Vastuu on vanhemmilla: Jos ei lue, ei osaa kirjoittaa – Kokenut opettaja ja apulaispormestari Johanna Loukaskorpi muistuttaa, että pakko ei auta - Uutiset - Aamulehti

Vastuu on vanhemmilla: Jos ei lue, ei osaa kirjoittaa – Kokenut opettaja ja poliitikko muistuttaa, että pakko ei auta

Tampereen kaupungin apulaispormestari Johanna Loukaskorpi on työskennellyt toistakymmentä vuotta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Hänen on huolissaan lasten ja nuorten haluttomuudesta lukea kirjoja.

3.10.2017 14:22

Koululaisten lukeminen on voimakkaasti jakautunut. On niitä, jotka lukevat paljon ja niitä, jotka lukevat jonkin verran.

–Suuri keskimassa on hävinnyt. Tilanne on polarisoitunut, sanoo Tampereen apulaispormestari, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Johanna Loukaskorpi (sd.).

Hänen mukaansa myös tyttöjen keskuudessa lukeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin pojilla.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen nosti poikien kirjojen lukemattomuuden esille maanantaina.

Luukkaisen ulostuloa Loukaskorpi pitää hyvänä ravisteluna, mutta on sitä mieltä, että lapsia ja nuoria ei saada lukemaan syyllistämällä heitä tai pakottamalla lukemaan.

–Lukemisesta pitäisi tehdä kivaa, kannustavaa ja hohdokasta, toteaa Loukaskorpi ja sanoo, että lukemisesta ovat vastuussa koulun ohella lasten vanhemmat.

Selkokielisiä ja ohuita kirjoja

Hän sanoo opettajana olleessaan luettaneensa oppilaillaan 4-6 kirjaa vuodessa. Klassikoita ei lueta, vaan lähinnä nuorten kirjoja. Loukaskorpi on havainnut, että kirjan pitää olla sopivan ohut ja yhä useammin myös selkokielellä kirjoitettu, jotta se edes yritetään lukea läpi.

Kouluissa lukemiseen voi liittyä kirjojen saatavuusongelmia. Silloin oppilaiden tulisi Loukaskorven mielestä käydä kirjastossa tai kirjastoauton käydä koululla.

Lukemisen väheneminen heijastuu Loukaskorven mukaan kirjoitustaitoon, jolloin pitkien tekstien kirjoittaminen on vaikeaa, sanavaraston kaventumiseen ja medialukutaitoon, jolloin uutisia ei osata tunnistaa mainoksista.

Hän myös muistuttaa, että lukutaidon heikentymisellä on vaikutuksensa jatko-opinnoissa menestymiseen ja työnhaussa pärjäämiseen.

–Olen huolestunut lasten ja nuorten lukemisen vähentymisestä, sanoo Loukaskorpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut