Lääkäri Olli Polo kommentoi Valviran päätöstä rajoittaa hänen toimintaansa - Uutiset - Aamulehti

Lääkäri Olli Polo: "Ei Valviraa kiinnosta, mitä näille ihmisille tapahtuu"

Olli Polo kritisoi sitä, että Valvira on tehnyt päätöksensä papereiden perusteella perehtymättä asiaan. Häntä ei ole kuultu.­

5.9.2017 20:44

Olli Polo myöntää, että hänen vastaanotollaan käy varsin valikoitunut potilasjoukko.

–He ovat ihmisiä, joita ei ole osattu auttaa missään muualla. Sosiaalisen median kautta he ovat sitten kuulleet, että apua on tarjolla ja tulleet luokseni joskus pitkienkin matkojen takaa.

Polon potilaat ovat juosseet lääkäriltä toiselle. Heillä on epäilty kaikkea laiskuuden ja leukemian välillä. Monia on hoidettu masennuslääkkeillä.

–Näitä potilaita ei oikein halutakaan hoitaa julkisessa terveydenhuollossa. Heitä pidetään hankalina tai epämiellyttävinä potilaina, Polo lataa.

Perusero on siinä, että Polo uskoo kroonisen väsymysoireyhtymän olevan fyysinen sairaus eikä mielenterveyden ongelma, joksi se yleensä leimataan.

Uusia hoitomuotoja

Polo on hoitanut potilaidensa oireita muun muassa happirikastinhoidolla (happilisä) ja pieniannoksisella naltreksonilla (LDN). Normaaliannoksella lääkettä käytetään alkoholi- ja huumeriippuvaisten hoitoon.

Hän käyttää myös adrenaliinia pieninä annoksina.

–Annos on kymmenesosa siitä, mitä annetaan esimerkiksi anafylaktisessa sokissa (voimakas allerginen reaktio). Iso annos herättää potilaan henkiin, mutta pienenä annoksena se muuttuukin vaaralliseksi, Polo ihmettelee.

Hoitovaste ja tulokset ovat Polon mukaan hyviä.

–Potilaiden oireita, työkykyä ja elämänlaatua on voitu merkittävästi ja turvallisesti parantaa, Polo kertoo.

Polo kritisoi sitä, että Valvira on tehnyt päätöksensä papereiden perusteella perehtymättä asiaan. Häntä ei ole kuultu.

–Valvira optimoi hoitojen potilasturvallisuuden, mutta lääkäri joutuu punnitsemaan haitat ja hyödyt. Jätetäänkö potilaat heitteille vai hoidetaanko heitä parhaan tietämyksen mukaan, Polo kysyy.

Pololla on listoillaan noin 4 000 potilasta, joista runsas kolmasosa on CFS-potilaita. Nyt hän on joutunut perumaan kaikki varatut vastaanottoaikansa.

–Ei Valviraa kiinnosta, mitä näille ihmisille tapahtuu.

Ei tutkimustuloksia

Virallisen lääketieteen mukaan on vain kaksi hoitomuotoa, joiden tehosta CFS:n hoidossa on näyttöä. Ne ovat fyysinen harjoittelu ja psykoterapia.

–Liikunnan hyötyvaikutus perustuu siihen, että adrenaliinia erittyy ja veri kiertää kudoksissa tehokkaammin. Tämä potilasryhmä ei pysty liikkumaan, joten olen tukenut heitä pienellä määrällä adrenaliinia.

Pololla ei ole esittää tieteellisiä tutkimustuloksia hoitomenetelmiensä tueksi.

–Eettinen toimikunta on systemaattisesti hylännyt kaikki hakemukseni. On katsottu, että odotettavissa olevat hyödyt ovat vähäisemmät kuin haitat. Hypoteesini on myös kyseenalaistettu jo etukäteen.

Tutkimuksen tekemistä ja rahoituksen saamista on vaikeuttanut ratkaisevasti myös se, että Polo menetti professuurinsa Taysissa, kun Valvira sai selvityspyynnön hänen toiminnastaan.

–Menetin sen ainoan viran, jossa voisin tutkimustyötä jatkaa. Mistään ei ole tullut euroakaan apurahaa näihin tutkimuksiin.

Polo on valittanut jo aiemmin saamastaan varoituksesta hallinto-oikeuteen, jossa asian käsittely on edelleen kesken.

Hän aikoo valittaa myös toimiluvan rajoituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?