Karigasniemelle ilmestyy mystisiä vessanpönttöjä – uhkaavat nostaa kuntalaisten jätemaksuja - Uutiset - Aamulehti

Pohjoisimmassa Lapissa ihmetellään, mistä mystiset vessanpöntöt ilmestyivät

Tässäkö on matkailubrändin mukaista Utsjoen luonnonrauhaa ja ainutlaatuista kauneutta? Karigasniemen kylänraitti on rujo roskabulevardi.

7.9.2017 11:10

Karigasniemen kylänraitilla näkyy maanantai-iltapäivänä pari ihmistä ja kahdeksan wc-pönttöä.

Näkymä keskellä kylää sijaitsevalla jätepaikalla on liki aistillinen, kun polttiaiset tanssivat vanhojen mäntyjen väleistä tihkuvassa auringonvalossa pönttöjen ja muun rojun yllä.

Vaikutelma tuskin on yhtä sensuelli niistä, jotka haluaisivat Karigasniemen olevan viihtyisä asuinympäristö tai tekevän myönteisen vaikutuksen esimerkiksi matkailijoihin.

Roskaa on kylänäkymää hallitsevan jätevuoren lisäksi esimerkiksi tienposkissa ja parkkipaikkojen reunoilla. Utsjoen kunta markkinoi itseään luonnonrauhalla ja ainutlaatuisella kauneudellaan, mutta ainakin sen läntisin taajama on rujo roskabulevardi.

Karigasniemeläinen Esa Vuomajoki, kyläyhdistyksen entinen puheenjohtaja, sanoo, että talousjätteet Karigasniemessä osataan kierrättää, mutta muu jätteenkierrätys ei toimi.

–Rautaromukaatopaikkoja näyttää olevan siellä täällä, Vuomajoki sanoo.

Ongelmia on ollut myös Tampereella:

Jonkun vahdittava jätepaikkaa

Utsjoen vt. kiinteistöpäällikkö Markku Porsanger kertoo pyytäneensä juuri tyhjennyksen Karigasniemen jätepaikalle.

Paikalle ei saisi edes viedä jätettä, vaan esimerkiksi vessanpöntöt tulee toimittaa joko Ivaloon tai Utsjoen kylälle. Jätekontit ovat paikalla odottamassa siirtoa uudelle jätteenkeräyspaikalle Karigasniemen paloaseman viereen, pois näkösältä. Ongelmajätekontti ja vessanpöntöt ovat nyt yksityismailla, ja maanomistajakin on pyytänyt poistamaan roskat.

Karigasniemessä asuu noin 300 ihmistä. Silti Ylätenontien epävirallinen kaatopaikka on jatkuvasti täynnä vanhoja kodinkoneita ja muuta risaa tavaraa. Mistä tämä kaikki oikein tulee?

–Siinäpä kysymys, Porsanger sanoo.

–Kun paikka on saatu tyhjennettyä, joku on heti seuraavana yönä asialla.

Porsanger kertoo, että kun jätepaikka seuraavan kerran tyhjennetään, joku lähetetään vahtimaan, etteivät roskaajat iske taas.

Esa Vuomajoki sanoo, että myös viralliselle jätteenkeräyspaikalle paloaseman luona pitäisi saada esimerkiksi aidat, valvontakamerat ja selkeä järjestelmä opasteineen.

–Asiallisen kaatopaikan saaminen näyttää olevan hyvin vaikeaa, Vuomajoki sanoo kuvailtuaan karigasniemeläisen jätteenkeräyksen eri vaiheita.

Kostautuu jätemaksuissa

Kesän alussa Utsjoen kylälle saatiin jätteenkeräysastioita, mutta sen sijaan, että roskasäkit olisi heitetty säiliöiden nieluun, ne oli sysätty molokkien viereen.

Porsanger sanoo, että joidenkin ihmisten haluttomuus kierrättää jätteensä asiallisesti voi kostautua nousevina jätemaksuina. Kunta joutuu maksamaan ylimääräisistä siivouksista ja keräystoimenpiteistä sopimuskumppaneilleen aina erikseen. Jätehuollosta aiheutuneet kustannukset katetaan kuntalaisten maksamasta jätemaksusta.

Vuomajoen mielestä ihmiset ovat valveutuneita, mutta haluaisivat jättää jätteensä yhteen paikkaan sen sijaan, että ajelisivat peräkärryn kanssa pitkin kuntaa.

Tekninen toimi suoritti Utsjoella kaksi viikkoa sitten kuntakierroksen, jossa jätettä kerättiin asiattomista paikoista talteen. Ryönää oli kertynyt esimerkiksi haja-asutusalueille.

–Nyt tilanne on hallinnassa, Porsanger sanoo.

Jätteenkeräys Utsjoella ja Inarissa

Utsjoella jätteenkeräyksestä vastaa Reno Norden, Inarissa Lapin jätehuoltokuntayhtymä Lapeco.

Utsjoen kylällä hyötyjäteasema sijaitsee osoitteessa Sullamintie 151, Karigasniemellä osoitteessa Ylätenontie 51.

Ivalossa hyötyjäteasema on Lintumaalla osoitteessa Haketie 23.

Hyötyjätteeseen kuuluvat esimerkiksi lamput, posliini ja keramiikka, PVC-muovit, muovimatot ja kokolattiamatot, lasikuitu, vaaralliset jätteet, sähkölaitteet, metallit ja rakennusjätteet. Esimerkiksi renkaat tulee palauttaa renkaita myyviin liikkeisiin.

Se, mitä ennen sanottiin sekajätteeksi, on nyt nimeltään poltettava jäte.

Jokaisessa Utsjoen kylässä on ekopisteet kartongille, lasille ja pienmetallille.

Utsjoen kunta aikoo jatkossa tiedottaa asukkaitaan enenevässä määrin jätekeräysasioista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut