Postilakko jatkuu – PAU hylkäsi Postin työkiistan sovintoesityksen: sovittelu jatkuu keskiviikkona - Uutiset - Aamulehti

Postilakko jatkuu – PAU hylkäsi Postin työkiistan sovintoesityksen: sovittelu jatkuu keskiviikkona

PAU ei hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoesitystä, koska se olisi heikentänyt liikaa työehtoja.

Postin työehtokiistan neuvottelijat Heidi Nieminen ja Tuomas Aarto kertoivat näkemyksiään tiistaina.

19.11.2019 10:48 | Päivitetty 19.11.2019 19:20

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti Postin työehtokiistan neuvotteluosapuolille sovintoehdotuksen hieman puolenyön jälkeen.

Piekkala pyysi osapuolilta vastauksen esitykseensä tiistaina kello 11 mennessä. Vastaukset saatiin noin kello 11.15. Työntekijäpuolen PAU ei hyväksynyt sovintoesitystä, Palta olisi sen hyväksynyt.

PAU:n mukaan Heidi Niemisen mukaan heillä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin hylätä sovintoesitys.

–  Sovintoesityksessä on lista työehtosopimuksen heikennysesityksiä, jotka ovat tulleet sinne työnantajan aloitteesta. Sieltä puuttuu kaikki ne kysymykset, jotka meille ovat olleet tärkeitä, muun muassa tämä 700 pakettilajittelijan osalta työehtoasiat, Nieminen sanoi.

Paltan mukaan neuvottelupöytään tuotiin asia, joka ei sinne kuulu. Tällä Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto viittasi 700 pakettilajittelijan työehtoihin.

PAU ja Palta neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaina puolestapäivästä noin puoleenyöhön saakka.

Neuvottelut valtakunnansovittelijan toimistolla jatkuvat keskiviikkona kello 13. PAU:n mukaan lakot jatkuvat aiemmin ilmoitetun mukaisesti.

Lajittelijoiden sopimus hiertää

PAU:n Heidi Nieminen on vaatinut, että ennen kuin Postin työriidassa sopu syntyy, pitää 700 Postin pakettilajittelijan tulla takaisin PAU:n työehtosopimuksen piiriin. Sovintoesitys ei kelvannut, koska pakettilajittelijoiden työehtosopimuksessa ei liikuttu.

Nieminen kertoi, että PAU:n kanta sovintoesitykseen oli selvillä jo eilen yöllä. He kuitenkin sopivat valtakunnansovittelijan kanssa nukkuvansa yön yli ja kertovansa virallisesti vastauksensa tänään.

Aarto kuvaili neuvottelukierrosta ”pitkäksi ja raskaaksi”. Paltan mukaan pöytään otettiin täysin ”pöytään kuulumaton asia”. PAU:n mukaan pakettilajittelijoiden asia kuuluu ”olennaisesti riitaan”.

–  Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia, Aarto huomautti.

Posti siirsi noin 700 pakettilajittelijaa Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin marraskuun alussa. Tämän sopimuksen ehdot ovat heikommat. Posti kuitenkin lupasi, että lajittelutoiminnon henkilöstön kokonaispalkka säilyisi nykyisellään tammikuuhun 2022 saakka.

Laajat tukilakot

PAU:n ja Paltan väliset neuvottelut ovat olleet hankalat. Ennen eilistä ratkaisua kiistaan haettiin valtakunnansovittelijan johdolla viime viikon keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina.

Postin lakko alkoi viime viikon maanantaina ja se jatkuu 24. marraskuuta saakka, mikäli sopua ei ennen sitä saada.

Lakossa on tällä hetkellä noin 9 000 Postin työntekijää. Jos sopua ei synny, lakko laajenee kahden viikon päästä toimihenkilöihin ja myymälätyöntekijöihin.

PAU on saanut huomattavasti tukea muilta liitoilta. Muun muassa AKT, Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto, Rautatiealan unioni, Suomen Merimies-unioni, Ilmailualan unioni, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ja Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry ovat ilmoittaneet tukevansa PAU:n työtaistelua.

Tukilakkorintamaan ilmoitti liittyvänsä tiistaina myös Sähköliitto, joka käynnistää tukilakon ensi maanantaina. Kaksi viikkoa kestävä tukilakko kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti tiistaina tukitoimet rautateiden tavaraliikenteessä. Lakon on määrä päättyä illalla klo 22.

Sovittelu jatkuu

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kommentoi tiistaina eduskunnassa lyhyesti Postin työkiistaa.

– Sovittelu jatkuu, ja toivon, että ne löytävät ratkaisun, Paatero sanoi.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto vakuutti tiistaina, ettei yhtiö aio kumota päätöstä siirtää noin 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

PAU ei ole hyväksynyt siirtoa, mistä muodostunut keskeisin kiistakysymys.

Kuusiston mukaan siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki.

Paateron mukaan realiteetti on se, että 700 pakettilajittelijaa on siirretty Posti Palvelut Oy:n palvelukseen.

– Se on joka tapauksessa jo tehty. Se, millä sopimuksella neuvotellaan, on toinen asia, Paatero sanoi eduskunnassa toimittajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut