Stop turisteille – Mutta millä Mallorca elää, jos se ei toivota turisteja tervetulleiksi? - Uutiset - Aamulehti

Stop turisteille – Mutta millä Mallorca elää, jos se ei toivota turisteja tervetulleiksi?

Kaupungit asukkaille, ei vierailijoille, julistaa kyltti Juan Moratan käsissä. Moni mallorcalainen on Moratan tavoin kyllästynyt turistivirran mukanaan tuomiin ongelmiin.

18.9.2017 5:00

Espanjan Mallorcalla Palman kaupungissa nähtiin hiljattain mielenkiintoinen tempaus. Massaturismia vastaan protestoivat paikalliset marssivat kaupungin halki turisteiksi pukeutuneina.

Mielenilmauksen järjesti CiutatHabita-kansanliike, joka ajaa hallittavampaa turismia Mallorcalle. Ryhmän jäsen, Mallorcalla asuva Juan Morata, selittää:

–Haluamme elää kaupungissa, jossa on tilaa myös paikallisille, ei pelkästään turisteille. Massaturismin myötä esimerkiksi moni perinteinen ravintola on joutunut lopettamaan ja tilalle on perustettu hampurilaisketjuja.

”Refugees welcome, tourists go home”.

Muun muassa tällaisiin graffiteihin on tänä kesänä törmätty niin Mallorcalla kuin muuallakin Espanjassa. Protesteja on järjestetty muissakin turistikohteissa, pontevimmin Barcelonassa.

Espanjassa on tänä vuonna puhuttu paljon turismivastaisuudesta, espanjalaismedian termein turismifobiasta.

Moratan mukaan termi on harhaanjohtaja, sillä kyse ei ole turisteihin kohdistuvasta rasismista.

–Mallorcalla on aina ollut paljon turisteja ja ulkomaalaisia. Turismi ei kuitenkaan voi kasvaa loputtomasti ilman, että saaren ainutlaatuisuus ja paikalliset kärsivät. Turismia pitää kontrolloida.

Esimerkiksi Morata nostaa netissä toimivat asunnonvälityspalvelut, joiden kautta turistit voivat vuokrata lyhytaikaisia asuntoja.

–Vuokrataso on noussut, eikä pitkäaikaisia vuokra-asuntoja ole enää tarpeeksi. Alle vuodessa vuokrat ovat nousseet 500 eurosta 700–800 euroon. Se on liikaa paikallisille.

Turismi on Espanjan tärkein elinkeino. Moratan mukaan saarella tulisi pohtia muita tulonlähteitä. .

–Massaturismi tuo nopeita voittoja, mutta saaren talous ei voi perustua pelkästään turismiin, Morata sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut