Karhunmetsästyksessä jo yli 200 kaatoa - Uutiset - Aamulehti

Ovelimmat kontiot pidättävät hengitystään pötkiessään pakoon – Metsästäjät ovat kaataneet jo parisataa karhua

Tämä karhu oli hengissä ainakin vielä jahtikauden alussa. Se kuvattiin haaskalla Vartiuksessa.­

23.9.2017 18:36

Karhunmetsästyskausi on hädin tuskin puolivälissä, mutta metsästäjät ovat jo kellistäneet ison osan lupakontioista.

Sunnuntai-iltaan mennessä Riistakeskukselle oli ilmoitettu 201 kaadosta. Tämän kauden kiintiö on poronhoitoalueella 85 ja muualla Suomessa korkeintaan 170 yksilöä.

Pohjois-Hämeen metsästysalueelle, joka kattaa Ruoveden, Mänttä-Vilppulan ja Virtain alueet, oli myönnetty kolme lupaa. Niistä viimeisin käytettiin jo pari viikkoa sitten.

Ruoveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Martti Mäki oli mukana kaikissa kolmessa jahdissa. Hukkareissuja ei tänä vuonna tarvinnut tehdä ainuttakaan.

–Kolme kertaa olimme koko porukalla jahdissa, ja kolme karhua saimme.

Mäki arvioi, että karhukannat ovat nousussa koko Suomessa – siksi jahdit tuottavat nopeasti tulosta. Mäen Itä-Suomessa metsästävä tuttava ehti olla jahdissa nelisen tuntia, kun tekstiviesti ilmoitti, että kaikki myönnetyt 10 lupaa oli käytetty.

Hengitys haisee, jalat eivät

Vaikka karhuja tuntuu olevan runsaasti, metsästäjät eivät voi rynnistää saaliin perään suin päin. Jos karhu saa etukäteen vihiä takaa-ajajista, se pötkii pakoon.

–Karhu on älykäs eläin ja huomaa, koska sen jäljillä ollaan.

Mäki kertoo, että karhu osaa häivyttää hajujälkensä – kulkee hirvien jälkiä, ylittää vesistön tai autotien.

–Yksi ainoa auto kun ajaa, jälki on hävinnyt. Karhun haju on pääasiassa sen hengityksen hajua, ja haju jää ilmaan ja kasveihin. Jalasta ei juuri jää hajua maahan, toisin kuin hirven sorkasta.

Mäen mukaan kontiot jallittavat metsästäjiä pidättämällä hengitystä.

–Karhu osaa pidättää hengitystä. Ovela vanha karhu menee pitkät matkat hengittämättä, kun se huomaa, että sitä jäljitetään.

12 karhua jäi jäljelle

Pohjois-Hämeen metsästysalueelle jäi jahdin jäljiltä arviolta 12 aikuista mesikämmentä ja viisi pentua. Mäki sanoo, että se riittää hyvin pitämään kantaa yllä.

Jahtilupien saamisen edellytys on, että kanta on kestävä.

–Kestävä kanta on sellainen, joka tuottaa pentuja. Sellaista voi ryhtyä verottamaan, Mäki kertoo.

Kannan koko ja laatu arvioidaan ennen kuin kaatolupien määrästä päätetään. Mäki kertoo, että usein karhut pystytään yksilöimään tarkasti.

Apuna ovat riistakamerat ja muut havainnot, kuten jälkihavainnot. Mäen mukaan täysikasvuisen uroskarhun jalanjälki on 17 senttimetriä leveä, naaraan 13 senttimetriä, reilun vuoden ikäisen karhun 9 senttimetriä ja pennun 6 senttimetriä.

Saadut tiedot ja johtopäätökset tallennetaan tietokantaan päätöksenteon tueksi.

Matti Myllysen järkyttävä video kohtaamisesta karhun kanssa Ruotsissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?