Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella - Uutiset - Aamulehti

Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella

Kuvassa Tesoman ABC-huoltoasema, joka on kuvattu keskiviikkona 13. syyskuuta kello kahden aikaan iltapäivällä.­

13.9.2017 18:23

Moni autoilija on huomannut alkuviikosta, kuinka polttoaineen litrahinta on noussut yhtäkkiä kahdellakin sentillä.

Esimerkiksi Pirkanmaalla sai alkuviikosta monelta asemalta 95-bensaa alle 1,4 euron litrahintaan, kun tänään keskiviikkona hinta huiteli jo yli 1,5 euron esimerkiksi Tesoman ABC:llä ja Lielahdenkadun Nesteellä.

Muutoksen huomaa hyvin polttoaineen hintoja vertailevalta polttoaine.net-sivustolta.

Mistä yhtäkkinen hinnannousu johtuu? Polttoaineen hintaan vaikuttaa käytännössä kolme tekijää: raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla, valuuttakurssin heilahtelu ja paikallinen kilpailu.

Tärkein niistä on raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla.

–Nyt maailmanmarkkinoita on heilauttanut Harvey-myrsky, joka keskeytti öljynporaustoiminnan Meksikonlahdella, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan vastaava johtaja Sam Holmberg.

–Jalostamot ajettiin alas, kun varauduttiin myrskyn tuloon. Ilmeisesti jalostamot eivät ole vieläkään täydessä tuotannossa. Se heijastuu maailmanmarkkinoille ja näkyy nyt Suomessa asti polttoaineen hinnoissa.

Hurrikaani Harvey teki tuhojaan Yhdysvaltain Texasin rannikolla elokuun ja syyskuun vaihteessa. Se aiheutti miljardien dollarien tuhot.

Holmbergin mukaan luonnonilmiöt tai muut muutokset Yhdysvaltain markkinoilla vaikuttavat tyypillisesti Suomen polttoaineen hintoihin viiveellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?