Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs - Uutiset - Aamulehti

Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Jos Suomi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat ei asetu tielle.

Tiedän sydämessäni, että toivottaisimme Suomen aina tervetulleeksi Natoon, jos he päättäisivät hakea jäsenyyttä, Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchinson sanoi tiistaina.

25.6.2019 15:35 | Päivitetty 25.6.2019 16:15

Suomi olisi erittäin mieluinen Nato-jäsen Yhdysvaltojen näkökulmasta, näkee Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchinson.

Lännen Media kysyi Suomen Nato-option voimassaolosta Hutchinsonilta tiistaina järjestetyssä, verkon kautta lähetetyssä pressitilaisuudessa. Jos Suomi päättäisi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi transatlanttiseen puolustusliittoon.

– Tiedän sydämessäni, että toivottaisimme Suomen aina tervetulleeksi Natoon, jos he päättäisivät hakea jäsenyyttä. Suomalaiset ovat hyviä kumppaneita meille, Hutchinson sanoi.

Suomen ulkoministeriön Nato-selvityksen kirjoittaja, ranskalainen turvallisuusasiantuntija François Heisbourg arvioi viime viikolla Lännen Median haastattelussa Suomen Nato-option vaarantuneen presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Nato-selvitys valmistui keväällä 2016.

Heisbourg sanoi, että Trumpin reaktiota Suomen jäsenhakemukseen olisi mahdotonta ennakoida. Heisbourgin pessimismistä ei näkynyt Hutchinsonin vastauksessa häivähdystäkään.

– Tiedämme, että jäsenyyden hakeminen on kuitenkin päätös, joka jokaisen maan pitää tehdä itse, ja siinä en voi neuvoa, hän sanoi.

Pohjois-Makedonia jäseneksi

Nato laajenee vielä tämän vuoden puolella, arvioi Hutchinson. Nimikiistassa Kreikan kanssa sopuun päässyt Pohjois-Makedonia allekirjoitti alkuvuodesta Naton liittymispöytäkirjan, mutta jäsenmaiden tulee vielä vahvistaa jäsenyys.

Pohjois-Makedonian jäsenyys saatetaan virallistaa joulukuussa Lontoossa järjestettävässä Nato-huippukokouksessa.

– Jokaisella kumppanimaalla on oma parlamentaarinen prosessinsa. Uskon, että Yhdysvaltojen senaatti ratifioi laajennuksen kesän aikana tai viimeistään syksyllä, Hutchinson sanoi.

Viimeksi Nato laajentui kaksi vuotta sitten, kun jäseneksi liittyi Montenegro.

Muokattu 25.6.2019 kello 16.14: Muokattu Nato-kumppani-sana Nato-jäseneksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut