Kulttuurirahaston myönsi apurahaa Tampereen yliopistolle ja Kulttuurikeskus PiiPoolle - Uutiset - Aamulehti

Kulttuurirahasto myönsi Pirkanmaalle kaksi suurta apurahaa: Parkinsonin tautia tutkivaan hankkeeseen ja Kulttuurikeskus PiiPoolle

Suomen Kulttuurirahasto myöntää suurapurahat Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteishankkeelle Parkinsonin taudin tutkimiseksi sekä Kulttuurikeskus PiiPoolle taiteen viemiseksi sosiaali- ja terveysalan hoitolaitoksiin.

Tampereen yliopiston tekniikan tohtori, professori Leena Ukkonen on mukana tutkimusryhmässä, joka sai Suomen Kulttuurirahaston apurahan. Kuvassa vasemmalla on akatemiatutkija Toni Björninen ja taustalla akatemiatutkija Johanna Virkki.

14.2.2020 9:36

Aamulehti

Suomen Kulttuurirahasto myönsi kaksi suurapurahaa Pirkanmaalle: toinen apuraha menee Tampereen ja Helsingin yliopistojen tutkimushankkeelle ja toinen Kulttuurikeskus PiiPoolle.

Rahasto myönsi tulevaisuuden energiamarkkinoita ja teknologian murrosta käsitteleviin tutkimuksiin miljoonan euron lisärahoituksen, josta myös Tampereen yliopisto pääsi osalliseksi.

Apurahat jaetaan Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa 27. helmikuuta.

Tieteen apuraha Parkinsonin taudin tutkimiseen

Kulttuurirahasto myönsi 240 000 euroa tieteeseen Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteishankkeelle. Apurahaa haki 65 tutkimusryhmää, ja se myönnettiin kuudelle hakijalle.

Tieteen apurahoissa teemoina olivat energiamarkkinoiden ja teknologian murros.

Tekniikan tohtorin Leena Ukkosen työryhmä sai apurahan Parkinsonin taudin lääkehoitovastetta käsittelevään tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitetään langattomien biosensoreiden käyttöä Parkinsonin taudin lääkehoitovasteen seurannassa.

Tutkimusryhmään kuuluu jäseniä Tampereen ja Helsingin yliopistoista, ja se tekee kansainvälistä yhteistyötä Gentin, Montepellierin ja San Franciscon yliopistojen kanssa.

PiiPoolle apuraha taiteen viemiseksi sote-ympäristöihin

Kulttuurirahasto myönsi myös 75 000 euron Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan Kulttuurikeskus PiiPoon Kannatusyhdistykselle. Kulttuurikeskus sijaitsee Lempäälän Ideaparkissa.

Tuen tavoite on edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta sekä parantaa tukea ja hoitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen avulla.

PiiPoo selvittää Taidetta lähelle -hankkeessaan, millaisia esteitä taiteen viemisessä ja vastaanottamisessa voi olla.

Esteitä etsitään asumisen sekä sosiaali- ja terveysalan palveluiden ympäristöistä. Rahoituksen avulla etsitään myös ratkaisuja, miten taide ja sote-ala voivat toimia paremmin yhdessä.

Taiteen suurin apuraha, 215 000 euroa, meni Kaustisille lasten- ja nuorten musiikkikasvatusmenetelmän näppärin kehittämiseen.

Monivuotisia apurahoja aiempaa enemmän

Yhteensä tieteeseen jaettiin 285 kokovuotista apurahaa, taiteeseen 154 ja monivuotisia apurahoja yhteensä 72. Monivuotisten apurahojen määrä kasvoi merkittävästi.

Lisäksi rahasto myönsi 40 tutkimusapurahaa, jotka voi yhdistää palkalliseen työsuhteeseen yliopiston tai muun tutkimuslaitoksen kanssa.

Kaikkiaan Kulttuurirahasto jakaa vuosijuhlassaan 1 065 apurahaa.

Lisääntyneistä apurahamääristä huolimatta kilpailu niistä kovenee, sillä apurahoja haetaan yhä enemmän. Tieteen apurahan hakijoita oli lähes neljäsataa enemmän kuin viime vuonna, ja taideapurahojen hakijamäärä kasvoi hieman yli sadalla hakijalla.

Yli puolet apurahoista haetaan tieteeseen ja hieman alle puolet taiteeseen. Tieteessä apurahoja tarvitaan eniten väitöskirjojen tekemiseen ja tutkimukseen, kun taas taiteessa apurahoja käytetään eniten työskentelyyn ja tapahtumien järjestämiseen.

Maakuntarahastojen apurahat jaetaan myöhemmin keväällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut