Aamulehti selvitti: Rakennusliike NCC:n toimialajohtaja antoi Atanas Aleksovskille etuuden, johtajalla ja poliitikolla kytkös 6,6 miljoonan euron hankkeeseen - Uutiset - Aamulehti

Aamulehti selvitti: Rakennusliike NCC:n toimialajohtaja antoi Atanas Aleksovskille etuuden, johtajalla ja poliitikolla kytkös 6,6 miljoonan euron hankkeeseen

Atanas Aleksovskin mukaan remontin yhteydessä saadulla etuudella ei ollut vaikutusta Jussi Tanhuanpään valintaan Finnparkin toimitusjohtajaksi tai Lujatalon valintaan Kotilinnasäätiön kerrostalojen korjaustöihin. Arkistokuva.­

12.12.2017 6:04

Tamperelaisvaikuttaja Atanas Aleksovski (sd.) on saanut arviolta 2 000 - 3 000 euron taloudellisen etuuden rakennuskonserni NCC:n toimialajohtajalta Jussi Tanhuanpäältä. Tanhuanpää työskenteli Aleksovskin kodin remontin pääsuunnittelijana ja valvojana veloituksetta vuonna 2013.

Myöhemmin kaksikolla oli kytkös toisiinsa Tampereen tytäryhteisö Finnparkin johtotehtävien sekä Kotilinnasäätiön miljoonien eurojen arvoisen rakennushankkeen kautta. Tiedot käyvät ilmi Aamulehden tekemästä selvityksestä.

Laaja remontti

Remontissa oli kyse saunan ja kylpyhuoneen rakentamisesta Aleksovskin ja hänen vaimonsa omistamaan 90 neliön huoneistoon Tampereen keskustassa. Hankkeelle myönnettiin rakennuslupa kesäkuussa 2013. Työt valmistuivat saman vuoden syksyllä.

Nykyisin Lujatalon toimitusjohtajana työskentelevä Tanhuanpää kertoo olleensa hankkeessa mukana vapaa-aikanaan. Tampereen rakennusvalvonnan asiakirjoista käy ilmi, että hän käytti yhteysosoitteenaan hankkeessa NCC:n sähköpostia.

Kokeneen rakentamisen asiantuntijan arvion mukaan Tanhuanpään tekemän työn ja samalla Aleksovskin saaman edun arvo on vähintään 2 000 – 3 000 euroa.

Tampereen kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtaja Aleksovski on yksi kaupungin vaikutusvaltaisimmista poliitikoista. Hän työskentelee toiminnanjohtajana ikääntyvien asumiseen keskittyvässä Tampereen tytäryhteisöihin kuuluvassa Kotilinnasäätiössä. Säätiön liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella yli 13 miljoonaa euroa. Aleksovski on myös pysäköintiliiketoimintaan ja kiinteistökehitykseen keskittyvän Tampereen tytäryhteisön Finnparkin hallituksen puheenjohtaja.

Tanhuanpää kiistää olleensa remontin pääsuunnittelija, mutta vahvistaa olleensa valvoja. Hän kuvaa työmääräänsä Aleksovskin remontissa "todella vähäiseksi" ja kertoo toimineensa muissakin vastaavissa hankkeissa ilmaiseksi.

–Aleksovski on itse tehnyt remonttiin hankinnat ja sopinut koko diilin. Hän oli ulkomailla, kun remontti toteutettiin.

Hän sanoo, että asiassa oli kyse ammattitaidon ylläpitämisestä. Tanhuanpään mukaan aloite töistä tuli Aleksovskilta.

–Emme ole mitään kavereita, mutta tunnemme toisemme koripallopiireistä, Tanhuanpää sanoo.

NCC kehitti areenaa

Aleksovskin remontin urakoitsijana oli Raxaset Oy, jonka pääomistajana oli tuolloin Tampereen kaupunginvaltuutettuna toiminut Aleksi Jäntti (kok.). Nykyisin hän työskentelee Tampereen apulaispormestarina ja Raxasetin toiminta on sittemmin lakannut. Yhtiö asetettiin verottajan hakemuksesta konkurssiin vuonna 2015. Konkurssi kuitenkin raukesi myöhemmin varojen vähyyden vuoksi.

Remontin tekohetkellä vuonna 2013 Aleksovski oli jo muun muassa Tampereen kaupunginhallituksen jäsen sekä kuului Finnparkin hallitukseen. Samaan aikaan NCC kehitti Tampereen areenahanketta, josta yhtiö vetäytyi myöhemmin.

NCC on yksi johtavista rakennusalan yhtiöistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 5,5 miljardia euroa.

Kesäkuussa 2014 Aleksovski ja Jussi Tanhuanpää päätyivät työskentelemään samaan Tampereen kaupungin tytäryhteisöön, Finnparkiin. Aleksovskin johtama Finnparkin hallitus valitsi Tanhuanpään yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Tanhuanpää kiistää, että Aleksovskin huoneistoremontissa auttaminen olisi vaikuttanut millään tavoin hakuprosessiin.

–Ei sellaisesta (remontista) voi syntyä kiitollisuuden velkaa tai mitään muutakaan sellaista.

Finnparkin palvelukseen siirryttyään Tanhuanpää oli edelleen aktiivinen myös rakennustoimialalla. Vuonna 2015 hänet valittiin Suomen suurimpiin rakennuskonserneihin kuuluvan Luja-yhtiöiden hallitukseen. Viime maaliskuussa hän siirtyi Finnparkista Lujatalon toimitusjohtajaksi.

Aleksovskin toiminnanjohtajana vetämä Kotilinnasäätiö ja Lujatalo sopivat elokuussa säätiön omistamien kolmen kerrostalon peruskorjauksesta Tampereen Sulkavuoressa. Hankkeen kokonaisarvo ilman arvonlisäveroa on noin 6,6 miljoonaa euroa. Lujatalo valittiin hankkeeseen urakoitsijaksi avoimella menettelyllä ja hankintasopimuksen tekemisen perusteena oli hinta. Tampereen aluejohtaja on päättänyt itsenäisesti tarjouksen tekemisestä Kotilinnasäätiön hankkeesta, muistaa Tanhuanpää.

–En ole lukenut tarjousmuistioita tai pöytäkirjoja asiasta. En lue niitä minkään yksikön osalta, Tanhuanpää sanoo.

Aiemmin Aamulehti on kertonut Aleksovskin arkkitehtitoimistolta saamasta etuudesta, jossa oli kyse ullakkorakentamisen suunnitelmasta. Aleksovski on kiistänyt tilanneensa suunnitelman.

Atanas Aleksovski (sd.) kertoo sähköpostitse, että hän halusi maksaa NCC:n toimialajohtajalle Jussi Tanhuanpäälle korvauksen kotinsa remontin valvontatöistä.

–Tanhuanpää kertoi valvovansa mielenkiinnosta pikkuremontteja tuntemilleen henkilöille silloin tällöin, jos ne eivät vie paljon aikaa. Tarjosin hänelle korvausta, mutta hän ei halunnut ottaa palkkiota vastaan, koska aikaa kului häneltä niin vähän, Aleksovski kirjoittaa.

Hänen mukaansa etuudella ei ollut vaikutusta Tanhuanpään valintaan Finnparkin toimitusjohtajaksi tai Lujatalon valintaan Kotilinnasäätiön kerrostalojen korjaustöihin. Aamulehti tarjosi Aleksovskille tässä ja aiemmissa jutuissa mahdollisuutta myös videohaastatteluun, mutta hän kieltäytyi.

Voit jättää uutisvihjeen täällä>>>

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?