Apulaisylilääkäri Jukka Uotilan mukaan lapsen sykettä olisi mitattava muutaman kerran synnytyksen aikana - Uutiset - Aamulehti

"Emme pyydä mahdottomia" – Taysin apulaisylilääkäri kommentoi luomusynnyttäjiä, jotka kieltävät lapsen sykkeen seuraamisen

Taysin apulaisylilääkäri Jukka Uotila on sitä mieltä, että synnytyslääkärit eivät vaadi mahdottomia luomusynnyttäjiltä.­

16.12.2017 7:13

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkäri Jukka Uotila haluaa rauhoitella luomusynnyttäjiä sikiön sykkeen seurannasta synnytyksen yhteydessä.

Jotkut äidit ovat kieltäytyneet lapsen sydänäänien tarkkailusta niin sanotuissa luomusynnytyksissä.

–Pystymme suostumaan suurimpaan osaan luomusynnyttäjien toiveista, mutta ehdotonta vastakkainasettelua haluaisimme välttää syntyvän lapsen turvallisuuden takia.

Uotilan mukaan synnytyslääkärit eivät vaadi mahdottomia luomusynnyttäjiltä.

–Haluamme eliminoida hapenpuutteesta aiheutuvat riskit mittaamalla syntyvän lapsen sykkeen vähintään synnytyksen alkaessa, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa. Tämä ei mielestäni ole paljon pyydetty.

Suomen Gynekologiyhdistys on ilmaissut huolensa luomusynnyttäjien esittämistä toiveista. Syntyvälle lapselle riskejä aiheuttava ilmiö on lisääntynyt erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sekä Helsingin ja Tampereen seuduilla.

"Ongelmiin joudutaan harvoin"

Lukumääräisesti ei Jukka Uotilan mukaan puhuta monesta synnytystapauksesta.

–Sykkeen seurannasta ei sikiölle aiheudu minkäänlaista riskiä, ja onneksi vain ani harvoin joudutaan ongelmiin synnytyksen yhteydessä.

Kannanotto alkuvuodesta

Suomessa tehdään Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsenen Jukka Uotilan mukaan satoja synnytyksiä, joissa luomusynnyttäjän toiveet otetaan mahdollisimman pitkälle huomioon.

–Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta toivoisimme, että kriittisimpien hetkien seurannat voitaisiin toteuttaa yhteisesti keskustellen.

Suomen Gynekologiyhdistys ja Suomen Perinatologinen seura aikovat julkaista asiasta kannanoton ja toimintaohjeet vuodenvaihteen jälkeen.

Suomen Perinatologisen seuran tarkoituksena on edistää raskauteen, synnytykseen ja vastasyntyneiden hoitoon liittyvää koulutusta, tieteellistä tutkimusta ja käytännöllistä kehitystä sekä valvoa näiden potilaiden etuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?