Teuvo Hakkaraista on lähes mahdoton saada erotettua eduskunnasta, oikeudessa koskemattomuus ei pidä - Uutiset - Aamulehti

Teuvo Hakkaraista on lähes mahdoton saada erotettua eduskunnasta – Käräjillä hän olisi kuin kuka tahansa, asema ei suojaa

Veera Ruoho kertoi MTV:lle, että Teuvo Hakkarainen suuteli häntä väkisin eduskunnan kahvilatiloissa.­

20.12.2017 14:15

Uudet tiedot perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen käytöksestä eivät johda uusiin kurinpitotoimiin.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta vahvistaa, että perustuslain tarjoamat työkalut on tällä hetkellä käytetty Hakkaraisen tapauksessa.

–Kynnykset erottaa kansanedustaja ovat korkealla, eikä vielä ole tapahtunut sellaista, Ojanen kertoo.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kertoi Ilta-Sanomille, että Hakkarainen oli jo vuosi sitten pikkujouluaikaan käynyt käsiksi Räsäseen ja repinyt tätä hiuksista. Myös sdp:n Mikael Jungner kertoi Ilta-Sanomille, että Hakkarainen oli yrittänyt suudella häntä illanvietossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kertoi tehneensä rikosilmoituksen ahdistelutapauksesta. Ruohon mukaan Hakkarainen "otti kädellä niskalenkin ja survoi suunsa siihen".

Perustuslain mukaan kansanedustajaa on liki mahdoton erottaa. Sen sijaan rikosoikeuden edessä Teuvo Hakkarainen on samalla viivalla kuin kansalaiset.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa suojaa koskemattomuus. Tämä koskemattomuus koskee Ojasen mukaan kuitenkin vain kansanedustajan toimen hoitamista. Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta.

–Sen sijaan jos kansanedustaja joutuu syytteeseen pahoinpitelystä, varkaudesta tai seksuaalisesta häirinnästä, koskemattomuus ei päde.

Eduskunnan puheenjohtajaMaria Lohela kertoo, että hänen perjantaina antamansa huomautus perussuomalaisten kansanedustajalle Teuvo Hakkaraiselle on tässä tilanteessa järein työkalu, jota hän puhemiehenä voi käyttää.

Myös perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi STT:lle, että Hakkaraisen tapaus on tältä erää loppuun käsitelty. Hakkarainen sai vakavan varoituksen.

Perustuslain 28. pykälä kertoo, milloin kansanedustaja voidaan erottaa. Rajaukset ovat tiukkoja, professori Ojanen kertoo.

–Jos kansanedustajaksi valittu on täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä tuomittu tahallisesta rikoksesta vankeuteen taikka vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi tutkia, sallitaanko hänen edelleen olla kansanedustajana. Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton julistaa hänen edustajantoimensa lakanneeksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä, perustuslaki sanoo.

Teuvo Hakkaraisen käytös on herättänyt voimakasta arvostelua.­

Perustuslain 31. pykälä antaa mahdollisuuden pidättää kansanedustaja kahdeksi viikoksi. Professori Tuomas Ojanen muistuttaa, että samassa pykälässä kansanedustajalta vaaditaan arvokasta käytöstä, joka ei loukkaa muita.

–Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta. Eduskunta voi antaa toistuvasti järjestystä rikkoneelle kansanedustajalle varoituksen tai pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista, perustuslaki sanoo.

Käytännössä järjestystä on pitänyt rikkoa Ojasen tulkinnan mukaan täysistuntosalissa, että kansanedustaja voitaisiin pidättää istunnoista. Siten tätäkään pykälää ei voi helposti käyttää Hakkaraisen tapauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?