Eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitävät kiinni puhemies-nimikkeestä – moni pitää avausta kuitenkin tervetulleena - Uutiset - Aamulehti

Puhemiehen muuttaminen puheenjohtajaksi tyrmättiin eduskunnassa – "Vanhahtava nimike tuo arvokkuutta"

Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Kalle Jokinen (kok.) ottivat kantaa sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöön.

19.9.2017 18:00

Aamulehden linjaus siirtyä sukupuolineutraaleihin ammattinimikkeisiin puhuttaa kansanedustajia.

Haastattelukierros kertoo, etteivät eduskuntaryhmät halua muuttaa termejä lakiteitä pitkin. Eniten kohua on herättänyt linjaus puhutella eduskunnan puhemiestä jatkossa puheenjohtajaksi. Muutos ei saa vastakaikua.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sanoo, ettei hän näe tarvetta nimikkeen vaihtoon.

–Puhemies on instituutio, joka on perustuslaissa määritelty. En ymmärrä, jos jokin taho kuten lehti alkaa tehdä perustuslaista poikkeavia linjauksia.

Jokinen kertoo olevansa tasa-arvon kannattaja, mutta nimikkeiden muutokset eivät ole tärkeimmällä sijalla.

–Kun kaikki mahdolliset uudistukset on tehty tasa-arvon eteen maailmassa, niin sitten voidaan palata nimikysymyksiin.

Jokisen mukaan ryhmästä ei ole kukaan ottanut muutosta esille, eikä hän itse aio olla aloitteellinen. Liioin hän ei näe tarpeelliseksi, että ryhmien puheenjohtajat käsittelisivät hanketta.

Hän povaa ongelmia joidenkin nimien kirjoittamisessa.

–Miten esimerkiksi suhtaudutaan lakimiesliittoon? Laissa olevia tai rekisteröityjä nimikkeitä on paljon.

"Toivomme keskustelun jatkumista"

Sdp:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman muotoilee, että sanat ohjaavat ajatteluamme ja siksi kielen vaikutusta tasa-arvoon on syytä arvioida.

–Tässä mielessä avaus on tervetullut.

Hän jatkaa, että Suomessa on vain yksi puhemies. Nimike löytyy perustuslaista ja se on erityistapaus.

–Ruotsissa on tehty paljon töitä kielen uudistamisessa, mutta siellä on säilytetty puhemiehen titteli. Ryhmässä ei ole otettu kantaa asiaan. Muutoin toivomme keskustelun jatkumista ja nimikkeiden uusimista silloin, kun se voidaan tehdä ilman väärinkäsityksiä.

Vihreän ryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen on iloinen, että sukupuolta korostavia piilorakenteita nostetaan esille.

–Puhemies-nimike on sukupuolittunut titteli. Asiaa on hyvä miettiä. Titteli on ainutlaatuinen Suomen järjestelmässä. Jos puhemies olisi vain puheenjohtaja, niin se ei vastaisi sitä arvovaltaa, mikä nimeen liittyy, hän pohtii.

Parviainen muistuttaa, että puhemies johtaa eduskuntaa ja hän on presidentin jälkeen Suomen poliittisen johdon hierarkiassa kakkonen.

Tällä hetkellä hän ei lähtisi kaatamaan perustuslaista nimikettä, mutta ajan kautta ryhmä on valmis miettimään muutosta.

"Vanhahtava nimike tuo arvokkuutta"

Keskustan ryhmässä ei nimikettä ole käsitelty.

–Meillä ei koeta isompaa tarvetta luopua puhemies -termistä. Se on vakiintunut perustuslain määrittämä termi. Sen käyttö ei ole ollut ongelma silloinkaan, kun puhemiehenä on ollut nainen, keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi.

Sinisten ryhmän johtaja Simon Elo linjaa, että Aamulehti on vapaasti linjannut termejä yksityisenä mediana, millä ei ole suoraa vaikutusta lainsäädäntöön.

–Muuttamiseen ei ole tarvetta. Puhemies on arvokas termi. Siitä käytetään myös muotoa rouva puhemies, jos kyseessä on nainen.

Perussuomalaisten ryhmän varapuheenjohtaja Sami Savio kertoo ryhmästään, ettei se koe tarpeelliseksi vaihtaa puhemiehen titteliä eduskunnan puheenjohtajaksi.

Savion mukaan puhemies -termi kuvaa riittävän hyvin hänen nykyisiä tehtäviään.

–Varsinkin, kun puhemieheltä puuttuu eduskunnan äänestyksissä äänioikeus, joka puheenjohtajilla on normaalisti kokouksissa.

Kristillisten veturi Peter Östman on samoilla linjoilla.

–Eduskunnan puhemies on historiallisesti merkittävä instituutio, johon vanhahtava nimike tuo arvokkuutta. Nimike ei ole estänyt naisia olemasta puhemiehenä tai varapuhemiehinä.

Nimenmuutokselle ei lämpene ruotsalainen kansanpuoluekaan, vaikka ryhmänjohtaja Stefan Wallin on entinen tasa-arvoministeri.

–Olen seurannut tätä keskustelua muissa pohjoismaissa. Selvää on, että ajan tuulet vievät kohti sukupuolineutraaleja nimikkeitä. Mutta en koe, että asia olisi nyt ajankohtainen eduskunnassa vain sen takia, että yksi sanomalehti on tehnyt oman ratkaisunsa. Nimikeasia voi tulla ajankohtaiseksi aikanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut