Katso, onko tililläsi enemmän rahaa kuin keskivertosuomalaisella - Uutiset - Aamulehti

Katso, onko tililläsi enemmän rahaa kuin keskivertosuomalaisella – ihmisten säästöissä yllättävän suuret erot

Vuonna 2017 suomalaisilla on talletuksia enemmän kuin koskaan, yli 85 miljardia euroa. Sen sijaan säästämisaste, eli säästöjen suhdetta käytettävissä olevaan tuloihin, laski negatiiviseksi ensimmäistä kertaa vuosiin.­

15.1.2018 8:16

Suomalaisten kotitalouksien talletussäästöt jakaantuvat hyvin epätasaisesti. Syyskuussa 2017 kotitalouksilla oli talletuksia tileillään yhteensä yli 85 miljardin euron edestä, mutta siitä suurin osa on erittäin varakkaiden ihmisten hallussa.

Talletusten jakautumista suomalaisten kesken on selvitetty Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksessa. Aivan tuoretta tietoa suomalaisten varallisuudesta ei ole saatavilla: tällä hetkellä uusimmat luvut ovat peräisin vuoden 2013 tutkimuksesta.

Suomalaisten säästömäärät eivät ole kuitenkaan merkittävästi kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana, joten vuoden 2013 varallisuustutkimuksen luvut ovat edelleen verrattain ajankohtaisia.

Yli puolella alle 5 000 euroa

Varallisuustutkimuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien talletusten mediaani on 5 000 euroa.

Jos kaikki suomen 2,6 miljoonaa kotitaloutta laitettaisiin järjestykseen säästöjen mukaan suurimmasta pienempään, keskimmäisellä olisi tilillään 5 000 euroa.

Toisin sanoen puolella suomalaistalouksista ei ole tuota summaa enempää säästössä.

Selvästi suurin osa suomalaisten säästöpotista on varakkaimmalla neljäsosalla. Näillä kotitalouksilla on tilillään 20 000 euroa tai enemmän.

Kun laskee suomalaisten kotitalouksien talletusten keskiarvon, saa vielä hämmentävämmän luvun: noin 30 000 euroa.

Tämä tarkoittaa sitä, että säästöjen määrä jakaantuu hyvin epätasaisesti: keskiarvoa nostavat kaikkein varakkaimpien ihmisten huomattavan suuret säästöt.

Sen sijaan vähävaraisimmalla neljäsosalla kotitalouksista on talletuksia vain 1 400 euroa tai vähemmän.

Säästöjen määrä kasvussa

Vuonna 2017 suomalaisilla on talletuksia enemmän kuin koskaan, yhteensä yli 85 miljardia euroa.

Kymmenessä vuodessa tilisäästöjen yhteissumma on kasvanut yli kymmenen miljardia. Sitä ennen kasvu oli vielä nopeampaa: 2000-luvun alussa suomalaisilla oli säästöjä noin puolet nykyisestä.

Sen sijaan säästämisaste laski negatiiviseksi ensimmäistä kertaa vuosiin. Vuonna 2016 säästämisaste oli -0,9 prosenttia.

Säästämisaste tarkoittaa säästöjen suhdetta käytettävissä olevaan tuloihin. Kulutuksemme kasvaa siis nopeampaa vauhtia kuin säästöjen määrä.

Myös kokonaisvarallisuus jatkaa tasaista kasvuaan. Tämän vuoden syyskuussa suomalaisilla kotitalouksilla oli rahoitusvaroja yhteensä 300 miljardin verran, kun vielä kymmenen vuotta sitten varoja oli suunnilleen 100 miljardia vähemmän.

Velkataakka kasvaa

Olemme myös velkaantuneempia kuin koskaan.

Suomalaisten velkaantumisaste on juuri nyt kaikkien aikojen korkein, miltei 130 prosenttia. Vertailun vuoksi: vielä vuonna 2005 velkaantumisaste oli alle 100 prosenttia ja vuonna 1997 noin 50 prosenttia.

Velkaantumisaste tarkoittaa lainojen suhdetta käytettävissä olevaan nettotuloihin.

Tilisäästäminen suosituinta

Suomalaisten kiinnostus säästämistä kohtaan vahvistuu koko ajan, selviää Finanssialan keskusliiton tutkimuksesta.

Tällä hetkellä 62 prosenttia suomalaisista on sijoittanut tai säästänyt varoja johonkin kohteeseen. Osuus on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä keväästä 2015.

Kaikkiaan säästämisen ja sijoittamisen suosio on kasvanut jo vuodesta 2004 saakka.

Kasvu on tapahtunut ennen kaikkea alle 35-vuotiaiden keskuudessa. Sen sijaan 55–74-vuotiaat säästävät ja sijoittavat aiempaa vähemmän.

Suomalaiset ovat säästäjinä turvallisuushakuisia. Vaikka korot ovat ennätysalhaiset, tilisäästäminen on edelleen kaikkein suosituin säästömuoto.

40 prosenttia suomalaisista kertoo säästävänsä säästö- ja sijoitustilille.

Lähteet: erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto, Tilastokeskuksen varallisuustutkimus 2013, Finanssialan keskusliiton tutkimuksia: Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat

Muokattu 15.1. klo 14.50: tarkennettu, että tuorein tieto suomalaisten varallisuuden jakautumisesta on vuoden 2013 tutkimuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?