Näin Lokomon sukelluspallot saivat CIA:n hermostumaan – "Laite on maailmanrauhaa vaarantava" - Uutiset - Aamulehti

Näin Lokomon sukelluspallot saivat CIA:n hermostumaan – "Laite on maailmanrauhaa vaarantava"

Silloisen Rauma-Repolan Lokomon terästehdas valoi syvämeren sukellusalusten miehistöpallot 1980-luvulla Tampereen Hatanpäällä. Nyt toimintaa jatkava Tevo-Lokomo alkaa uudelleen valmistaa sukelluspalloja.

20.9.2017 14:00

Tänään uutisoitiin, että Tevo-konsernin Lokomon valimo Tampereella toimittaa Kiinaan sukelluspallon. Toimitusjohtaja Teuvo Joensuun mukaan kaupan arvo on miljoonia euroja. Sukelluspallolla pääsisi yli 11 kilometrin syvyyteen, eli Mariaanien hautaan asti.

Kauppaan liittyy harvinaislaatuinen pala historiaa, sillä Lokomolla on valettu äärimmäisen arvokkaita sukelluspalloja ennenkin.

1980-luvun lopulla CIA ja Pentagon estivät Lokomolla valettujen sukelluspallojen ja -veneiden myymisen silloiselle Neuvostoliitolle.

Kaksi sukelluspalloa Neuvostoliittoon

Neuvostoliiton tiedeakatemia tilasi pienoissukellusveneet ja niiden sisällä olevat sukelluspallot Rauma-Repolalta vuonna 1985. Hankkeen toteutti silloinen tytäryhtiö Rauma-Repola Oceanics.

Tuolloin Lokomon valimo Tampereella oli osa Rauma-Repolaa. Laitteiden kehittely ja valmistus työllisti Tampereella noin 50 henkeä.

Mir I ja Mir II -sukellusveneet luovutettiin Neuvostoliittoon vuonna 1987.

Laitteen kehittely ja valmistaminen maksoi yli 200 miljoonaa markkaa silloisessa rahassa. Veneen sisällä olevaan sukelluspalloon mahtuu kolme matkustajaa ja se valmistettiin työskentelyyn yli kuuden kilometrin syvyydessä.

USA painosti lopettamaan

Pian Neuvostoliiton-kauppojen jälkeen Rauma-Repola Oceanics ilmoitti, että sukelluslaitteiden valmistus lopetettiin kysynnän puutteessa.

Kunnes 2000-luvun puolivälissä saatiin uutta tietoa: Rauma-Repolan toimitusjohtajana 1980-luvulla toiminut Tauno Matomäki paljasti elämäkerrassaan, että Yhdysvallat painosti lopettamaan laitteiden valmistuksen.

Kirjan mukaan 1980-luvulla Yhdysvaltain Helsingin lähetystössä palveli CIA:n agentteja diplomaattinimikkeiden alla.

Matomäki oli pyytänyt heiltä luvan rakentaa Neuvostoliitolle sukelluslaitteen, joka pääsisi jopa kuuden kilometrin syvyyteen. Kirjan mukaan amerikkalaiset eivät uskoneet, että suomalaiset pystyisivät rakentamaan sellaista.

Tampereella valmistettujen Mir-sukellusalusten matalan ja syvänveden kokeet onnistuvat aikoinaan erinomaisesti. Kuva on vuodelta 1988.

"Sukelluspallo vaarantaa maailmanrauhan"

Yhdysvaltain laivaston tutkimusjohtoa kävi kuitenkin paikan päällä tarkastamassa, ettei sukellusveneen mukana kulje vientikiellossa ollutta länsitekniikkaa Neuvostoliittoon.

Kun sukellusveneen rakennus eteni menestyksellisesti, amerikkalaiset hermostuivat.

Niinpä Matomäki kutsuttiin Yhdysvaltain lähetystöön. Siellä hänelle kerrottiin, ettei Yhdysvallat salli laitteen luovuttamista venäläisille.

Laite oli amerikkalaisten mielestä maailmanrauhaa vaarantava. Asiaa oli jopa käsitelty presidentin johtamassa kokouksessa. Siitä huolimatta Matomäki ei keskeyttänyt rakentamista.

Amerikkalaiset vetosivat myös presidentti Mauno Koivistoon, joka ei kirjan mukaan asiaan puuttunut.

Myös CIA lisäsi painostusta ja varoittivat Matomäen kirjan mukaan, että Rauma-Repolaa uhkaavat ankeat ajat.

"Tavallisesti yhtiö, joka ei ole ottanut huomioon heidän toiveitaan, on melko nopeasti ajautunut konkurssiin", CIA oli kirjan mukaan sanonut.

Kaksi luovutettiin Neuvostoliitolle

Matomäki lähti uhkauksen jälkeen uudelleen Washingtoniin. Mukana oli ulkoministeriön valtiosihteeri Åke Wihtol. Amerikkalaisten kanssa päästiin lopulta sopuun.

Kaksi tilattua sukellusvenettä ja -palloa rakennettiin loppuun, mutta sen jälkeen Rauma-Repola lupasi luopua koko alasta.

Sukellusveneet luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1987. Laitteet ovat kestäneet paremmin kuin amerikkalaiset uskoivat. Niillä on käyty satoja kertoja kilometrien syvyyksissä.

Titanic-elokuvan tekijät vuokrasivat pienoissukellusveneen venäläisiltä. Sen elokuvan otokset aidosta Titanicin hylystä on kuvattu tamperelaisesta sukellusveneestä.

Lokomon tehtaalla Tampereella valettiin Neuvostoliiton tilaamat sukelluspallot 1980-luvulla.

"Mitään ei saanut puhua ulkopuolisille"

Lokomossa työskentelee yhä henkilöitä ajalta, jolloin valimo valmisti ensimmäiset MIR-sukelluspallonsa Venäjälle 1980-luvulla.

Moro haastatteli vuonna 2015 myyntipäällikkö Timo Norvastoa ja valunsuunnittelija Jorma Arosta. Miehet olivat mukana salaisessa sukellusveneprojektissa.

–Mitään ei saanut puhua ulkopuolisille. Välillä tuntui, että pitää liikkuakin sateenvarjon alla, kertoi Norvasto, joka tuli teekkarina mukaan Neuvostoliiton tiedeakatemian tilaamaan projektiin.

Erikoisteräksestä valetut pallot olivat silloin ja ovat edelleen ainutlaatuista huipputekniikkaa, jota ei muualla hallita.

Materiaalina käytetty maraging-teräs oli kehitetty Yhdysvalloissa 1960-luvulla, mutta vasta Tampereella siitä osattiin tehdä isoja virheettömiä teräsvaluja.

–Jonain iltana kello 22 testasimme uusia koneistusohjelmia. Sukelluspallo oli koneessa kiinni ja pyöri kohtuullisella nopeudella. Emme huomanneet, että koneen liikkuva palkki tuli liian lähelle ja törmäsi sukelluspallon ikkunavahvistukseen. Tapahtui aikamoinen tömäys. Sukelluspallon puolikas irtosi koneesta, nousi kyljelleen pystyyn, tippui lastukaukaloon ja kaatui koneen suojaseiniä vasten, Norvasto muisteli.

–Mietin, soitanko pomolle heti vai vasta aamulla. Soitin heti eikä koneen hajoaminen ollut hänelle tärkeää. Kysymys oli vain siitä, vaurioituiko pallo. Onneksi ei.

Tampereella onnistuttiin valamaan silloisen Rauma Oy Oceanicsin suojissa neljä täydellistä sukelluspallon puolikasta, joista pulteilla liittämällä saatiin kaksi huippuluokan sukelluspalloa.

Niiden ympärille rakennettiin Tampereella tutkimussukellusveneet Mir 1 ja Mir 2, joilla pääsee ainakin kuuden kilometrin syvyyteen.

Lokomolla yhä oleva kolmas sukelluspallo on varakappale, joka on ollut lainassa Karkkilassa Suomen valimomuseolla ja esillä Karkkilan ABC:llä.

Pallo tuotiin takaisin vuonna 2015 Lokomon 100-vuotisjuhliin. Se eroaa Mirien palloista vain siinä, että sen liitospinnalla on pieni poikkeama.

Lähteet: Alma Media arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut