei ole tullut viestiä, että kerta kaikkiaan mitään työtä tai koulutusta ei olisi löytynyt. Ehkä maalis–huhtikuussa näkyy sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole yrityksestä huolimatta löytäneet (työtä tai koulutusta), sanoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Etelä-Savon TE-toimiston johtaja Sirkka Rytkönen uskoo, että myös osa-aikaista ja määräaikaista työtä otetaan nyt vastaan helpommin.

Aktiivimallin huonot puolet

Esimerkiksi Pohjanmaalla aktiivimalli tukki kaikki TE-toimiston kanavat ja kiukkuisia ihmisiä tuli toimistoon kysymään asioista, joista sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut antanut soveltamisohjeita. Lopulta helmikuussa ministeriö lähetti ohjeet, joiden mukaan työttömille voitiin kertoa, miten aktiivisuusehdon saa täytettyä.

Etelä-Savossa useita satoja ihmisiä on työllisyyttä tukevissa ESR-rahoitteisissa hankkeissa, joihin osallistumalla työttömyysturvan leikkuria ei pysty välttämään.

Jarmo Ukkosen mukaan Uudellamaalla on laadukkaita ammattiliittojen omia valmennuksia sekä TE-toimiston työvoimapoliittisilla hankeavustuksilla tuettua eri järjestöjen ja yhdistysten valmennusta ja työhön sijoittamista, joilla aktiivimallin leikkuria ei nykyohjeiden mukaan voi välttää.

Uudenmaan TE-toimisto on esittänyt ministeriölle, että myös näillä palveluilla pitäisi voida välttää työttömyysturvan leikkaus, koska muuten malli ei kannusta järkeviin palveluihin.

–Asiakas tietenkin mielellään valitsee sen, jolla säilyttää turvan ja etuuden, Ukkonen sanoo.

Kela arvioi viime viikolla, että jos aktiivimalli olisi ollut voimassa jo joulukuussa, yli puolelta olisi jouduttu leikkaamaan etuuksia. TE-toimistoissa asiaa on vaikea arvioida.

–Arvio on, että 50–55 prosenttia työttömistä täyttää aktiivisuusehdon, arvioi Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Helvi Riihimäki.

Satakunnan TE-toimiston johtajan Juhani Sundellin mukaan Kelan arvio vaikuttaa oikeansuuntaiselta, eikä työttömyysturvan leikkaus usein johdu työhaluttomuudesta.

–Suurin osa asiakkaista on tosissaan hakemassa työtä ja on tehnyt kymmeniä hakemuksia tuloksetta, Sundell sanoo.

Kansalaisaloite palautti aktiivimallin eduskunnan pohdintaan

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa.

Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Eduskunta edellytti lausumassaan, että uudistuksen vaikutuksia pitää seurata ja tarvittaessa aktiivisuusehdon keinoja on laajennettava.

Hallitus on puolustanut mallia ja sanonut, että sen toimivuutta ja mahdollista lisäresurssien tarvetta tarkastellaan ensi kuukausien jälkeen.

Aktiivimallin kumoamiseksi pantiin vireille kansalaisaloite joulukuussa heti, kun laki oli eduskunnassa hyväksytty.

Aloite keräsi yli 140 000 allekirjoitusta ja se luovutettiin perjantaina eduskunnan puheenjohtajalle Paula Risikolle (kok.).

SAK järjesti helmikuun alussa aktiivimallia vastustaneen mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla. Paikalla oli tuhansia ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut