Soini: sotkuiselta näyttää, Sipilä: maahanmuuttopolitiikka vaikutti, Orpo: hyviä uutisia Euroopalle – Oikeistopopulistit jyräsivät Saksan vaaleissa - Uutiset - Aamulehti

Soini: sotkuiselta näyttää, Sipilä: maahanmuuttopolitiikka vaikutti, Orpo: hyviä uutisia Euroopalle – Oikeistopopulistit jyräsivät Saksan vaaleissa

Timo Soini, Juhä Sipilä ja Petteri Orpo kommentoivat Saksan vaalitulosta.­

24.9.2017 22:30

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilän mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousun on iso muutos Saksan politiikkaan. Sipilä ei kuitenkaan usko, että AfD otetaan hallitusneuvotteluihin.

–  En usko, että tulee mitään suuria muutoksia, mutta kyllähän tämä iso muutos on Saksan politiikassa ja se tulee tietyllä tavalla vaikuttamaan ja keskusteluttamaan. Kyllä tämä selvä viesti sieltä suunnasta on, Sipilä sanoi STT:lle.

Sipilän mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel jatkaa vahvana tuloksesta huolimatta. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyttivät tappiosta huolimatta suurimman puolueen aseman liittopäivävaaleissa.

Sipilä uskoo Saksan seuraavalla hallituksella olevan samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella.

–  Jos Suomen kannalta ajatellaan tätä tilannetta, on Merkelin voitto kuitenkin selvä. Myös liberaalipuolue FDP nousi. Sillä on hyvin samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella, kun puhutaan vaikka Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) jatkokehittämisestä.

–  Uskon, että tuleva hallitus tulee olemaan samoilla linjoilla Euroopan kehittämisestä kuin Suomessakin ollaan. Minusta kuitenkin voi sanoa, että Eurooppa-myönteisyys voitti näissä vaaleissa.

Sipilä onnitteli Twitterissä Merkeliä ja osoitti sanansa "hyvälle eurooppalaiselle kollegalle".

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo onnitteli Merkelin kristillisdemokraatteja Twitterissä. Myös hän piti Merkelin kristillisdemokraattien säilymistä suurimpana puolueena hyvänä uutisena Euroopalle.

–  Haluan onnitella CDU/CSU:a! Ihmiset luottavat Angela Merkeliin vielä 12 vuoden virassaolon jälkeenkin. Hyviä uutisia Euroopalle, Orpo tviittasi saksaksi.

Saksan hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja sotkuiset, arvioi ulkoministeri Timo Soini (sin.).

–  Sotkuiselta näyttää, mutta kyllä Saksaan hallitus tulee ja sen johtoon tulee Angela Merkel, mutta aikamoiset piruetit tässä pyöritellään ennen sitä.

Myös Soini toteaa tyytymättömyyden maahanmuuttopolitiikkaan näkyneen vaalituloksissa.

–  Tässä vain näkee sen, kuinka joku yksittäinen politiikan sektori voi sanella vaalituloksen hyvin pitkälle.

–  Mutta jää nähtäväksi, onko se puolue (AfD) enää yhdessä palassa sitten seuraavissa vaaleissa. Se riippuu johtajien kyvystä tai kyvyttömyydestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?