Kansi ja areena -hankkeen työllistämisvaikutuksista valmistui uusi arvio: Näin työpaikkojen ja verotulojen määrä on muuttunut aiemmasta arviosta - Uutiset - Aamulehti

Valmis Kansi ja areena työllistää yli 800 ihmistä vähemmän kuin aiemmin arvioitiin – "En näe, että se on ongelma"

Kansi ja areena -hankkeen yhteiskuntataloudellisista vaikutuksista on valmistunut päivitetty analyysi.­

30.10.2017 14:49

Tampereen Kansi ja areena -hankkeen rakentamisaikaisten työpaikkojen määrä on lisääntynyt aiemmasta arviosta ja valmiin kokonaisuuden työllistämisvaikutus pienentynyt.

Deloitte Consulting Oy on päivittänyt kuluvan syksyn aikana hankkeen yhteiskuntataloudellisen vaikutusanalyysin vastaamaan viimeisiä suunnitelmia. Edellinen analyysi tehtiin syksyllä 2015. Sen jälkeen suunnitelmat ovat muuttuneet ja tarkentuneet esimerkiksi siltä osin, että kannelle rakennetaan enemmän asuntoja ja vähemmän toimistoja ja toimitiloja kuin vielä 2015 suunniteltiin.

Päivitetyn vaikutusanalyysin mukaan rakentamisen aikana vuosina 2017–2025 hanke luo kokonaisvaikutuksena laskennallisesti Tampereelle keskimäärin 1169 työpaikkaa vuosittain. Vuonna 2015 arvio oli 1129 työpaikkaa. Koko Suomeen hanke luo vuosittain 1900 työpaikkaa, kun aiempi arvio oli 1826.

Valtion saamat verotulot rakentamisaikana ovat 131 miljoonaa euroa eli 34 miljoonaa euroa suuremmat kuin vuoden 2015 arvion mukaan, jolloin arvioitiin verotulojen olevan 97 miljoonaa euroa. Hankkeen laskennallinen verovaikutus Tampereelle on vuosina 2017–2025 päivitetyn arvion mukaan 54,4 miljoonaa euroa, kun arvio vuonna 2015 oli 52,9 miljoonaa euroa.

Valmis kansi työllistää aiemmin arvioitua vähemmän

Kannen valmistumisen jälkeiset vuotuiset verovaikutukset Tampereen kaupungille vuodesta 2026 eteenpäin ovat 9,5 miljoonaa euroa vuodessa. Vuoden 2015 arvio 12,7 miljoonaa.

Valmiin kannen arvioidaan nyt työllistävän vähemmän ihmisiä kuin vielä 2015 arvioitiin. Potentiaalinen työllistämisvaikutus Tampereen alueella on noin 1536 työpaikkaa kun se edellisessä laskelmassa oli 2363.

Luku on pienentynyt yli 800 työpaikalla siitä luvusta, johon perustuen on päätetty esimerkiksi kaupungin osallistumisesta kannen rakentamiseen.

Hankejohtaja Tero Tenhunen Tampereen kaupungilta sanoo, että toimitilojen vähentäminen ja asumisen lisääminen oli ratkaisevaa siinä, että hanke lähtee liikkeelle. Tämä kuitenkin näkyy työpaikkamäärissä.

–Jos olisi pidetty kiinni siitä, että hanke ei käynnisty ennen kuin tiettyyn toimitilojen määrään sitoudutaan, kuinka kauan hankkeen käynnistymistä olisi odotettu? Meillä on tietty markkina toimitiloille Tampereella, ja se ei tukenut sellaisenaan hankkeen käynnistymistä.

Tenhunen huomauttaa lisäksi, että Technopolis käynnistää toimitilahanketta aseman pohjoispäässä.

–Voi miettiä, antoiko se, että kannelle tulee vähemmän toimitiloja, tilaa Technopoliksen hankkeelle.

Mutta näetkö ongelmallisena, että arvio työpaikkamäärästä valmiilla kannella on näin paljon pienempi kuin se, jolla hanketta on lobattu ja johon perustuen päätöksiä on tehty?

–Näen, että vaikutukset ovat edelleen merkittävät. En näe, että se on ongelma ja toivon, että se ei ole ongelma. Tämä on iso hanke, joka työllistää merkittävästi. Hankkeen arvo on kasvanut, rakentamisen aikaiset vaikutukset kasvoivat, tapahtumien vaikutukset kasvoivat. Toimitilatyöpaikkojen osuus on ainoa, joka tippui, Tenhunen vastaa.

Areenan tapahtumien uusien kävijöiden kulutuksen lasketaan tuottavan Tampereelle parhaimmillaan 28 miljoonan euron tuotannon arvonlisäystä vuodessa. Tämä vastaa noin 610 laskennallista työpaikkaa. Vuoden 2015 arviossa arvonlisäys oli 25 miljoonaa euroa, jota vastaavat laskennalliset työpaikat olivat noin 540 työpaikkaa.

Vuoden 2025 jälkeisiä vaikutuksia arvioitaessa huomautetaan, että on otettava huomioon, että valmiin kannen osalta kaikki työllisyys- ja verovaikutukset eivät välttämättä ole lisäystä nykytilanteeseen eli alueelle voi myös siirtyä toimintaa.

Muokkaus 30.10.2017 kello 16.56: Lisätty juttuun Tero Tenhusen kommentit. Muokattu otsikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?