Suomalaiset valitsivat 100 mieleisintä puistoa: nämä Tampereen puistot ylsivät listalle – Mikä on oma suosikkisi? - Uutiset - Aamulehti

Suomalaiset valitsivat 100 mieleisintä puistoa: nämä Tampereen puistot ylsivät listalle – Mikä on oma suosikkisi?

Hatanpään Arboretumilla voi ihailla Pyhäjärven vesiä.

24.8.2017 18:43

Suomen sata parasta puistoa on selvitetty, kertoo Viherympäristöliitto.

100 puistoa -kampanja sai 670 ehdotusta kesäkuun loppuun mennessä. Eniten mainintoja keräsivät Kotkan (172), Porin (119) ja Oulun (61) puistot. Tavoitteena oli löytää erilaisia puistoja eri puolilta Suomea. Kriteerinä oli, että puiston tai viheralueen täytyy olla julkinen ja kaikkien saavutettavissa.

Puistosuosikeiksi nousivat muun muassa Porin Kirjurinluoto, Kotkan Sapokka ja Katariinan Meripuisto sekä Ainolan puisto ja Hupisaaret Oulussa.

Nämä puistot Tampereelta pääsivät sadan parhaan puiston joukkoon:

Näsinpuisto sijaitsee mäen päällä.

Näsinpuisto

Näsinpuisto sijaitsee Hämeenpuiston pohjoispään ja Näsijärven välissä.

Näsinpuisto rakennettiin 1900-luvun alussa lähes paljaalle kalliolle Mustalahden satamasta ruopatulla täytemaalla.

Alueella on useita kivikkokasviryhmiä ja kauniita pulterikiviaitoja. Puiston länsilaidalla kasvaa muun muassa Suomen kookkain ruhtinaanpoppeli, jonka ympärysmitta puolen metrin korkeudella vuonna 2008 oli 625 senttimetriä.

Korkeimmalla kohdalla on Peter von Nottbeckin vuonna 1898 rakennuttama Milavidaksi kutsuttu asuntopalatsi. Näsilinna on ollut kaupungin omistuksessa vuodesta 1905 lähtien.

Hämeenpuiston pohjoispäätyä korostaa Näsinpuiston eteläreunalla sijaitseva, kauppaneuvos Nikolai Tirkkosen lahjoittama Tammerkoskea kuvaava suihkulähde, joka on ollut aikanaan Tampereen ensimmäinen julkinen veistos.

Sorsapuisto on suosittu auringonottopaikka kesäisin.

Sorsapuiston nimi juontuu Sorsalammista.

Sorsat viihtyvät Sorsapuistossa.

Sorsapuisto

Sorsapuiston nimi juontuu Sorsalammesta, jonne kaupunki alkoi tuoda vuodesta 1939 vesilintuja kuten ankkoja, hanhia ja joutsenia. Sorsapuiston kesälinnut ovat ilahduttaneet kävijöitä jo yli 70 vuoden ajan.

Sorsapuisto kunnostettiin perusteellisesti vuosina 2010–2012, jolloin rakennettiin uusi leikkipaikka ja pelialueet, uusittiin käytäviä sekä istutuksia ja rakennettiin laituri lammen reunalle. Puistossa toimii kesäaikana myös kesäkioski.

Yli neljän hehtaarin laajuinen Sorsapuisto sijaitsee keskustan tuntumassa Tampere-talon naapurissa, ja se rajoittuu Yliopistonkatuun, Aaltosenkatuun, Lähteenkatuun, Salhojankatuun ja Viinikankatuun.

Arboretumilla Hatanpäällä on lukuisia kasvilajeja.

Arboretumin Ruusutarha mainittiin erityisesti sadan parhaan puiston listassa.

Hatanpään Arboretum / Ruusupuisto

Hatanpään arboretum sijaitsee Hatanpään niemellä, Pyhäjärven rannalla. Arboretumin alueeseen kuuluu kolme eri puistoa. Hatanpään kartanoa ja huvilarakennusta ympäröi vanha kartanopuisto, viralliselta nimeltään Hatanpäänpuisto-Kartano.

Varsinaiseksi arboretumiksi on kutsuttu 1970-luvulla rakennettua kasvilajipuistoa.

Hatanpään arboretumissa voi tutustua puihin, pensaisiin, perennoihin, yksivuotisiin kesäkukkiin sekä maustekasveihin. Arboretumin helmi on ruusutarha, joka sijaitsee Hatanpään kartanorakennuksen eteläpuolella. Ruusutarha rajautuu vanhaan kartanopuistoon.

Puistossa sijaitsevat myös Hatanpään kartano, asuntopalatsi Idmanin huvila sekä Hatanpään kartanon vanha navetta, jossa on sairaalan varasto- ja vertstastiloja. Kartanorakennus on yrityskäytössä, ja sitä voi vuokrata juhlatiloiksi. Huvilarakennuksessa on Tampereen kaupungin työtiloja. Arboretumissa on myös kesäkahvila ruusutarhan lähistöllä.

Koskipuisto.

Koskipuistossa on lukuisia risteäviä polkuja.

Koskipuisto kuuluu vahvasti Tampereen kansallismaisemaan.

Koskipuisto

Ydinkeskustassa Tammerkosken rannalla sijaitseva Koskipuisto on rakennettu Kyttälän kaupunginosan saneerauksen yhteydessä 1800-luvun loppupuolella.

Nykyisen muotonsa puisto sai 1930-luvulla, kun sähkölaitoksen pato rakennettiin ja kosken uomaa täytettiin. Uudelle rantakaistaleelle rakennettiin juhlava promenadi, jota korostavat tänäkin päivänä komeat kaarivalaisimet, koristeistutukset ja koskesta nostetut veistokselliset hiidenkivet.

Puistossa on vielä jäljellä muutamia 1900-luvun alkupuolella istutettuja puita. Kanadanpoppelit ja hopeasalavat tuovat vehreyttä rantamaisemaan. Kyynelkoivu koristaa puiston eteläosan rinnettä.

Pirkanmaalta myös kolme muuta puistoa listalla

Pirkanmaalta listalle ylsivät lisäksi Ikaalisten keskuspuisto, Oriveden Hörtsänän arboretum ja Virtain Rantapuisto.

Lopullisen listan valinnasta vastasi asiantuntijaraati. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluneen kampanjan järjestivät Kaupunginpuutarhurien Seura, Viherympäristöliitto ja kansallisten kaupunkipuistojen verkosto.

Lähteet: Sadan parhaan puiston lista Viherympäristöliiton sivuilta ja puistokuvaukset Tampereen kaupungin sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos