Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi yllättäen esityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan – piti olla luontolahja 100-vuotiaalle Suomelle - Uutiset - Aamulehti

Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi yllättäen esityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan – Kalervo Kummola kirjoitti ponsitekstin nenäliinaan

Kintulammin alueelle tulee luonnonsuojelualue, mutta Makkarajärven-Viitastenperän osalta esitys hylättiin. Tampere haluaa neuvotella ensin naapureiden kanssa.­

18.12.2017 18:47

Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi yllättäen esityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan Makkarajärven-Viitastenperän alueelle.

Kaupunginhallituksen ponnen mukaan Kangasalan ja Lempäälän kanssa pyritään neuvottelemaan laajemmasta luonnonsuojelualueesta, johon osa Makkarajärven aluetta voisi kuulua.

Alue sijaitsee aivan Kangasalan ja Lempäälän rajalla.

–Haluamme isompaa kokonaisuutta siihen. Ei ajatusta luonnonsuojelualueesta ole hylätty, sanoo esityksen hylkäämisen kannalla ollut Kalervo Kummola (kok.).

Esityksen hylkäämistä esitti Ilkka Sasi (kok.) Atanas Aleksovskin (sd.) ja Lassi Kalevan (ps.) kannattamana.

Esityksen hylkäämistä vastustivat kaupunginhallituksessa vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta.

Ponsi nenäliinassa

Kummolan mukaan kokonaisuudesta on helpompi neuvotella naapureiden kanssa näin kuin että olisi edetty ensin itse alueen rauhoittamisessa.

Vihreiden Jaakko Mustakallio on eri mieltä.

–Jos olisi ollut oikeaa tahtoa saada alue luonnonsuojelukäyttöön, mutta halutaan keskustella ensin naapurikuntien kanssa, päätösesitys olisi ollut sellainen, että keskustellaan ja tuodaan asia uudelleen kaupunginhallitukseen vaikka keväällä. Mutta nyt tämä hylättiin kokonaan ja laitettiin laastariponsi perään, Mustakallio sanoo.

Kummolan mukaan asia tullaan ottamaan esiin naapurikuntien kanssa samassa yhteydessä, kun niiden kanssa neuvotellaan muistakin asioista.

Aamulehden tietojen mukaan Kummola oli kirjoittanut ponnen tekstin nenäliinaan. Kummola vahvistaa tiedon.

Tuliko ponsi viime hetkellä vai miksi näin toimittiin?

–Ei. Siitä sovittiin jo ryhmyrikokouksessa [ryhmänjohtajien kokouksessa] aamupäivällä. Se vain jäi minun tehtäväkseni kirjoittaa se, Kummola vastaa.

Teiskoon iso luonnonsuojelualue

Sekä Makkarajärven-Viitastenperän että Teiskossa sijaitsevan Kintulammin alueet piti esityksen mukaan suojella osana "Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle" -kampanjaa, jossa kannustetaan maanomistajia rauhoittamaan alueita luonnonsuojelualueiksi.

Kintulammin virkistys- ja retkeilyalueen osalta kaupunginhallitus päätti, että alueelle haetaan rauhoituspäätös Pirkanmaan ely-keskukselta. Kintulammin luonnonsuojelualueen pinta-ala on 544,5 hehtaaria, ja se rajautuu 61 hehtaarin Vattulan luonnonsuojelualueeseen.

–Kyllä Kintulammin alue oli varmaan suurin lahja satavuotiaalle Suomelle, mitä mikään kunta antoi. Siinä mielessä tehtävä on kyllä suoritettu. Sitä paitsi kyllä näiden pitäisi olla ensisijaisesti lahjoja Tampereen asukkaille eikä Suomelle, Kummola toteaa.

Mustakallion mielestä Kintulammin alueella ei voi korvata Makkarajärven-Viitastenperän aluetta. Hervanta ja Vuores lähialueineen kasvavat koko ajan. Mustakallio painottaa, että myös niiden asukkaat tarvitsevat laajat virkistys- ja luontoalueet Kaupin tapaan.

–On hienoa, että Kintulammin alue saatiin. Se ei kuitenkaan tule toimimaan kaupunkilaisten lähimetsäalueena. Tämä päätös olisi varmistanut, että [Makkarajärven-Viitastenperän] alue pidetään virkistyskäytössä, Mustakallio huomauttaa.

Vihreiden Mustakallion ja Olga Haapa-ahon eriävässä mielipiteessä todetaan lisäksi, että luonnonsuojelualue olisi pitänyt perustaa, sillä se on jo vuonna 2012 hyväksytyn luonnonsuojeluohjelman sekä hyväksytyn maakuntakaavan mukainen. Alue on myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?