Suomen Kiertoketju Oy ryhtyy tislaamaan kumi- ja muovirouheesta muun muassa öljyä Nokialla - Uutiset - Aamulehti

Nokialaisyhtiö kierrättää miljoona käytettyä autonrengasta vuodessa – Näin uusi tislauslaitos eroaa muista Suomessa olevista

Ecomation Oy:n toimitusjohtaja Tommi Pajala (vas.), Suomen Kiertoketju Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi ja laitosoperaattori Janne Koskinen Kiertoketjusta pöyhivät kuivatislaukseen menevää rouhekasaa Nokian tehtaalla.­

7.11.2017 10:09

Suomen Kiertoketju Oy:n loppuvuodesta Nokialla käynnistyvään kuivatislauslaitokseen ajetaan rouheeksi murskattuja autonrenkaita ja muovia.

Tuotantoprosessin jälkeen kierrätetyistä renkaista ja muovista syntyy lopputuotteena kaasua, öljyä ja hiiltä sekä terästä.

Kiertoketjun uusi laitos perustuu laitetoimittajan Ecomation Oy:n patentoimaan jatkuvatoimiseen ja päästöttömään kuivatislausmenetelmään.

–Suomessa kehitetty tislauslaitos eroaa nyt käytössä olevista laitoksista siinä, että tämä on jatkuvatoiminen ja energiatehokkaampi. Vanhoihin laitoksiin laitetaan satsi raaka-ainetta kerrallaan, mutta Nokialla prosessia voidaan pyörittää jatkuvasti, selvittää Ecomation Oy:n toimitusjohtaja Tommi Pajala.

Jäte uudestaan raaka-aineeksi

Kiertoketjun toimitusjohtajan Kaisa Suvilammen mukaan kiertotalouteen perustuvassa laitoksessa tehdään jätteistä energiaa ja pienennetään ympäristökuormitusta kierrättämällä jäte uudestaan raaka-aineeksi.

–Teemme tiivistä yhteistyötä viereisellä tontilla sijaitsevan Nowaste Oy:n rengasmurskaamon kanssa. Vieressä valmistuva rouhe siirretään suoraan Kiertoketjun tislausprosessiin.

Laitoksen kapasiteetti on 7 500 tonnia vuodessa. Kun käytetty autonrengas painaa noin kahdeksan kiloa, laitos pystyy hyödyntämään noin miljoona käytettyä rengasta vuodessa.

Ecomationin toimitusjohtaja Tommi Pajala esittelee kuivatislaamon yhtä lopputuotetta, öljyä. Prosessi tuottaa myös kaasua, hiiltä ja terästä.­

Suomessa poistuu käytöstä vuosittain noin 55 000 autonrengasta, joten Nokian laitos pystyy hyödyntämään siitä yhden kahdeksasosan.

Euroopassa käytöstä vapautuu noin kolme miljoonaa autonrengasta vuodessa.

–Nokialle avattava laitos kiinnostaa laajalti sekä Suomessa että maailmalla. Haluamme nyt ensin saada kokemuksia uuden laitoksen toimivuudesta ennen kuin teemme ratkaisuja mahdollisista muista kuivatislauslaitoksista, sanoo Kaisa Suvilampi.

Nowasten ja Kiertoketjun laitokset työllistävät tuotannossa kuusi henkilöä, ja kuljetusten kanssa 15.

Nowasten ja Kiertoketjun laitosten yhteisinvestoinnin arvo on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?