Suihkulennokit ajoivat harrastajan asumaan Jämille - Uutiset - Aamulehti

Kimmo Lehtonen muutti suihkulennokkien perässä Tampereelta Jämille – Nämä lentopelien formula ykköset kiitävät taivaalla jopa 300 km/h

Tällä hetkellä Kimmo Lehtonen rakentaa Fouga Magisterin pienoismallia. Suomessa koneen esikuva löytyy esimerkiksi Porin Museolentokonekerhosta.­

2.10.2017 21:30

Jämillä järjestettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut. Yksi Suomen maajoukkueen jäsenistä oli jämijärveläinen Kimmo Lehtonen.

–Omaa kilpakonettani Fouga Magisteria en ehtinyt saada valmiiksi kisoja varten, joten en päässyt lennättämään omaa konettani kisoissa. Sen sijaan toimin yleismies Jantusena ja autoin kaikkia tarpeen mukaan, Lehtonen kertoo.

Mies on harrastanut lennokkeja pienestä pitäen. Lennokkiharrastus sai hänet jopa muuttamaan Tampereelta Jämijärvelle.

–Työskentelen ulkomailla, ja aina lomillani Suomessa huomasin viettäväni kaiken aikani täällä Jämillä, joten päätin muuttaa tänne kokonaan asumaan. Itse asiassa meitä on kolme kaverusta, jotka olemme muuttaneet tänne asumaan juuri ilmailuharrastuksen takia, hän kertoo.

Hän on ammatiltaan asennusvalvoja. Hän valvoo esimerkiksi satamanostureiden ja lasinkarkauslinjastojen rakennustöitä eri puolilla maailmaa.

–Kaikki mantereet on koluttu. Isäni pistää aina nuppineulan maailmankarttaan niihin kohteisiin, joissa olen käynyt. Aika tiheässä niitä neuloja jo on, hän naureskelee.

Syntyjään mies on Valkeakoskelta. Siellä syttyi kiinnostus lentokoneisiin ja lennokkeihin.

–Lotilanjärven jäälle tehtiin kiitorata, ja siellä järjestettiin lentonäytöksiä talvisin. Olin viiden tai kuuden vanha, kun ensi kerran näin lentonäytöksen. Siitä se innostus alkoi, ja myöhemmin liityin Valkeakosken lennokkikerhoon, hän muistelee. 

Oppi on kertynyt kantapään kautta

–Itse menin persus edellä puuhun, kun ei ollut apuvälineinä simulaattoreita ja opetuskaapeleita, joiden avulla olisi voinut harjoitella lennokin lennättämistä. Aika monta lennokkia olen vuosien varrella rikkonut lennättämistä harjoitellessa, hän tunnustaa.

Suihkumoottorilennokkia lennätettäessä saakin olla varovainen, sillä nämä lentopelien formula ykköset eivät ole kovin halpoja. 

–Kalleimmat ovat useiden kymmenien tuhansien arvoisia. MM-kisoissa venäläisten lennokki oli peräti sadantuhannen euron hintainen, Lehtonen kertoo.

Lennokkiharrastuksen aloittaminen ei hänen mukaansa ole kuitenkaan niin kallista.

–Nykyään saa muutamalla satasella hyvän lennokin ja ohjaimen. Meiltä Jämin lennokkiharrastajilta saa sitten harrastuksessa tarpeellisia vinkkejä. Varsinkin kesäaikaan meillä on jotain ohjelmaa melkein joka viikonloppu, hän neuvoo. Lehtonen itse toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Tärkeä osa harrastusta on lennokkien rakentaminen.

–Rakentaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Esimerkiksi tämän Fougan (Magister) rakentamiseen menee noin 600 tuntia.

Tältä suihkumoottorilennokin tekniikka kuoren alla näyttää.­

Nykyään hän harrastaa lennokkien lisäksi kuvauskoptereita.

–Jämijärven kunnalle kokosin videon Kiinan matkailumessuja varten. Se koostuu ilmasta käsin kuvatuista videoista, joiden kohteena on Jämijärven luonto. 

Lehtonen omistaa useita suihkumoottorilennokkeja. Tällä kertaa hän lennättää pienempää sporttilennokkia ja isompaa kolmemetristä skaalakonetta. Lennokkia käynnistettäessä pidetään palosammutin käden ulottuvilla.

–Polttoaineena on herkästi syttyvää kerosiinia. Kerran koneeseen syttyivät isot lieskat, kun se käynnistettiin, Lehtonen kuvailee.

Kerosiinia koneeseen mahtuu noin viisi litraa. Sillä lentää kymmenisen minuuttia kerrallaan. Suihkumoottori pitää hurjaa ääntä käynnistyessään. Vauhtikin on melkoinen. Kun Lehtonen lennättää sporttilennokkia taivaalla, se kiitää 300 kilometriä tunnissa. Isompikin lennokki painelee 250 kilometriä tunnissa. Kamera ei tahdo pysyä lennokkien perässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?