Yksi Särkänniemen delfiini halutaan siirtää pois Kreikasta: "Veera on villi kortti, hän on hieman vaikeampi tapaus" - Uutiset - Aamulehti

Yksi Särkänniemen delfiini halutaan siirtää pois Kreikasta: "Veera on villi kortti, se on hieman vaikeampi tapaus"

Särkänniemen delfiinit ovat uiskennelleet nyt vuoden päivät Kreikassa Attica-eläintarhan altaassa. Kuvassa etualalla naarasdelfiini Veera, taustalla Eevertti ja Leevi.

22.8.2017 18:18

Vuosi sitten neljä Särkänniemen delfiiniä siirrettiin Tampereelta Kreikan Attica-eläintarhaan ison kohun saattelemana. Siirto yritettiin salata, mutta media ja aktivistit pääsivät asian jäljille ja tapaus paisui entisestään.

Kuluneen vuoden aikana kohut ovat seuranneet delfiinejä. Särkänniemestä tuotu urosdelfiini Delfi kuoli tammikuussa. Attican mukaan kyse on sydänkohtauksesta. Virallista kuolinsyyraporttia eläintarha ei suostu antamaan Aamulehdelle.

Särkänniemen delfiinien uusin käänne käy ilmi Aamulehden vierailulla Atticassa. Sekä eläintarhan omistaja Jean-Jacques Lesueur että delfinaarion johtaja Robert Gojceta vahvistavat, että Särkänniemestä siirretylle Veera-delfiinille etsitään uutta kotia. Veera on joukon ainoa naaras ja niin kutsuttu matriarkka.

– Tavoitteemme on, että täällä olisi vain urosdelfiinejä. Asiat sujuvat siten helpommin, Lesueur sanoo Aamulehdelle.

– Veera on villi kortti, se on hieman vaikeampi tapaus kuin muut delfiinit. Uskon, että löydämme sille uuden, paremman kodin.

Milloin siirto on tapahtumassa?

– Tiedotamme sitten, kun on enemmän kerrottavaa.

Siirto lähitulevaisuudessa?

Delfinaarion johtaja Robert Gojceta kertoo, että Veeran uudeksi kodiksi on ehdolla muutamia vaihtoehtoja. Hän ei kuitenkaan suostu nimeämään ainuttakaan.

Gojceta myöntää, että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, siirto voidaan toteuttaa lähitulevaisuudessa.

Hän ei itse olisi halunnut tuoda Veeraa Atticaan alun perinkään.

– On aina hankalampaa, kun joukossa on naaraita. Vaikka Veeralla on ehkäisy, se erittää hormoneja, minkä vuoksi urokset voivat käyttäytyä silloin tällöin haastavasti.

Veera on ainoa naaras Attican seitsemästä delfiinistä. Se on myös joukon vanhin, arviolta 39-vuotias.

Tammikuussa kuollut Delfi on suurin piirtein saman ikäinen kuin Veera.

Eikö uusi siirto ja matkustaminen lentokoneella käy raskaaksi iäkkäälle delfiinille?

– Ei. Siirto ei ole Veeralle ensimmäinen. Jos ei tiedä, mitä tapahtuu, silloin eläin voi kokea lennon stressaavana. Olin kuitenkin itse vuosi sitten Veeran vierellä siirron aikana, ja se oli todella rauhallinen, Gojceta vakuuttelee.

– Olen nähnyt, kun Veeraakin vanhempia delfiinejä on siirretty turvallisesti.

Veera suojelee pienimpiä

Veera viihtyy suuren osan ajasta Attican pienessä hoitoaltaassa. Gojcetan mukaan sen käytös on hieman muuttunut vuoden aikana. Nykyisin Veera haluaa suojella altaan pienimpiä delfiinejä, Ranskasta tuotuja Naskaa, 5, ja Ekinoxia, 6.

Altaan vanhimman uroksen Delfin kuoleman jälkeen joukon johtajan paikan on ottanut Eevertti, 21.

Katsoimme Atticassa paikan päällä delfiinien ”opetuksellisen näytöksen”. Siinä juontaja kertoo faktoja delfiineistä. Ne hyppivät ja tekevät monenlaisia liikkeitä ohjaajien käskystä. Käytössä ei ole minkäänlaisia apuvälineitä, kuten palloja tai renkaita.

Näytöksen aikana Veera kävi isossa esitysaltaassa vain muutaman kerran nopeasti ja palasi sitten takaisin hoitoaltaaseen.'

Delfiinit lastattiin lentokoneeseen Tampere-Pirkkalan lentokentällä viime elokuussa:

Aamulehti kertoo delfiinien kuulumisista laajemmin myöhemmin tällä viikolla.

Näin delfiinit siirrettiin

Särkänniemen delfiinit Leevi, Delfi, Eevertti ja Veera siirrettiin Rauli-myrskyn riehuessa kuljetusautoon ja edelleen lentokoneeseen lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana 27.-28.8.2016.

Tampere-Pirkkalasta delfiinit lennätettiin Kreikkaan TNT-yhtiön rahtikoneella.

Delfiineille oli valmistettu mittatilauksena kuljetuslaatikot matkaa varten. Delfiinien kouluttajat olivat mukana matkalla.

Kreikassa delfiinit kuljetettiin Attica-eläintarhaan.

Delfi kuoli tammikuussa Kreikassa. Paikallinen delfiinien kouluttaja huomasi delfiinin altaan pohjassa. Sukeltajat nostivat Delfin ylös, mutta elvyttämistä ei yritetty, sillä mitään ei ollut enää tehtävissä. Kuolinsyy oli sydämen pysähtyminen.

Tällä hetkellä Attican eläinpuistossa on kolme Särkänniemestä tuotua delfiiniä, Veera, Leevi ja Eevertti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut