Pälkäneläinen valokuvaharrastaja ottaa uskomattomia kuukuvia: "Täydellisen kuvan otolle aikaa vain muutama sekunti" - Uutiset - Aamulehti

Pälkäneläinen mies ottaa uskomattomia valokuvia kuusta: "Kuvan otolle on aikaa vain muutama sekunti"

5.11.2017 18:52

Pälkäneläinen Eero Mäki-Mantila, 28, on harrastanut valokuvausta viisi vuotta. Hänen mielenkiintonsa on aina kohdistunut nimenomaan maisemakuvaukseen.

Mäki-Mantilan kuvat kuusta ovat uskomattoman hienoja. Esimerkiksi kuvaa Näsinneulasta ja täysikuusta on ihasteltu Tampereen Facebook-ryhmässä.

Eero Mäki-Mantila otti kuvan valokuvan täysikuusta suoraan Näsinneulan takana vuosi sitten 19.7.2016. Se on kuvattu Halkoniemen venesatamasta Lentävänniemestä.­

Mäki-Mantila otti kuvan valokuvan täysikuusta suoraan Näsinneulan takana vuosi sitten 19.7.2016. Se on kuvattu Halkoniemen venesatamasta Lentävänniemestä.

–Paikka oli täydellinen ottaa kuukuva, sillä paikalla pääsi liikkumaan sivuttaissuunnasta sekä korkeussuunnassa. Tällöin pystyin hiukan ennakoimaan kuun nousurataa ja tekemään viime hetkellä hienosäädöt sijaintiin, jotta kuu olisi juuri oikealla kohdalla.

Täysikuun tai ainakin lähes täyden kuun kuvaamiseen on Mäki-Mantilan mukaan aina muutama päivä aikaa per kuukausi. Tällöin pitäisi vielä osua pilvetön taivas kuun eteen.

–Täysikuu nousee auringon laskiessa, eli kesällä myöhään illalla ja talviaikaan jo aikaisin iltapäivällä. Mikäli haluaa maisemaa samaan kuvaan kuun kanssa niin yhden valotuksen taktiikalla aikaa on +/- 30min auringonlaskusta, hän kertoo.

Eero Mäki-Mantila ottaa mielellään maisemakuvia ja viihtyy kameran takana. Kuvat itsestä ovat sen sijaan harvinaisia.­

Kuun liikeradat ovat etukäteen tiedossa. Mäki-Mantila tutkii niitä nettisivustojen ja mobiilisovelluksien avulla. Hän käyttää tietokoneella TPE:tä (The Photographer´s Ephemeris) ja puhelimella Exsate Golden Hour -sovellusta.

–Mitä pidempää polttoväliä käyttää kuuta kuvatessa, niin sitä suuremmalta kuu kuvassa näyttää. Ja mitä kauempana kuun vieressä tai edessä oleva kohde on, niin sitä suuremmalta kuu suhteessa kohteeseen näyttää, valokuvaaja kertoo.

Pitkän polttovälin kautta katsellessa kuu liikkuu taivaalla todella nopeasti, Mäki-Mantila kertoo.

–Mikäli kuun tahtoo juuri keskelle kohdetta, on kuvan otolle aikaa vain muutama sekunti. Tämä täytyisi osata ennakoida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?