Kommentti: Lehtitekstissä vilisee sukupuolivärittyneitä titteleitä enemmän kuin uskoisi. - Uutiset - Aamulehti

Sukupuolivärittynyt Suomi yllätti lehdentekijänkin

17.9.2017 19:22

Aamulehti linjasi sunnuntain lehden pääkirjoituksessaan, että lakkaa käyttämästä teksteissään piilomaskuliinisia ammattinimikkeitä. Kirjoituksessa käytetään esimerkkinä eduskunnan puhemiestä, jota puhuttelemme vastedes eduskunnan puheenjohtajana.

Täällä sunnuntain iltavuorossa me yritämme nyt siirtää tätä periaatetta käytäntöön. Vielä iltapäivällä ajattelin ajattelemattomuuttani, että kyse on asiasta, johon tuskin tulisin törmäämään päivittäin.

Mutta kuinka ollakaan. Näitä sukupuolivärittyneitä titteleitähän vilisee teksteissämme kuin ajokieltokylttejä Hämeenkadulla. Tähän mennessä olen joutunut miettimään jo pääni puhki, mitä teen nimismiehelle, kirkkoherralle, lakimiesnaiselle, kotiäitivuosille, selvitysmiehelle, Euroopan parlamentin puhemiehelle ja puliukolle.

Mielenkiinnolla odotan, kohtaanko loppuillan aikana vielä virkamiehen, isännöitsijän, naispesäpalloilijan, huoltomiehen tai talonmiehen, puhumattakaan talonmiehen muijasta.

Sen olen jo oppinut, että kaikille ammateille ei ole vielä mietittynä vaihtoehtoista ilmaisua, ei täällä meillä eikä äidinkielessämme. Mutta kuten pääkirjoituksessa todettiin: Pyrimme tekemään parhaamme.

Pääsette tarkastamaan ensimmäisen kerran maanantaiaamun lehdestä, kuinka onnistuimme.

Kirjoittaja on entinen sanomalehtimies, nykyinen journalisti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut