Siivooja Noora Pietiläinen turhautui jatkuvaan puheeseen paskaduunista: "Tienaan riittävästi ja nautin työstäni" - Uutiset - Aamulehti

Siivooja Noora Pietiläinen turhautui jatkuvaan puheeseen paskaduunista: "Tienaan riittävästi ja nautin työstäni"

Kangasalla asuva siivooja Noora Pietiläinen viihtyy siivoojan ammatissa ja on tyytyväinen palkkaansa.

6.11.2017 22:02

"Fyysisesti tosi rankkaa, palkka surkea, työtä ja työntekijää ei arvosteta. Olin vuoden siivoojana ja sain sinä aikana yhden ainoan kiitoksen ohikulkijalta."

"Voinko sanoa työkkärissä, että en halua paskaduunia? Kaupan kassa, siivous, puhelinmyynti... Noilla töillä ei vain elä."

"Mikseivät siivoojat lakkoile?"

Nopea silmäys suomalaiseen verkkokeskusteluun näyttää, että sama kaava toistuu vuodesta toiseen.

Siivoojan ammatti leimataan "paskaduuniksi", jota kukaan ei halua tehdä ja jossa on epäinhimillisen huono palkkaus.

Samaan aikaan siivoojille on Suomessa valtava tarve, mutta tekijöitä ei tahdo löytyä.

Heinäkuun lopussa TE-toimiston avoimista työpaikoista löytyy yli 400 ilmoitusta hakusanoilla siivooja ja siistijä. Pirkanmaalla ilmoituksia on 39 kappaletta.

Onko siis todella niin, että siivoojan työ ei kelpaa suomalaisille, koska se on niin hirveää ja palkka mahdottoman alhainen?

"Mikään työ ei ole paskaduunia"

Kangasalalainen siivooja Noora Pietiläinen, 29, tyrmää "paskaduunipuheet" heti kättelyssä.

Julkinen keskustelu on hänen mukaansa vääristynyt ja leimaa siivoojan työn perusteetta ala-arvoiseksi.

– Mikään työ ei ole paskaduunia. Olen iloinen siitä, että minulla on työpaikka ja että saan joka päivä kehittyä paremmaksi ammatissani.

Pietiläinen on työskennellyt siivoojana alle 20-vuotiaasta lähtien. Hänellä on asuntovelka, vakituinen työpaikka ja kaksi lasta rakennusmiehenä työskentelevän puolisonsa kanssa.

Eikä hän todellakaan joudu kituuttamaan pelkällä makaronilla ja laskemaan jokaista senttiä.

Palkka jopa 2 600 e/kk

Mitä siivoojaa sitten todellisuudessa tienaa?

Työehtosopimuksessa kokoaikaisen siivojaan taulukkopalkka on 1 642–2 335 euroa kuussa, vaativuustasosta riippuen.

Siivoojan palkka on vertailukelpoinen esimerkiksi kaupan kassan ja tarjoilijan tienesteihin nähden.

Noora Pietiläinen työskentelee pirkanmaalaisessa Koti Puhtaaksi -yrityksessä, jossa kuukausipalkka voi nousta työkokemuksen ja osaamisen kehittämisen myötä jopa yli 2 600 euroon.

Pietiläinen on ollut firmassa kohta vuoden. Tällä hetkellä hän tekee kokoaikatyötä, ja tuntipalkka on hieman yli 10 euroa. Kuussa hän saa bruttona hieman alle 2 000 euroa.

– Tienaan riittävästi ja nautin työstäni. Elän ihan tavallista asuntovelallisen lapsiperhearkea.

Huonolle maineelle on syynsä

Syitä siivousalan huonolle maineelle on monia. Ennen kaikkea sitä ylläpitää jatkuva puhe "paskaduunista", uskoo Pietiläinen.

– Tämä on naisvaltainen ala, jonka yhteiskunnallinen arvostus on huono.

Hän on nähnyt työssään, kuinka jopa siivousyrityksen työnantaja suhtautuu alaan halveksuen. Myös kollegoiden joukossa hän on tavannut ongelmallista asennoitumista työtään kohtaan.

– Jotkut ovat jaksaneet vain kaksi päivää, jotkut kuukauden. Mutta minusta on tuntunut, että heillä on lähtökohtaisesti sellainen asenne, että en tykkää siivota, että tämä on sitä paskaduunia.

Pietiläinen on kuullut eniten negatiivisia kommentteja laitossiivoojilta isoissa yrityksissä.

– Isoilla firmoilla on sellainen maine, että he kohtelevat työntekijöitään huonosti. Usein siellä on myös paljon suurempi kiire kuin kotisiivouksessa.

Fakta on kuitenkin se, että kymmenen euron tuntipalkalla osa-aikatyötä tekevä saattaa joutua taloudellisesti tiukoille. Ei Pietiläinen itsekään olisi ottanut vastaan muuta kuin kokoaikatyötä.

TE-toimiston asiakkaaksi Pietiläisen ei ole koskaan täytynyt hakeutua, sen verran helposti mieluinen työpaikka alalta on löytynyt.

Onnekas sattuma

Nuorena Noora Pietiläinen inhosi imuria kuin ruttoa.

– Kun kotona oli siivouspäivä, häivyin paikalta.

Hän ei koskaan ajatellut päätyvänsä siivoojaksi. Peruskoulun jälkeen Pietiläinen kouluttautui suurtalouskokiksi. Oman alansa töitä hän ei ehtinyt tekemään päivääkään.

Vuonna 2005 Pietiläinen sai sattumalta ensimmäiseen siivousalan kesätyönsä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Yllätyksekseen hän nautti siitä kovasti ja vietti toisenkin kesän samassa työpaikassa.

Valmistuttuaan ammattilukiosta Pietiläinen jatkoi Taysin laitossiivoojana, ja kuin huomaamatta pesti venähti kolmivuotiseksi. Se jatkui aina siihen asti, kun hänen esikoisensa syntyi vuonna 2011.

Äitiysvapaan jälkeen hän on työskennellyt Pälkäneen kunnalla ja kahdessa kotisiivousyrityksessä.

Nyt, 29-vuotiaana, Pietiläinen pitää uravalintaansa onnekkaan sattumana.

– Kyllä se työ on minun henkireikäni lapsiperhearjen keskellä.

Pietiläinen keksii monta syytä, miksi siivoojan työ on antoisaa.

– Kotisiivousta tehdään pääsääntöisesti arkena kello 8–16. Kaupan kassalla ja ravintolassa työ on usein iltapainotteista. On tärkeää, että saan viettää viikonloput ja illat perheen kanssa.

– Lisäksi työssä näkee kätensä jäljen, saa hyvää palautetta asiakkailta eikä tarvitse kauheasti stressata.

Avoinna yli 300 työpaikkaa

TE-toimiston mol.fi-sivustolla oli marraskuun alussa yhteensä 315 työpaikkailmoitusta hakusanoilla siivooja ja siistijä.

Pirkanmaalla avoinna oli 43 paikkaa.

Taulukkopalkat

Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksessa on määritelty vähimmäistaulukkopalkat. Kuukausipalkka on 1 642–2 335 euroa ja määräytyy työn vaativuuden mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut