Tampere-talolla tehtiin historiallinen hajukoe: ”Vaniljalta se ensin tuoksui, mutta sitten tuntui myös sitruunan hajua” - Uutiset - Aamulehti

Tampere-talolla tehtiin historiallinen hajukoe: ”Vaniljalta se ensin tuoksui, mutta sitten tuntui myös sitruunan hajua”

Ossi ja Silvia Lankinen pääsivät ensimmäisenä nuuhkimaan Tampere-talolla, miltä tuoksusyntetisaattorin tekemä tuoksu haisee.

11.11.2017 12:07

Ossi Lankisella, 8, ja Ossin siskolla Silvia Lankisella, 7, oli kunnia haistella lauantaina ensimmäisenä Tampere-talolla, tuliko letkun päästä sitruunaa vai jotakin muuta, kun digitaalinen hajusignaali muutettiin tuoksusyntetisaattorin avulla oikeaksi hajuksi.

Tahmelassa asuvat Ossi ja Silvia tulivat äitinsä Riikka Lankisen kanssa lauantaina Tekniikan päivien yleisötapahtumaan Tampere-talolle varta vasten ainutlaatuista hajukoetta seuraamaan, sillä Ossi oli perjantaina lukenut Aamulehdestä, että koetta oli mahdollista päästä seuraamaan paikan päälle.

–Vaniljalta se ensin tuoksui, mutta sitten tuntui myös sitruunan hajua, Ossi tokaisi asiantuntevasti sen jälkeen, kun hän oli tuoksusyntetisaattorissa digitaalisen hajukoodin perusteella tuotettua hajua muoviletkun päästä nuuhkinut.

–Vaniljaa, sanoi sisko Silvia.

Pari minuuttia aikaisemmin tuoksututkijat olivat antaneet keinonenän nuuhkia sitruunan tuoksua muutaman sadan metrin päässä Tampereen yliopiston päärakennuksen takana sijaisevan Tieto-Pinni-rakennuksen uumenissa olevassa tuoksulaboratoriossa.

Sen jälkeen sitruunan tuoksu digitalisoitiin, lähetettiin Tampere-talolle ja luotiin uudestaan tuoksusyntetisaattorilla.

Paikalla olevat ihmiset pääsivät nuuhkimaan tuoksuja syntetisaattorista johdetun kahden muovisen letkun kautta.

Mutta tuoksun piti olla sitruunaa, menikö jotakin pieleen?

–Kyllä se sitruunan tuoksu sieltä tuli myös, mutta koska olimme testanneet laitteiston toimimista aikaisemmin vaniljalla, se puski voimalla mukaan tuoksutestiin, tutkimusryhmässä mukana oleva Jussi Rantala kertoi.

Tutkijat olivat kyllä testien jälkeen vaihtaneet Tampere-talolla olevan laitteiston tiettyjä osia, jotta hajut eivät sekoittuisi.

–Ilmeisesti vaniljan tuoksua oli jäänyt vielä joihinkin sähköisiin kytkimiin.

Tekniset ongelmat saatiin kuitenkin pian ratkaistua, ja digitaalinen jasmiinin tuoksu saatiin hyvin siirtymään ja luotua uudelleen Tampere-talolla ihmisten nuuhkittavaksi.

Tuoksututkimusta tekevät Digital Scents -hankkeessa sekä Tampereen yliopiston että TTY:n tutkimusryhmät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos