Varussotilas, baarikko ja lähijohtaja – Näin Aamulehden lukijat korvaisivat sukupuolittuneet tittelit - Uutiset - Aamulehti

Varussotilas, baarikko ja lähijohtaja – Näin Aamulehden lukijat korvaisivat sukupuolittuneet tittelit

19.9.2017 10:17

Aamulehti kertoi sunnuntain pääkirjoituksessa ottavansa uutisoinnissaan käyttöön sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Päätös ehti herättää laajaa keskustelua niin muissa medioissa kuin sosiaalisessa mediassakin.

Maanantaina kysyimme lukijoilta ehdotuksia korvaamaan sukupuolittuneita ammatti- ja tehtävänimikkeitä. Saimme yli 570 vastausta. Kokosimme suosituimmat ehdotukset alle.

1. Varusmies

Varusvelvollinen, sotilas, varusoppilas, varushenkilö, asepalvelija, asepalvelusvelvollinen, varussotilas.

Varusmies keräsi runsaasti erilaisia sukupuolineutraaleja ehdotuksia. Selvästi suosituimpia niistä olivat asevelvollinen ja varusvelvollinen. Myös varushenkilöä ehdotettiin paljon.

2. Kirkkoherra

Johtava pastori, kirkkopäällikkö, seurakuntajohtaja, kirkonjohtaja, päällikköpappi, rovasti, seurakuntapäällikkö, seurakunnan johtaja.

Kirkkoherran vastineeksi tuli paljon erilaisia ehdotuksia. Kärkeen nousivat ehdotusten määrässä kuitenkin niukasti kirkkopäällikkö, kirkkojohtaja ja seurakunnan johtaja.

3. Järjestysmies

Järjestyksenvalvoja, vartija, järjestyshenkilö, järkkäri, järjestyksenpitäjä.

Suurimassa osassa ehdotuksista nostettiin esiin jo vakiintunut, sukupuolineutraali nimitys järjestyksenvalvoja. Myös vartijaa kannatettiin.

4. Luottamusmies

Luottamushenkilö, luotettu, yhteyshenkilö, luottamusedustaja, liittoedustaja, luottamusvastaava, edunvalvoja, luottovaltuutettu.

Kärkeen kiilasi ehdottomalla enemmistöllä äänistä luottamushenkilö.

5. Baarimikko

Baarinpitäjä, baarityöntekijä, barista, baarinhoitaja, baarikko, baarimestari, juomanlaskija, baarimyyjä, juomien tarjoilija.

Kärkeen nousivat selvästi baarimestari ja baarityöntekijä.

6. Esimies

Pomo, päällikkö, työnjohtaja, johtaja, tiimivetäjä, esihenkilö, lähijohtaja.

Selvästi eniten ääniä keräsivät pomo ja päällikkö, mutta myös esihenkilö oli äänestyksessä suosittu.

7. Oikeusasiamies, lapsiasiamies, kuluttaja-asiamies, tasa-arvoasiamies

Sanan mies korvaaminen sanalla -edunvalvoja, -henkilö, -valvoja, -vastaava, -valtuutettu, -asianhoitaja, -edustaja tai -hoitaja.

Usein ehdotettiin yksinkertaisesti mies-sanan korvaamista henkilöllä. Hyvin moni ehdotti myös mies-sanan tilalle valtuutettua.

8. Tiedemies

Tieteilijä, tieteentekijä, tutkija.

Tässä lukijat äänestivät selvästi mieluiten tieteilijää ja tutkijaa.

9. Jokamies

Kansalainen, hanslankari, tavallinen tallaaja.

Jokamies-sanontaan oli selvästi vaikeampaa löytää sukupuolineutraalia sanontaa. Yksinkertaisesti kansalainen sai kuitenkin kannatusta, samoin tavallinen tallaaja.

10. Lentoemäntä

Lennonhoitaja, matkustamotyöntekijä, lentoavustaja, lentopalvelija, lentohenkilö, ilmatarjoilija, stuertti.

Lentoavustaja nousi selvästi kärkeen matkustamotyöntekijän kanssa.

11. Isännöitsijä

Asuntoyhtiöedustaja, kiinteistöhaltija, taloyhtiövastaava, kiinteistönhoitaja, talopäällikkö, kiinteistöpäällikkö, talojohtaja, vahtimestari.

Isännöitsijä sai runsaasti ehdotuksia, jotka poikkesivat toisistaan. Useimmiten äänestyksessä nousivat esille ehdotukset kiinteistöpäällikkö, kiinteistövastaava ja talonhoitaja.

12. Liikemies

Yrittäjä, kauppataitaja, liiketoimija, liikehenkilö, kaupantekijä, bisnespersoona.

Liikemies ammattinimikkeenä keräsi kritiikkiä, sillä se ei viittaa mihinkään ammattiin suoraan. Sanan korvaajaksi ehdotettiin paljon muun muassa liikehenkilöä ja bisnespersoonaa. Toisaalta termiä haluttiin korvata esimerkiksi yrittäjällä, joka kertoo henkilön ammatista ja elinkeinosta paremmin.

13. Muita päivitettäviä tehtävänimikkeitä ehdotettiin runsaasti

Virkamies ehdotettiin muutettavaksi viranhaltijaksi, palomies palopelastajaksi tai sammuttajaksi, sähkömiestä ehdotettiin sähkötyöntekijäksi ja putkimiestä putkihenkilöksi.

Erityisen paljon -miespäätteisiä ammattinimikkeitä nostettiin esiin rakennus- ja kiinteistöalalta. Myös korjausmiehelle kaivattiin korvaavaa sanaa korjaaja.

Kyselyyn vastanneet nostivat tehtävänimikkeiden lisäksi esiin myös muita vakiintuneita sanontoja, jotka koettiin vahvasti sukupuolittuneina. Esiin nostettiin muun muassa isänmaa, äidinkieli, mustamaija, Otto-automaatti ja mehumaija.

Aamulehden linjauksessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että äidinkielen ja isänmaan kaltaisiin termeihin haluttaisiin puuttua. Kyse on titteleistä ja ammattinimikkeistä, joihin liittyy sukupuolittava pääte.

Päivitys 19.9. klo 11.00: Juttuun lisätty selvennykseksi kappale, jossa selitetään, että esimerkiksi termi isänmaa ei sisälly Aamulehden linjaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?