Pirkkalan uusi pormestari Marko Jarva katsoo tehtäväkseen kuunnella kuntalaisia - Uutiset - Aamulehti

Pirkkalan uusi pormestari sovittelee rajariitojakin – "Kuntalaisten asiat kuuluvat pormestarille"

Jos Pirkkala olisi ihminen, se olisi pormestarinsa Marko Jarvan mielestä urheilija: rohkea ja nopealiikkeinen. –En sano golfari enkä tenniksenpelaaja, mutta ehkä Pirkkala olisi 400 metrin tai 800 metrin juoksija, Jarva hymähtää. Hän itse on palannut nuoruudenharrastuksensa tenniksen pariin.­

24.10.2017 8:28

Marko Jarva saapuu tenniskeskukseen ripein askelin ja aamuajasta huolimatta virkeänä. Hän arvasi työn Pirkkalan pormestarina saattavan kuormittaa ja on siksi ryhtynyt kohentamaan kuntoaan ja korjaamaan ruokavaliotaan. Niinpä neljä kuukautta pormestarina ovat kaventaneet hänen kasvojaan ja hoikentaneet vyötäröä, vaikkei hänellä ylipainoa ollut ennenkään.

Aiemmassa tehtävässään M-Filesin liiketoiminnan kehittämispäällikkönä Jarvan työtä oli "asiakassuhteiden kokonaisvaltainen hoitaminen". Nyt pormestarinakin hän kokee, että hänen tärkeä tehtävänsä on kuntalaisten kuuleminen. Hän nostaa sen jopa niin keskeiseksi osaksi työtään, että siteeraa yrittäjää, joka oli kertonut keskieurooppalaisten pormestarien jalkautuvan kansan pariin ja ratkaisevan rajariitoja.

–Jos on asioita, jotka ovat olleet käsittelyssä aiemmalla pormestarikaudella eivätkä ole tulleet ratkaistuiksi, nyt uuden pormestarin ryhdyttyä työhönsä voidaan aloittaa kuin uusi kierros. Pormestarikauteni ensimmäisten kuukausien aikana onkin ratkottu esimerkiksi rajariitoja ja kiinteistökauppoihin liittyviä kiistoja. Kuntalaisten asiat kuuluvat pormestarille. Niiden pitäisi olla puolet tehtävänkuvastani.

Tarkoitatko todella, että pormestarin kuuluu mennä keskelle ihmisten välisiä kamppailuja, joissa yhdelle kumartaessaan toiselle pyllistää?

–No en tietysti voi jokaista asiaa hoitaa, Jarva peruuttaa, mutta jatkaa:

–Näen pormestarilla sovittelijan roolin. Hän voi kuulostella osapuolia ja saattaa heitä yhteen.

Marko Jarva kokee työnsä pormestarina olevan eräänlaista erotuomarin työtä. Pormestari tunnustelee, sovittelee ja ratkaisee.­

Työntekijät vaativat pomolta ennen muuta yhtä

Marko Jarva haluaa olla pormestarina asioidenhoitaja. Tällä hän tarkoittaa etääntymistä poliitikon roolista. Pormestari toimii virkavalmistelun ja poliittisen koneiston välissä, ja vaikka Jarva kokoomuslainen onkin, hän haluaa olla kaikkien kuntalaisten pormestari eikä vain kokoomuslaisten.

Hän haluaa vaalia kotia ja isänmaata, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta, yksilön vapautta ja vastuuta, suoraselkäisyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

–Olen aiemmalla työurallani rekrytoinut väkeä viisi vuotta. Usein kysyin hakijoilta, mitä he arvostavat pomossaan. Hämmästelin sitä, miten usein he vastasivat, että oikeudenmukaisuutta.

Yksityiskohtien hinkkaaminen ei kiinnosta Jarvaa

Tähdätessään pormestariksi Jarva seurasi, miten hänen edeltäjänsä Helena Rissanen toimi. Hän kehuu Rissasen osanneen toimia ihmisten kanssa, ottaneen heidät huomioon ja kuunnelleen heitä.

–Mikä sitten muuttuu nyt? Haluan uskoa, että Pirkkala tarttuu rohkeammin uuteen ja päätöksentekoon tulee lisää dynamiikkaa.

Hän katsoo olevansa parhaimmillaan haastavissa tilanteissa, joita lähdetään ratkaisemaan tiiminä.

Parhaimmillaan hän taas ei ole, kun ollaan excelin ytimessä ja hinkataan viimeisiä yksityiskohtia kohdilleen.

–Olen kärsimätön. Toivon, että asiat tapahtuvat nopeasti.

Pormestarikaudellaan Marko Jarva haluaa nähdä eritoten sen, että Tampere-Pirkkalan lentokenttä, Pirkkalan keskusta ja Partolan alue kehittyvät.­

Pirkkalalainen poimii roskan itse

Jarvan pormestarikauden valtuusto-ohjelman peruskivenä on työ. Se kattaa sekä yrittäjyyden että työllisyyden.

Keskellä on tasapainoinen talous, mikä mahdollistaa hyvinvoinnin sekä toimivan ja turvallisen ympäristön. Näiden kaikkien yllä on asenne. Jarvalle se tarkoittaa tätä:

–Jos pirkkalalainen näkee rikotun kaljapullon, hän poimii sen itse pois eikä soita kuntaan.

Otos Marko Jarvan yhdeltä työviikolta piti sisällään johtoryhmän ja kunnanhallituksen kokoukset, talousarvion valmistelua, valtuuston ennakkopalaverin, lastenparlamentin avaamisen ja yrittäjien aamukahvin, puheiden viimeistelyä, Ilmailukeskuksen vihkiäiset, piispantarkastuksen, seurakuntaväen seminaarin, kyläyhdistyksen juhlan ja sunnuntain, jonka ainoa merkintä oli tennisvuoro.­

Tuttua työtä uudessa paketissa

Jarva ei karta kertoa, että haluaa olla pormestarina pitkään, ainakin kaksi kautta. Hän kuitenkin hymähtää:

–Tämä on tehtävä, jossa ollaan koeajalla joka päivä.

Ihmettelyyn siitä, miksi hän halusi luopua hyvästä asemasta liike-elämässä ja siirtyä epävarmaan pormestarin tehtävään, Jarva vastaa:

–Työhistoriastani näkyy, että olen mennyt kiinnostuksen ja motivaation mukaan. Pormestarin työ on neuvottelemista, asioiden sopimista, verkostoitumista ja ympärillä olevien voimavarojen hyödyntämistä eli sitä, mitä olen tehnyt ennenkin.

Pormestari pähkinänkuoressa

51-vuotias Marko Jarva on Pirkkalan pormestari. Hän edustaa kokoomusta.

Jarva on koulutukseltaan automaatioteknikko Valkeakosken teknillisestä oppilaitoksesta.

Hän on syntynyt Tampereella. Pirkkalaan hän muutti vuonna 2000 Espoosta.

Jarva on toiminut myynnissä ja myynnin johtotehtävissä muun muassa Hewlett-Packardilla, Tieto-Enatorilla, CGI:llä ja M-Filesilla.

Jarvan perheeseen kuuluvat hänen kolme lastaan ja vaimon kolme lasta aiemmista liitoista. Lapsista enää yksi asuu kotona.

Jarva harrastaa tennistä, kuntosalilla käymistä ja reserviläistoimintaa ja jos aikaa jää, golfia ja valokuvausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?