Tullin alueella Tampereella seuraava torniprojekti – pienteollisuustalo suunnittelee veturitallien lähelle hotellin korkuista rakennusta - Uutiset - Aamulehti

Nouseeko Torni-hotellin naapuriin Tampereen korkein talo? Tullin alueelle suunnitellaan taas uutta pilviä hipovaa rakennusta

3.1.2018 7:13

Tullin alueesta tulee Tampereen tornitalojen keskittymä, varsinainen Mansehattan, jos kaikki suunnitelmat toteutuvat.

Tampereen Pienteollisuustalo Oy haluaa suunnilleen Torni-hotellin korkuisen Tullin Torni -nimisen rakennuksen Sumeliuksenkadun ja Åkerlundinkadun kulmaan.

Suunnitellun talon kohdalla on nyt tyhjä asvalttikenttä. Tontti on määritelty Tampereen kaupungin yleissuunnitelmassa korkean rakentamisen alueeksi. Torni-hotelli on siitä 150 metrin päässä ja Tampere-talo noin 200 metrin päässä.

–Yhtiökokouksemme on jo hyväksynyt projektin käynnistämisen ja meillä on kohteesta kehittämissopimus SRV:n kanssa, kertoo Tampereen Pienteollisuustalon toimitusjohtaja Olli Hirvimäki.

Pienteollisuustalo on tehnyt kaavamuutospyynnön Tampereen kaupungille huhtikuussa, mutta varsinainen kaavoitustyö ei ole vielä alkanut. Hirvimäki näyttää talosta viimeksi päivitettyä havainnekuvaa, mutta ei suostu antamaan sitä julkaistavaksi.

–Jos nyt näyttäisin kuvaa, niin se voisi synnyttää vääriä mielikuvia tai se voitaisiin tulkita painostukseksi. Tavoitteena on kehittää hanketta kumppanuuskaavoituksena kaavoittajan ja rakennusliikkeen kanssa.

Iltavalaistukseen sovitetusta kuvasta voi arvioida, että alhaalla on muutamia kerroksia liiketiloja ja niiden päällä on runsaat 20 kerrosta asuntoja.

Tampereen Pienteollisuustalo jatkaa tontin omistajana, se vuokraa maa-alueen tulevalle asunto-osakeyhtiölle ja myy rakennusoikeuden rakennusyhtiölle, joka puolestaan rakentaa talon sekä myy liiketilat ja asunnot. Kaupunki perii kaavoituksesta maksun ja saa tuloja maankäyttömaksusta, liittymämaksuista ja jatkossa kiinteistöveroista. Infrastruktuuri on tontilla jo olemassa.

Hirvimäki laskee, että ensin valmistuu lähelle tuleva Kansi ja areena ja sen jälkeen olisi pienteollisuustalon rakennuksen vuoro. Se voisi olla 4–5 vuoden kuluttua eli 2022–2023.

Tullin alueen läheisyyteen nousee parhaillaan 21-kerroksinen Luminary. Tampereen kaupunki julkaisi hiljattain suunnittelu- ja toteutuskilpailun Tullikamarin aukion ja sen lähiseudun uudistamisesta. Siihen kuuluu 16-kerroksinen kerrostalo lähelle Attilan kiinteistöä. Tämä torni voisi valmistua 2022.

Asuminen strategiassa

Tampereen Pienteollisuustalo juhli 60-vuotista taivaltaan marraskuussa. Kymmenen vuotta sitten julkaistussa 50-vuotishistoriikissa todetaan, että "nopeimmin saattaa rakentua kuutosvaiheen päädyssä oleva tontin osa. Yksi vaihtoehto on erillistalon rakentaminen." Kuutosvaiheen tontin osa viittaa nyt suunnittelussa olevaan alueeseen.

Kiinteistökehityksessä aikajänteet ovat pitkiä, eivätkä ennusteet osu aina ihan oikeaan. Tampereen Pienteollisuustalo toki kehitti alueelle erillistalon, mutta se nousi yhtiön omistamalle vanhalle parkkipaikalle Yliopistonkadun varteen, eikä suinkaan kuutosvaiheen tontin osalle.

–Ehkä hyvä näin. Talosta olisi saattanut tulla viisi vuotta sitten liian matala, Hirvimäki naurahtaa.

Keväällä 2016 valmistui Asunto Oy Tampereen Sorsapuiston tähti. Pienteollisuustalo on taloyhtiön yksi osakas. Se omistaa siitä autopaikkoja, liiketilat ja asuntoja.

Ensin Sorsapuiston Tähti ja seuraavaksi tornitalo asuntoineen, miten nämä kuuluvat pienteollisuustalon toimintaan?

–Ennakkoluulottomuus on näkynyt voimakkaasti toiminnassamme koko historian ajan. Yhtiö osallistuu aktiivisesti alueen uudisrakentamiseen ja muuhun kehittämiseen. Tavoitteena on mahdollistaa nykyistä laajemmin asuminen Tullin alueella. Asuminen tukee muuta toimintaamme ja päinvastoin.

Hirvimäen mukaan yhtiön aiempi kokemus uudiskohteen toteutuksesta vanhalle parkkipaikalle auttaa myös mittaluokkaa suuremman kohteen toteuttamiselle Tullin alueelle.

Tulijoita riittää

Tampereen Pienteollisuustalo Oy on keskinäinen kiinteistöyhtiö. Se vuokraa osaa tiloista itse, mutta suurin osa yli 55 000 kerrosneliön tiloista on yhtiön omistajien osakashallinnassa. Tilat ovat jakautuneet seitsemään eri rakennukseen. Niissä toimii yli 200 yritystä ja yhteisöä.

Alun perin pienteollisuustalo perustettiin parantamaan tamperelaisten käsityöläisten ja pienyritysten työoloja. 1950-luvulla tiloista oli huutava puula. Talo nousi silloisen ajatusmallin mukaan syrjään kauas keskustasta. Kaupungin kasvaessa sijainti on ollut loistava ja yhä paremmaksi käy, mitä enemmän pääradan vartta täytetään.

Alkuvaiheessa pienteollisuustalossa toimi tuotannollisia yhtiöitä. Siellä tehtiin muun muassa kenkiä, muovipusseja, postikortteja, kirjoja ja henkseleitä. Vuosien kuluessa tuotannollisten yritysten osuus on vähentynyt ja palvelujen merkitys on kasvanut.

Pienteollisuustalon suojissa toimii esimerkiksi insinööritoimistoja, pelien ja muiden sovellusten kehittäjiä, hammassairaala, päiväkoti, hotelli ja useita kuntosaleja. Kellareissa on kymmenien bändien studio- ja harjoitustilat. Toki yhtiön suojissa toimii edelleen muun muassa kirjasitomo, piirilevyvalmistaja, urheiluvaatevalmistaja ja pipotehdas.

–Tuoreimpana uutena käyttötarkoituksena on Tullin Sauna, jota rakennetaan parhaillaan yhteen rakennuksista.

Pienteollisuustalo tilojen täyttöaste on yli 99 prosenttia, kun vastaava luku koko kaupungissa on noin 86 prosenttia.

–Tiloihin on tulijoita. Jos joku haluaa myydä tilansa, niin ostajia riittää. Sijainti vetää puoleensa, samoin vastiketaso, koska yhtiöllä ei ole tarvetta tuottaa isoa voittoa.

Nykyisin yritykset kilpailevat uusista tekijöistä myös toimitilojen laadulla. Pienteollisuustalo on viime vuosina uusinut tilojaan 20 miljoona euron remonteilla.

–Tilat ovat aikanaan rakennettu vankasti. Kantavuuden ja kerroskorkeuksien ansiota tiloja voi muunnella joustavasti. Saneerauksissa taloihin on uusittu alle kymmenen vuoden aikana nykymääräysten mukainen talotekniikka, kuten ilmanvaihto, jäähdytys, putkistot ja tietoliikenneyhteydet.

–Monen mielestä talojen historiaa ja tiettyä omaleimaisuutta kannattaa myös vaalia. On pelkästään hyvä, että toimitilamarkkinoillakin on vaihtoehtoja. Osa yrittäjistä ja yhteisöistä haluaa pörssiyhtiön vuokralaisuuden sijaan jatkossakin omistaa itse toimitilansa tai vuokrata ne paikalliselta yritykseltä.

Tampereen Pienteollisuustalo Oy

Keskinäinen kiinteistöyhtiö.

Perustettu: 1957

Seitsemän rakennusta Tullin alueella.

Vanhimmat talot vuodelta 1947 (entisiä lääkeyhtiö Starin taloja) ja uusimmat 1980-luvulta. Osakas 2016 valmistuneessa Sorsapuiston Tähti Oy:ssä.

Tiloja 55 000 kerrosneliömetriä, joista osakashallinnassa 39 000 kerrosneliötä.

Autopaikkoja: Noin 400.

Yrityksiä ja yhteisöjä tiloissa: Yli 200.

Omistajia: 86 kpl. Osa omistajista hankkinut useamman tilan. Omistajista noin puolet on sijoittajia.

Kiinteistöyhtiön oma henkilöstö: 2,25

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?