Vievätkö viihde ja pelit voiton kirjoista? Aamulehti kysyi kahdeksasluokkalaisilta pojilta, kiinnostaako lukeminen - Uutiset - Aamulehti

Hätkähdyttävä galluptulos: Aamulehti kysyi kahdeksasluokkalaisilta pojilta, lukevatko he kirjoja – näin he vastasivat

Pirkkalan Suupanniityn koulun kahdeksasluokkalaisista pojista moni luki sarjakuvia, mutta muuten lukeminen oli jäänyt vähemmälle.

4.10.2017 8:34

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sai aikaan myrskyn twiitattuaan, ettei lukeminen kiinnosta suomalaisia poikia.

Aamulehti kävi kysymässä Pirkkalan Suupannittyn koulun kahdeksasluokkalaisilta, kuinka paljon lukeminen poikia oikeasti kiinnostaa.

Galluptulos on hätkähdyttävä. Kahdestatoista pojasta vain kolme kertoi lukevansa kirjoja.

Näiden asioiden he kertovat menevän lukemisen ohitse:

Elias Aholainen: Pelaan enemmän videopelejä

Elias Aholainen, 13

"Välillä luen sarjakuvia ja koulukirjoja, mutta en oikein muuta. Enemmän tulee oltua kavereiden kanssa ja pelattua videopelejä. Kaverinikaan eivät ole kovia lukemaan."

Eetu Lähteenmäki: Sarjakuvat vievät voiton

Eetu Lähteenmäki, 14

”Luen joskus Aku Ankan 400-sivuisia taskukirjoja, mutta muuten lukeminen jää vähiin. Aika kuluu kavereiden kanssa tai salibandyssa. Historiaan liittyvät aiheet ovat kiinnostavia, joten sellaisia kirjoja voisin ehkä lainatakin."

Mikko Kivistö: Kirjoja en lue juurikaan

Mikko Kivistö, 14

"Aku Ankkaa luen jonkin verran, mutta kirjoja en juurikaan. Rikoskirjallisuus voisi olla kiinnostavaa. Siskoni harrasti joskus ratsastusta ja innostui sen vuoksi lukemaan hevoskirjoja, mutta minä ja veljeni emme paljon lue."

Konsta Niemi: Luen eniten fantasiakirjallisuutta

Konsta Niemi, 13

"Luen eniten fantasiakirjallisuutta. Aloitin Harry Pottereista, ja ne menevät kyllä edelleen. Myös Sherlock Holmes -kirjat ovat hyviä. Luen enemmän kuin kaverini, sillä heitä lukeminen ei oikein kiinnosta."

Joona Jalonen: Kirjat jäävät helposti kesken

Joona Jalonen, 14

"Luen jonkin verran ja varmaan enemmän kuin kaverini. Minulla ei kuitenkaan usein ole intoa lukea kirjoja loppuun, vaan ne jäävät helposti kesken. Tykkään fantasiakirjallisuudesta, ja Hobitti on suosikkini."

Martti Salo: On paljon virikkeitä, jotka ovat hauskempia kuin kirjat

Martti Salo, 14

"Tykkään kyllä lukemisesta, mutta nykyään sitä tulee harvemmin tehtyä. On keksitty niin paljon muita virikkeitä, jotka ovat hauskempia kuin kirjat. Nuorempana luin Goosebumps-kauhukirjoja."

Hugo Kuokkanen: Lukemiselle ei juuri jää aikaa

Hugo Kuokkanen, 14

"Nuorempana luin enemmän, mutta nykyään minulla on niin paljon muita harrastuksia, ettei lukemiselle juuri jää aikaa. Luen välillä sanoma- ja urheilulehtiä. Pikkuveljeni sen sijaan on aivan hullu lukemaan."

Paavo Salonen: Koulussa luin viime vuonna neljä kirjaa

Paavo Salonen, 14

"En lue kovin usein, ja silloinkin enimmäkseen sarjakuvia. Aku Ankka on suosikkini. Jääkiekon pelaamisesta ei jää hirveästi aikaa lukemiselle. Koulussa tuli viime vuonna luettua neljä kirjaa."

Tomi Mikkola: Sarjakuvia luen joskus

Tomi Mikkola, 14

"Sarjakuvia luen joskus, mutta kirjoja en oikeastaan. Nyt kun koulussa on käyty läpi kirjallisuuden lajeja, niin rikoskirjallisuus voisi kiinnostaa. Poikien pitäisi ehkä löytää enemmän itseä kiinnostavista aiheista kertovia kirjoja."

Aleksi Lahdensuu: Jäin koukkuun kauhukirjoihin

Aleksi Lahdensuu, 13

"Innostuin lukemisesta, kun kävimme seiskaluokalla kirjastossa, ja silloin piti lainata joku kirja. Jäin koukkuun kauhukirjoihin ja nyt olen lukenut paljon Stephen Kingiä. Monista pojista kirjat voivat tuntua tylsiltä."

Otto Niemi: Lukemiseen ei oikein jaksa keskittyä

Otto Niemi, 14

"Joskus ala-asteella luin kauhukirjoja, mutta kun sarja loppui, niin lukeminenkin jäi. Lukemiseen ei oikein jaksa keskittyä, mutta sarjakuvia luen välillä. Enemmän olen kavereiden kanssa ulkona ja kuntosalilla."

Miska Ojala: Lukeminen ei kuulu harrastuksiini

Miska Ojala, 14

"Vapaa-aika menee kavereiden kanssa ja tietokoneella pelatessa. Lukeminen ei oikein kuulu harrastuksiini, sillä pelit kiinnostavat enemmän kuin kirjat. Välillä luen Aku Ankkaa, kun tulen koulusta kotiin."

"Lukeminen ei kiinnosta poikia"

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sai aikaan myrskyn twiitattuaan, ettei lukeminen kiinnosta suomalaisia poikia.

Luukkainen kirjoitti, ettei suurta osaa pojista huvita kuin pelaaminen ja viihteellisyys, ja etteivät vaivannäkö ja ponnistelu tule kuuloonkaan.

Maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessaan Luukkainen vastasi saamaansa kritiikkiin kirjoittamalla, että "osaamistason laskeva kehityssuunta on tunnistettava ja sitä on rehellisesti analysoitava",

Luukkainen vetosi kirjoituksessaan myös Pisa-tuloksiin, joiden mukaan 11 prosenttia peruskoulun päättävistä ymmärtää ja omaksuu tekstiä niin heikosti, etteivät he selviydy edes arkisista tilanteista. Tästä ryhmästä selvä enemmistö on poikia. Joka neljäs peruskoulun päättävä poika myös kirjoittaa heikosti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut