Kirjoituskurssit täyttyvät harrastajista – luovaa kirjoittamista opetetaan ja opiskellaan yhä enemmän - Uutiset - Aamulehti

Kirjoituskurssit täyttyvät harrastajista – Kursseille vetävät itseilmaisun ja palautteen tarve

Luovaa kirjoittamista opiskellaan aiempaa enemmän. Monien haaveissa on julkaista oma esikoiskirja.­

18.11.2017 14:10

–Tämä on meille uusi tilanne, että kirjoituskursseille jonotetaan, sanoo Päivi Hytönen, Helsingin työväenopiston suunnittelijaopettaja.

Kirjoittamisharrastus näyttää yleistyvän Suomessa. Kirjoittamista opiskellaan esimerkiksi paikallisissa kansalaisopistoissa, verkossa, avoimessa yliopistossa sekä Kriittisen korkeakoulun tyyppisissä, alaan erikoistuneissa opinahjoissa. Kurssien pituudet, hinnat ja sisällöt vaihtelevat valtavasti: tarjolla on niin yhteisöllistä keskustelua elämäntarinoista kuin julkaisemiseen tähtäävää ammattimaista valmennusta.

Kansalaisopistojen liitosta kerrotaan, että valtakunnallisia tilastoja kirjoittamiskurssien määrästä ei ole, mutta tuntuma on, että suosio on kasvanut.

Suomen suurimmassa kansalaisopistossa, Helsingin työväenopistossa, syyslukukausi on ollut poikkeuksellinen.

–En muista tällaista suosiota aiemmilta vuosilta, vuodesta 2009 suunnittelijana toiminut Hytönen kertoo.

–Aikaisemmin on jouduttu odottelemaan, että kirjoituskurssit täyttyvät, mutta nyt yli puolelle kursseista on jonoa.

Verkkokurssit vetävät väkeä

Enontekiön, Kittilän ja Sodankylän alueella toimivan Revontuli-opiston koulutussuunnittelija Anu Uimaniemi sanoo, että heilläkään kaikki halukkaat eivät mahdu kirjoituskursseille. Uimaniemi on työskennellyt opistossa viisi vuotta.

–Sinä aikana Lapin kirjallisuusseuran kanssa yhteistyössä järjestettävien kesän kirjoittajakurssien suosio on kaksinkertaistunut, hän toteaa ja lisää, että myös verkkokirjoittajakurssit ovat suosittuja.

Saman on huomannut kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja Mari Mörö. Hän järjestää läsnäoloa vaativien koulutusten lisäksi verkkokursseja, joilla osallistujat saavat palautetta teksteistään niin ryhmältä kuin opettajaltakin.

–Verkkokurssi vapauttaa ajan ja paikan kahleista, Mörö sanoo.

"Puolet on saanut kustannussopimuksen"

Mörö tarjoaa myös henkilökohtaista ohjausta. Hän on opettanut kirjoittamista 30 vuoden ajan, ja viimeisten viiden vuoden aikana ohjattavista noin 50 on saanut kustannussopimuksen.

–He olisivat varmaan onnistuneet päämäärässään joka tapauksessa, mutta nyt prosessi hiukan nopeutui, Mörö sanoo.

Kaikkien harrastajien tavoitteena ei ole julkaiseminen. Osa harjoittelee kirjoittamista pitääkseen blogia tai pärjätäkseen paremmin työssään.

–Nykymaailmassa ilmaistaan itseään niin paljon kirjoittamalla, sanoo Turun yliopiston luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo.

–Joillain on klassinen unelma omasta esikoisteoksesta, jotkut kaipaavat yhteisöllistä harrastamista ja hyvää kirjoittamisen pössistä.

Uutta liiketoimintaa

Koska kirjoituskursseille on kysyntää, niitä järjestää yhä useampi taho. Esimerkiksi Image-lehti tarjoaa omia kirjoittajakoulujaan vaihtuvilla teemoilla.

–Kirjoittajakoulu alkoi päätoimittaja Heikki Valkaman aikana luontevana brändinlaajennuksena ja ajatuksena uudesta liiketoiminnasta, kertoo Imagen nykyinen päätoimittaja Niklas Thesslund.

Hän sanoo, että tämän syksyn ensimmäinen kurssi myi ennätyksellisen hyvin. Imagen koulutuksia on pidetty noin joka toinen kuukausi, ja samaa tahtia on määrä jatkaa ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?