Aamulehti selvitti: Korkea tamperelaisvaikuttaja sai arkkitehtitoimistolta etuuden, yhtiöllä ja poliitikolla kytkös miljoonien eurojen rakennushankkeisiin - Uutiset - Aamulehti

Aamulehti selvitti: Korkea tamperelaisvaikuttaja sai arkkitehtitoimistolta etuuden, yhtiöllä ja poliitikolla kytkös miljoonien eurojen rakennushankkeisiin

Aihio Arkkitehdit laati Aleksovskien huoneistoon vuonna 2015 suunnitelman, jonka mukaan asuntoon rakennettaisiin hieman yli 40 neliön lisähuone ullakolle.­

16.11.2017 6:00

Tamperelaispoliitikko Atanas Aleksovski (sd.) on saanut taloudellisen etuuden arkkitehtitoimisto Aihio Arkkitehdit Oy:ltä, joka on mukana suurissa Tampereen kaupunkia tai sen tytäryhteisöjä koskevissa rakennushankkeissa. Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana toimivalla Aleksovskilla on kytkös osaan hankkeista luottamus- tai työtehtäviensä kautta. Tiedot käyvät ilmi Aamulehden selvityksestä.

Taloudellinen etuus liittyy Aleksovskin ja hänen puolisonsa tavoitteeseen laajentaa kotiaan. Aihio Arkkitehdit laati Tampereen keskustassa sijaitsevaan 90 neliön huoneistoon vuonna 2015 suunnitelman, jonka mukaan asuntoon rakennettaisiin hieman yli 40 neliön lisähuone ullakolle. Aihio Arkkitehdit jätti työn laskuttamatta. Aamulehti pyysi kahdelta kokeneelta arkkitehdiltä arvion suunnitelmasta. Heidän mukaansa Aleksovskien saaman etuuden arvo on noin 2 000 euroa.

Atanas Aleksovski kiistää tilanneensa suunnitelman asuntonsa laajentamisesta.­

Aleksovski on yksi Tampereen vaikutusvaltaisimmista poliitikoista. Hän työskentelee toiminnanjohtajana ikääntyvien asumiseen keskittyvässä Kotilinnasäätiössä, joka on ollut esillä tonttikauppaan liittyvistä epäselvyyksistä. Säätiön liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella yli 13 miljoonaa euroa. Kotilinnasäätiön lisäksi Aleksovski on esimerkiksi pysäköintiliiketoimintaan ja kiinteistökehitykseen keskittyvän Finnparkin hallituksen puheenjohtaja.

Ostotarjous ullakosta

Aleksovskit toimittivat Aihio Arkkitehtien laatiman ullakkorakentamisen suunnitelman Kiinteistö Oy Satakunnankatu 19:n yhtiökokoukselle viime huhtikuussa. He tarjoutuivat osakkeenomistajina ostamaan taloyhtiöltä 37 000 eurolla rakennusoikeuden asuntonsa yläpuolella sijaitsevalta ullakolta.

Tarjoukseen liitettiin mukaan kaksi Aihio Arkkitehtien laatimaa pohjakuvaa. Kuvista näkyy huoneiston laajennusosa. Lisäksi mukana on ulkoapäin otettuja kuvia kerrostalosta, johon ullakkolaajennus on lisätty digitaalisesti. Laajennus ei kuitenkaan toteutunut, koska yhtiökokous hylkäsi ostotarjouksen äänestyspäätöksellä.

Aihio Arkkitehdit Oy:n arkkitehti ja osakas Kalevi Näkki kertoo, että hän ei muista, keneltä tuli aloite ullakkolaajennuksen suunnitelman laatimisesta. Hänen mukaansa koko ullakon rakentaminen oli hankkeessa päätarkoitus, ei pelkkä yksittäinen työ.

Miksi työtä ei laskutettu?

–Olemme tehneet sen niin sanotusti riskillä, että jos siitä tulee (varsinainen) työ, niin sitten siitä laskutetaan. Tästä (huoneistosta) on tehty niin alustavat luonnokset, että se ei riitä työksi, Näkki sanoo.

Atanas Aleksovski kiistää tilanneensa suunnitelman asuntonsa laajentamisesta. Kiinteistö-osakeyhtiö Satakunnankatu 19 hallituksen puheenjohtaja Orvo Laine kertoo, että taloyhtiölle ei ole aiheutunut kustannuksia ullakkolaajennusluonnoksista. Yhtiö ei ole tilannut luonnoskuvia.

–Tämä oli yksiselitteisesti Atanas Aleksovskin hanke yhtiön kannalta.

–Toteutuessaan sillä olisi ollut laajempaa merkitystä muiden kuudennen kerroksen huoneistojen laajennusmahdollisuuden osalta, Laine sanoo.

Näkki kävi tutkimassa ullakkolaajennusmahdollisuutta paikan päällä.

–Atanas on ollut ullakkokierroksella mukana, mutta on siellä ollut muitakin, Näkki sanoo. Muita nimiä hän ei halua kertoa.

Yhteisiä hankkeita

Aihio Arkkitehdit on ollut viime vuosina Tampereen kaupungin ja sen tytäryhteisöjen luottoarkkitehti. Yhtiön referenssikohteita ovat muun muassa kalliopysäköintiluola P-Hämppi ja Tampereen Pakkahuoneen aukio. Parhaillaan yhtiö on Tampereen puolen miljardin euron Kansi- ja areenahankkeen pääsuunnittelija. Yhtiön liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella noin neljä miljoonaa euroa ja tilikauden voitto 700 000 euroa.

Tampereen kaupungin tytäryhteisöihin kuuluvalla Finnparkilla oli Aihio Arkkitehtien kanssa liiketoimia keväällä 2015. Kyse oli Finnparkin omistaman Anttilan tilojen remontista Tampereen keskustassa. Aihio Arkkitehdit laati noin 12 000 euron luonnospiirustukset Anttilan urakkakilpailua varten. Luonnokset tilattiin toimivan johdon tekemän puitesopimuksen perusteella suoraan Aihiolta.

Finnparkin kiinteistöpäällikkö Pasi Nevalainen kertoo, että noin kuuden miljoonan euron arvoisesta Anttilan remontista päätti lopullisesti Finnparkin hallitus. Atanas Aleksovski oli jo vuonna 2015 Finnparkin hallituksen puheenjohtaja. Kohteen pääurakoitsijaksi valittu Aki Hyrkkönen Oy valitsi Aihio Arkkitehdit hankkeen pääsuunnittelijaksi.

Kilpailutusta ei tehty

Aleksovskin johtama Kotilinnasäätiö on mukana samassa rakennushankkeessa Aihio Arkkitehtien kanssa Tampereen Hervannassa.

Kyse on 80 miljoonan euron arvoisesta Keinupuisto-hankkeesta, jossa laajennetaan palvelukeskusta ja rakennetaan asuntoja. Vuonna 2015 aloitetun hankkeen yhteenliittymään kuuluvat Kotilinnasäätiön lisäksi rakennusyhtiö Visura, Tampereen vanhuspalveluyhdistys ja Finnpark. Hanke on valmisteluvaiheessa ja sen suunnittelijoiksi on valittu ilman kilpailutusta Aihio Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Vihanto.

Keinupuistoon liittyvän asemakaavamuutoksen hyväksyy Tampereen kaupunginvaltuusto arviolta tammikuussa 2018. Hankemuistioista selviää, että Aleksovski ja Aihio Arkkitehtien osakas ja arkkitehti Kalevi Näkki ovat osallistuneet hankeryhmän valmistelevaan kokoukseen.

Aihio Arkkitehdit on tuottanut muun muassa hankkeen yhteiset havainnekuvat, jotka koskevat koko Keinupuisto-yhteenliittymää. Vanhuspalveluyhdistyksen palvelukeskuksen ja Kotilinnasäätiön osalta suunnittelija hankkeessa on Arkkitehtitoimisto Vihanto. Asuintaloja Visuralle suunnittelee Aihio Arkkitehdit.

Keinupuiston suunnittelukulut tullevat olemaan noin miljoona euroa. Vanhuspalveluyhdistyksen toiminnanjohtajan Jorma Lehtisaaren mukaan osa kustannuksista jaetaan Kotilinnasäätiön, Vanhuspalveluyhdistyksen ja Visuran välillä rakennusoikeuden mukaan. Paikalle on suunniteltu myös parkkihallia, jota operoisi Finnpark.

Rakennusurakoissa kilpailuttamisen kansallinen kynnysarvo on 150 000 euroa ja esimerkiksi suunnittelutöissä 60 000 euroa. Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilaisen arvion mukaan Kotilinnasäätiö on hankintayksikkö, jonka pitää noudattaa hankintalakia. Säätiö ei voi siis tilata kilpailuttamatta kynnysrajan ylittäviä töitä, ellei siihen ole olemassa hankintalain mukaista perustetta.

Vanhuspalveluyhdistys on hakenut Keinupuistoon Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta 12,6 miljoonaa euroa korkotukilainaa ja 7,5 miljoonaa euroa avustusta erityisryhmille rakennettavia asuntoja varten. Kokonaisbudjetti on hakemuksen mukaan 21 miljoonaa euroa.

Lehtisaari kertoo Aamulehdelle, että hanketta ei kilpailuteta Aran poikkeusluvan vuoksi. Yhdistys perustelee Aran asiakirjassa kilpailuttamisesta poikkeamista asemakaavan muutoksella, tontinluovutuksella ja pysäköintijärjestelyillä.

Hankintalaki ohittaa Aran päätöksen. Lehtisaari viestittää, että rakennushankkeessa on kyse sekamuotoisesta sopimuksesta, jonka osia ei voida erottaa toisistaan. Siksi hanke ei kuulu hankintalain piiriin. Sekamuotoista sopimusta ei mainita Aran päätöksessä. Voutilaisen mukaan yhdistyksen antamien tietojen perusteella hankintalakia ei tarvitse noudattaa.

Tiedätkö jotain vaikuttajien saamista etuuksista?Anna uutisvihje täällä>>>

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?