Näin lakko vaikuttaa postin kulkuun - Uutiset - Aamulehti

Näin lakko vaikuttaa postin kulkuun: Kiinan kirjepakettien lähetykset keskeytetty, paketin toimitus voi viivästyä jopa viikolla

Lakko on jatkunut tänään viikon. Suurin vaikutus on kirjepostiin. Euroopan ulkopuolelta tulevaa kirjepostia ei toimiteta lakon aikana.

Kiinasta tuleva kirjeposti on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Lähetyksiä tulee vuosittain Suomeen yli 10 miljoonaa. Lakon ajaksi Kiina-kirjepostin toimitukset on keskeytetty. Arkistokuva.

18.11.2019 15:46

Aamulehti

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ollut lakossa nyt viikon. Lakko alkoi viime viikon maanantaina 11. marraskuuta.

Posti tiedotti tänään maanantaina, millaisia vaikutuksia lakolla on nyt.

Lakon takia aiheutuneet viivästykset:

Kirjeet, aikakauslehdet, paperilomakkeilla tehdyt postin ohjausta koskevat toimeksiannot (esimerkiksi osoitteenmuutokset, jakelun keskeytys, määräaikainen edelleenlähetys).

Yllä olevien lähetysten osalta viiveet voivat olla jopa viikkoja. Viiveitä tulee myös rahtipalveluihin.

Normaalisti auki olevat ja toimivat palvelut:

Sanomalehtien varhaisjakelu, palvelupisteet (pakettiautomaatit ja postimerkkien jälleenmyynti), osa paketeista, varastopalvelut, turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt (muun muassa ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke- ja sairaalalähetykset sekä muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset).

Paketeissa viiveitä

Posti kertoo, että osa sen henkilöstöstä on töissä ja siksi se pystyy maanantaina toimittamaan osan printtipostista.

Postin tiedotteen mukaan pakettien kulku on sujunut suurissa kaupungeissa hyvin lakosta huolimatta. Osa paketeista voi kuitenkin olla jopa viikon myöhässä.

Tukilakot näkyvät

Ilmailualan unionin tukilakko näkyy siinä, miten postia käsitellään lentoasemilla. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse saapuvien pakettien toimituksessa on muutamien päivien viiveitä.

Suuri osa Euroopasta tulevista paketeista saapuu Suomeen maateitse, joten ilmailualan tukilakon vaikutus on paketteihin vähäinen.

Eniten lakko vaikuttaa kansainvälisiin kirjelähetyksiin, joita tulee paljon Euroopan ulkopuolelta esimerkiksi Kiinasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.

Myös kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyvät.

Merimies-Unioni ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto aloittivat tänään tukitoimet. Postia ei sen vuoksi oteta useille aluksille tai maantieliikenteen kyytiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut