Näin tukilakot alkavat ja laajentuvat tällä viikolla – postilakon sovittelu jatkuu tänään puoliltapäivin - Uutiset - Aamulehti

Näin tukilakot alkavat ja laajentuvat tällä viikolla – postilakon sovittelu jatkuu tänään puoliltapäivin

Maanantaiaamuna lakko laajeni muun muassa postikuljetuksiin yhteysaluksilla ja linja-autoissa. Tiistaina ovat vuorossa rautatiet.

Postilakossa alkoi toinen lakkoviikko, joka tuo tullessaan myös uusia tukilakkoja.

18.11.2019 7:39 | Päivitetty 18.11.2019 8:39

Postin työehtokiistaan ei syntynyt sunnuntaina sen enempää ratkaisua kuin sovintoesitystäkään.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Palvelualojen työnantajat Palta keskustelivat tilanteesta vatakunnansovittelijan johdolla yötä myöden.

Näin ollen postilakko jatkuu, kuten myös sitä tukeva Ilmailualan unioni IAU:n tukilakko. Tukitoimet ovat myös laajenemassa alkavalla viikolla.

Linja-autojen ja yhteysalusten postikuljetukset tukilakkon

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloitti viikon mittaiseksi ilmoitetun tukilakkonsa vuorokauden vaihtuessa maanantaiksi. Lakko koskee postikuljetuksia sekä Postin lähetysten käsittelyä muun muassa kuorma-autoalalla, linja-autoterminaaleissa ja satamissa.

Aamulla tukilakkonsa aloitti Merimies-Unioni, joka lopetti aamukuudelta postin kuljetukset yhteysaluksilla, lautoilla ja losseilla sekä ulkomaanliikenteen aluksilla. Tukitoimet jatkuvat toistaiseksi.

Tiistaina tukitoimet laajenevat rautateille

Tiistaina tukilakot laajenevat rautateiden tavaraliikenteeseen, joka saattaa pysähtyä lähes kokonaan useiden toisiaan seuraavien tukilakkojen vuoksi kolmeksi päiväksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa tiistaiaamuna tukitoimet tavaraliikenteen ratapihoilla, joissa aamukuudelta alkava lakko päättyy jo illalla kello 22.

Samoihin aikoihin lakkonsa aloitta Rautatiealan unioni RAU, joka pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-iltana vuorokaudeksi.

Keskiviikkoaamuna lakkoa jatkaa uudelleen JHL. Lakko lopettaa rautatien tavaraliikennekaluston huollon päiväksi.

Lisäksi keskiviikkona astuu voimaan AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Lisätoimia harkitaan ja neuvottelut jatkuvat

Ilmoituksia uusista tukilakoista saattaa tulla vielä tällä viikolla. Niitä harkitsevat ainakin Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry, Sähköliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Vaikka ratkaisua ei löytynyt, niin viikonopun neuvotteluihin lähdettiin osapuolien mukaan toiveikkaina. Palta ilmoitti perjantaina. että se on valmis etsimään ratkaisua, jossa työntekijöitä ei siirretä toisen työehtosopimuksen piiriin. Siirto on ollut kiistan kiperimpiä kohtia.

Neuvotteluja jatketaan tänään puoliltapäivin.

Muokattu 18.11. kello 8.38: Lisätty tieto, että AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut